Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Bob Dylan

Ο μουσικός, τραγουδιστής, στιχουργός και ποιητής Bob Dylan γεννήθηκε ως Robert Allen Zimmerman το 1941 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, τις οποίες εγκατέλειψε στο πρώτο έτος για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική και τη στιχουργία, πηγαίνοντας το 1961 στη Νέα Υόρκη: εκεί, αφού άλλαξε το όνομα του σε Dylan (από τον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas), ξεκίνησε μια σημαντική πορεία -που διαρκεί ως σήμερα- στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αρχικά τραγουδώντας folk, country και blues, ενώ αργότερα στράφηκε στη rock μουσική και τον ηλεκτρικό ήχο. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '60, τα τραγούδια του έγιναν ''ύμνοι'' του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και το αντιπολεμικό κίνημα του Βιετνάμ, ενώ ο ίδιος μαζί με την Joan Baez -με την οποία υπήρξαν και ζευγάρι-, αναδείχθηκαν σε πρότυπα της εξεγερμένης νεολαίας τόσο με τη μουσική τους όσο και με τον τρόπο ζωής τους. Η τυποποίησή του ως ''σύμβολο μιας γενιάς'' και η ασφυκτική πίεση των ΜΜΕ τον έκαναν να απομακρυνθεί ηθελημένα από την πρώτη γραμμή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και ν' απαρνηθεί τη δημοσιότητα, ειδικά μετά το, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σοβαρό ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα που του συνέβη το 1966. Έκτοτε ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη μουσική, τη στιχουργία και τη συγγραφή, έχοντας τιμηθεί με πολλές διακρίσεις - με πιο πρόσφατη τη βράβευσή του το 2008 με το Βραβείο Πούλιτζερ για την Μουσική, ενώ θεωρείται από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους, αμερικανούς ποιητές και έχει προταθεί αρκετές φορές για το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ο 67χρονος σήμερα Bob Dylan, έχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές και έχει πέντε παιδιά.

Εργογραφία:

- Tarantula (1971)
- Writings and Drawnings (1972)
- Lyrics: 1962-1985
- Drawn Blank (1994)
- The Definitive Bob Dylan Song Book (2003)
- Chronicles Vol. one (2004)
- Lyrics: 1962- 2001 (2004)
- The Bob Dylan Scrapbook 1956-1966 (2005)
 
Βιβλία του στα ελληνικά:

- Τα τραγούδια του Μπομπ Ντύλαν, Εξάντας (1987)
- Bob Dylan, η ζωή μου  Μεταίχμιο (2005)
- Το Λεύκωμα του Bob Dylan 1956-1966, Μεταίχμιο (2005)   

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ