Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Arthur Rimbaud

Ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ γεννήθηκε το 1854 στη Charleville των Αρδενών. Από τα εφηβικά του χρόνια εκδήλωσε το ποιητικό του ταλέντο αλλά και τον ακραίο και επαναστατικό χαρακτήρα του, φεύγοντας επανειλημμένως από το πατρικό του για να περιπλανηθεί άστεγος και χωρίς χρήματα στο Παρίσι. Το 1871 έγραψε το ''Μεθυσμένο καράβι'' και έστειλε το ποίημα στον συμβολιστή ποιητή Πωλ Βερλαίν - αυτή ήταν η αφορμή της γνωριμίας τους και η αρχή μιας ακραίας σχέσης μεταξύ τους. Ο Βερλαίν τον κάλεσε στο Παρίσι και τον επόμενο χρόνο ταξίδεψαν και έζησαν μαζί στην Αγγλία και το Βέλγιο. Η γυναίκα του Βερλαίν τον εγκατέλειψε μαζί με το παιδί τους, λόγω της σχέσης του με τον Ρεμπώ και όταν εκείνος του ανακοίνωσε ότι θα φύγει από κοντά του, ο Βερλαίν, σε μια κρίση απελπισίας, τον πυροβόλησε δύο φορές και τον τραυμάτισε, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί. Από το 1874 και μετά ο Ρεμπώ δεν ξανασχολήθηκε με την ποίηση και άρχισε να ταξιδεύει κάνοντας διάφορες δουλειές και επιχειρήσεις και ζώντας σαν τυχοδιώκτης: κατατάχθηκε στον ολλανδικό αποικιακό στρατό απ' όπου λιποτάκτησε, ταξίδεψε στην Ευρώπη ως συνέταιρος σ' ένα τσίρκο, έφυγε για την Αφρική κι έφτασε στην Αβησσυνία, έως τον κόλπο του Άντεν, κάνοντας εμπόριο όπλων. Εκεί αρρώστησε σοβαρά με όγκο στο γόνατο και παρά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του, τελικά πέθανε το 1891 σε ηλικία 37 ετών σ' ένα νοσοκομείο της Μασσαλίας.

Εργογραφία :

  • (1871) Το Μεθυσμένο Καράβι
  • (1873) Μια Εποχή στην Κόλαση
  • (1874) Εκλάμψεις

Στα ελληνικά κυκλοφορούν :

  • (2008) Το Μεθυσμένο Καράβι (Γαβριηλίδης)
  • (2008) Εκλάμψεις (Γαβριηλίδης)
  • (2006) Το Μεθυσμένο Καράβι (Ηριδανός)
  • (2004) Εκλάμψεις (Ηριδανός)
  • (2004) Μια Εποχή στην Κόλαση (Γαβριηλίδης)
  • (1997) Το Μεθυσμένο Καράβι (Ελεύθερος Τύπος)
  • (1993) Μια Εποχή στην Κόλαση (Γνώση)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ