Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Oscar Wilde

Ο Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1854, με το όνομα Όσκαρ Φίνγκαλ Ο' Φλάχερτυ Ουίλς Ουάιλντ. Ήταν το δεύτερο παιδί του κορυφαίου οφθαλμίατρου και λαογράφου Σερ Ουίλλιαμ Ουάιλντ και της πολυγραφότατης συγγραφέως και Ιρλανδής εθνικίστριας Λαίδης Τζέην Ουάιλντ. Σπούδασε Ελληνική και Λατινική Φιλολογία, αρχικά στο Τρίνιτυ Κόλλετζ του Δουβλίνου και στη συνέχεια με υποτροφία στην Οξφόρδη. Έπειτα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα και στην Ιταλία, μετοικεί στο Λονδίνο όπου γίνεται γνωστός ως εκκεντρικός δανδής και εκπρόσωπος του κινήματος του αισθητισμού, ενώ η εμφάνιση και η συμπεριφορά του αποτελούν συχνά αντικείμενο καυστικής σάτιρας. Το 1880 εκδίδει το πρώτο του θεατρικό έργο, ''Βέρα ή οι μηδενιστές'' και φεύγει για περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου δίνει πάνω από 200 διαλέξεις για τον αισθητισμό και... τον εαυτό του. Το 1884 παντρεύεται την Κονστάνς Λόυντ, με την οποία θα αποκτήσει δύο γιούς. Αρχίζει να δημοσιεύει κριτικές σε διάφορα έντυπα, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει για δύο χρόνια τη διεύθυνση του ''Κόσμου της Γυναίκας'' και τον μεταμορφώνει σε υπόδειγμα περιοδικού γραμμένου αποκλειστικά από γυναίκες. Δημοσιεύει το ''Πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίυ'' (για το οποίο δέχεται τη λυσσαλέα επίθεση των κριτικών) και την ''Ψυχή του ανθρώπου στο Σοσιαλισμό'', ενώ ανεβαίνουν με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο έργα του όπως ''Η Βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμηρ'', ''Ο Σοβαρός Κος Ερνέστος'' κ.ά.. Το 1895 αρχίζει η δικαστική του περιπέτεια που οδηγεί στη φυλάκισή του: ο Μαρκήσιος Κουήνσμπερυ, πατέρας του στενού του φίλου Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκλας, αφήνει στη λέσχη του Ουάιλντ ένα επισκεπτήριο όπου τον αποκαλεί ''σοδομίτη''. Ο Ουάιλντ του κάνει μήνυση αλλά ο μαρκήσιος με μάρτυρες αλλά και ψευδομάρτυρες, κατορθώνει να μετατρέψει το συγγραφέα από κατήγορο σε κατηγορούμενο, με αποτέλεσμα ύστερα από αρκετές δίκες να καταδικαστεί σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα, για ''προσβολή της αιδούς μεταξύ των αρρένων''. Φυλακίζεται, έχοντας χρεοκοπήσει από τα δικαστικά έξοδα και με τα υπάρχοντά του να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Η σύζυγός του καταθέτει αίτηση διαζυγίου αλλά την αποσύρει, αλλάζει όμως το επίθετο της ενώ του στερούν το δικαίωμα να ξαναδεί τα παιδιά του. Το 1897 γράφει τη μακροσκελή επιστολή προς τον Ντάγκλας, το περίφημο ''De Profundis'' (Εκ Βαθέων) και μετά την αποφυλάκισή του και την οριστική εγκατάστασή του στο Παρίσι, δημοσιεύει την ''Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ''. Στις 30 Νοεμβρίου του 1900, πεθαίνει από μηνιγγίτιδα αφού προηγουμένως, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει, βαφτίζεται καθολικός. Το ταφικό του μνημείο βρίσκεται στο νεκροταφείο του Περ Λασαίζ στο Παρίσι.

Εργογραφία:

 Ποίηση

 • (1878) Ravenna, Ραβέννα
 • (1881) Poems, Ποιήματα
 • (1894) The Sphinx, Η Σφίγγα
 • (1898) The Ballad of Reading Gaol, Η Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ

Θεατρικά Έργα

 • (1880) Vera, Βέρα ή οι μηδενιστές
 • (1889) The Duchess of Padoua, Η Δούκισσα της Πάδουα
 • (1892) Lady Widermere's Fan, Η Βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμηρ
 • (1893) Salome, Σαλώμη
 • (1893) A Woman of No Importance, Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία
 • (1895) An Ideal Husband, 'Ενας Ιδανικός Σύζυγος
 • (1895) The Importance of Being Earnest, Ο Σοβαρός Κος Ερνέστος
 • La Sainte Courtisane, Η Αγία Εταίρα
 • A Florentine Tragedy, Μια Φλωρεντινή Τραγωδία

Πεζά

 • (1887) The Canterville Ghost, Το Φάντασμα του Κάντερβιλ
 • (1888) The Happy Prince and Other Stories, Ο Ευτυχισμένος Πρίγκηπας και Άλλες Ιστορίες
 • (1889) The Portrait of Mr. W.H., Το Πορτραίτο του Κου. Ου.Χ.
 • (1890) The Picture of Dorian Gray, Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίυ
 • (1891) Intentions, Προθέσεις
 • (1891) Lord Arthur Saville's Crime and Other Stories, Το Έγκλημα του Λόρδου Άρθουρ Σάβιλ και Άλλες Ιστορίες
 • (1891) The House of Pomegranates, Το Σπίτι με τις Ροδιές
 • (1891) The Soul of Man under Socialism, Η Ψυχή του Ανθρώπου στο Σοσιαλισμό
 • (1893) Teleny or The Reverse of the medal, Τέλενυ ή Άλλη όψη του νομίσματος
 • (1905 p.m.) De Profundis, Εκ Βαθέων
 • (1960 p.m.) The Letters of Oscar Wilde, Μια Ζωή Επιστολές

* Στα ελληνικά κυκλοφορούν όλα σχεδόν τα έργα του Όσκαρ Ουάιλντ σε πολλές διαφορετικές, παλιότερες και σύγχρονες, εκδόσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ