Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία
Σε τι χρειάζεται η τέχνη;

Η συντάκτριά μας Αγγέλα Γαβρίλη, ιστορικός τέχνης, γράφει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την τέχνη....μεταξύ των άλλων τονίζει: "Η ομορφιά χωρίς την αλήθεια είναι διακόσμηση, ο ρεαλισμός χωρίς την αλήθεια είναι χυδαιότητα, το καλλιτεχνικό όραμα χωρίς την αλήθεια δεν αφορά κανένα". Διαβάστε το!

Περισσότερα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ

Ο συντάκτης μας Γιώργος Πιπερόπουλος παρακολούθησε ένα σεμινάριο κριτικής Λογοτεχνίας (ΕΚΕΒΙ) με δάσκαλο τον γνωστό κριτικό Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, και σας μεταφέρει το κλίμα αλλά και κάποιες απαντήσεις για όσους πιθανόν θα ενδιαφερθούν να το παρακολουθήσουν στο μέλλον.. 

Περισσότερα
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ DIDEROT, Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΝΙΣΛΑΒΣΚΙ

Ο τακτικός συνεργάτης μας Κωνσταντίνος Μπούρας, θεατρολόγος και κριτικός, γράφει μαι συγκριτική και αναλυτική προσέγγιση για τον τρόπο που ένας ηθοποιός "παίζει" όσα ο ρόλος του τον προστάζει. Μια ανάλυση που πραγματικά χρειάζεται κουβέντα. Όσοι πιστοί.. προσέλθετε.

Περισσότερα
ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΝ ΡΑΝΚΙΝ
Η συντάκτριά μας Αγγέλα Γαβρίλη ......"πέρασε" μια βραδιά με τον διάσημο συγγραφέα Ίαν Ράνκιν και μας μεταφέρει τα όσα συνέβησαν εκεί, στο κέντρο της Αθήνας.
Περισσότερα
ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε για την παρουσίαση του βιβλίου ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟ, του Γιώργου Παμπούκη. Ποιοι βρέθηκαν εκεί, και τι είπαν.

Περισσότερα
ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΟ Diavasame.gr

Η συντάκτριά μας Αγγέλα Γαβρίλη, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, συζήτησε με τον διάσημο συγγραφεά ΙΑΝ ΡΑΝΚΙΝ και μας μεταφέρει την κουβέντα τους. Διαβάστε τα όσα ειπώθηκαν.

Περισσότερα
ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΝΕΡΟ

Ο συντάκτης μας Γιώργος Πιπερόπουλος γράφει για το βιβλίο και την προέλευση του χαρτιού αλλά και τις επιπτώσεις του στη ζωή γενικότερα. Διαβάστε για το πως μια σελίδα χαρτί καταναλώνει, μεταξύ των άλλων, ένα κιλό νερό!

Περισσότερα
3 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος

Μετά την επιτυχία του 1ου (2007) και 2ου (2008) Πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος των οποίων τα διηγήματα που μας άρεσαν περισσότερο εκδόθηκαν σε βιβλία  από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, καλούμε όλους όσους το επιθυμούν να λάβουν  μέρος στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό.

Περισσότερα
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΑ; ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Οι συντάκτριες του Diavasame.gr. Αγγέλα Γαβρίλη, Ευμορφία Ζήση, και Βασιλική Χρίστη, βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου "Πότε θα είμαι καλά;" , της Ελένης Σβορώνου, που εκτός από συγγραφέας παιδικών ιστοριών, γράφει την κριτική για παιδικά βιβλία στο site μας. Διαβάστε λεπτομέρειες.

Περισσότερα
ΑΝ Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Ο συντάκτης μας Στέφανος Ξένος στη στήλη με τα τακτικά άρθρα του, γράφει για το ταξίδι τςη ζωής του καθένα από εμάς, και βλέποντας κάποια σημεία στο δικό του, εκφράζει την απορία του ή/και την αγωνία του.

Περισσότερα
500 τεύχη ΔΙΑΒΑΖΩ
Το γνωστό λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, γιόρτασε το 500ο τεύχος του. Η εκδήλωση έγινε στις 12 Οκτωβρίου στη σκηνή στη σκηνή του Metropolis Live Stage. Την ίδια βραδιά τιμήθηκε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, στον οποίο είναι αφιερωμένο και το 500ό τεύχος του περιοδικού.
Περισσότερα
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2009

Η συντάκτης μας Βασιλική Χρίστη μας ενημερώνει για την απονομή των βραβείων λογοτεχνικής μετάφρασης που έγινε στο ΕΚΕΜΕΛ. Διαβάστε λεπτομέρειες.

Περισσότερα
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΡΜΗ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Ο μόνιμος συνεργάτης μας συγγραφέας και ποιητής Κωνσταντίνος Μπούρας στην σημερινή αρθρογραφία του αναλύει ένα συνηθισμένο φαινόμενο της ανάδυσης του ποιητή που πολλοί, αν όχι όλοι, κουβαλούν μέσα τους.

Περισσότερα
30 ΧΡΟΝΙΑ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Βρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων παρουσίας των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, και μεταφέρουμε μερικά από όσα έγιναν και ειπώθηκαν δια ζώσης, ή δια μέσου του ενημερωτικού βίντεο που προβλήθηκε.

Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΡΑ
Ο συντάκτης μας Στέφανος Ξένος βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου ΔΙΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΤ' ΕΥΤΕΛΕΙΑΣ του γνωστού συγγραφέα, ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας Κωνσταντίνου Μπούρα, και μας δίνει μια εικόνα όσων έγιναν εκεί.
Περισσότερα

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ