Λένιγκραντ, 1941: Μέσα στη ζοφερή καθημερινότητα των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν αν θα ζουν μέχρι το τέλος της ημέρας, ένας νεανικός έρωτας γεννιέται, ριζώνει και αγωνίζεται να ζήσει, ακριβώς όπως οι κάτοικοι της πόλης, ακριβώς όπως η «Μητέρα Ρωσία» που δίνει τη μάχη μέχρις εσχάτων με τους Γερμανούς εισβολείς.
Ένα κορίτσι βρίσκεται δολοφονημένο κοντά στο Τείχος του Βερολίνου. Όταν η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ φτάνει στον τρόπο του εγκλήματος, διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση απόδρασης από την ανατολική πλευρά του Βερολίνου.
Ποια είναι η ευθύνη των επιστημόνων απέναντι στην εξουσιαστική αποκτήνωση; Πόσο υπεύθυνοι είναι για τις ανθρώπινες καταστροφές; Με δηκτικό ύφος, ο Ντύρενματ υπογράφει ένα θεατρικό έργο που κινείται στον πυρήνα αυτής της προβληματικής.
Πικρά αισιόδοξη ποίηση με μπωντλερικές καταβολές, δεν αποφεύγει τη σκοτεινιά, δεν ξορκίζει τα ερέβη, χωρίς ωστόσο να τα προτιμά και να έλκεται απ’ αυτά. Στον αντίποδα της καζαντζακικής έκφρασης «Δεν ελπίζω τίποτα», ο Λουάν Τζούλις ελπίζει διακριτικά σε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους ανθρώπους και ειδικά για τους αδυνάμους.
Ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της πρωτότυπης γραφής είναι η γνώση και εκλαΐκευση πολεμικών τακτικών και στρατιωτικών «μυστικών», που υπερβαίνουν τα συνήθη «χολιγουντιανά» παρόμοια μυθιστορήματα. Εδώ υπάρχει πρωτοτυπία, γνώση, μεράκι, παλμός. Ανιχνεύεται μια σχεδόν μεταφυσική απαίτηση αναζήτησης της αλήθειας.
Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.
Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.