Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Lev-Nikolaevic Tolstoj

Ο Ρώσος συγγραφέας και διανοητής Λέων Νικολάγιεβιτς Τολστόι γεννήθηκε το 1828 στο αγρόκτημα Γιάσναγια Πολιάνα, κοντά στη Μόσχα. Αριστοκρατικής καταγωγής -είχε μάλιστα και τον τίτλο του πρίγκηπα- έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία και μεγάλωσε με μακρινούς συγγενείς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου του Καζάν αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ενώ πήρε μέρος στον πόλεμο της Κριμαίας όπου του απονεμήθηκαν πολλές τιμητικές διακρίσεις. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη και επιστρέφοντας στη Ρωσία παντρεύτηκε, το 1862, την Σοφία Μπερς με την οποία απέκτησε 12 παιδιά. Αφού εγκαταστάθηκε οριστικά στα πατρικά του κτήματα, απελεύθερωσε τους δουλοπάροικους και ίδρυσε γι' αυτούς ένα σχολείο όπου δίδασκε ο ίδιος, ενώ παράλληλα αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Πέθανε το 1910 από πνευμονία.

Το συγγραφικό έργο του χαρακτηρίζεται κυρίως από τον ψυχολογικό ρεαλισμό και την οξεία κοινωνική κριτική, ενώ αντανακλούσε τον βαθύ ανθρωπισμό του και τις ιδιαίτερες απόψεις του για τη θρησκεία και την ηθική. Κορυφαίες δημιουργίες του, το εξάτομο ''Πόλεμος και Ειρήνη''- μια αριστουργηματική τοιχογραφία της Ρωσίας στη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων με διαχρονικό αντιπολεμικό μήνυμα-, η περίφημη ''Άννα Καρένινα'', που στηλιτεύει την υποκρισία της κοινωνικής ηθικής ειδικά απέναντι στις γυναίκες, και η ''Ανάσταση'', βασισμένη σε μια αληθινή δικαστική υπόθεση, όπου ο συγγραφέας στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στην εξουσία της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα το 1901 να αφοριστεί. Έγραψε επίσης θεατρικά (''Το Κράτος του Ζόφου'' / ''Το ζωντανό πτώμα''), διηγήματα (''Πατήρ Σέργιος'' / ''Η σονάτα του Κρόιτσερ'' / ''Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς''), καθώς και αρκετές φιλοσοφικές πραγματείες με τα προσωπικά του πιστεύω για διάφορα κοινωνικά και πνευματικά ζητήματα (''Τι πιστεύω'' / ''Τι να κάνουμε λοιπόν;'' / ''Δεν μπορώ να σιωπήσω'' / ''Τι είναι Τέχνη'' / ''Ημερολόγια Σοφίας''), πολλές από τις οποίες εκδόθηκαν στην Αγγλία λόγω απαγόρευσής τους στην τσαρική Ρωσία.

Όλα σχεδόν τα έργα του κυκλοφορούν στα ελληνικά σε διάφορες εκδόσεις.

    


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ