Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

Irene Nemirovsky

Η Ιρέν Νεμιρόβσκυ (Irene Nemirovsky), γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1903 στο Κίεβο (Ουκρανία) και πέθανε στις 17 Αυγούστου του 1942 στο Άουσβιτς. Ήταν κόρη πλούσιου τραπεζίτη. Μεγάλωσε με Γαλλίδα γκουβερνάντα και έμαθε τα Γαλλικά σαν μητρική της γλώσσα. Μιλούσε επίσης Ρωσικά και Αγγλικά. Τον Ιανουάριο του 1918, μετά το ξέσπασμα της Ρωσικής Επανάστασης, η οικογένειά της κατέφυγε στην Φιλανδία και  το 1919 έφτασε στη Γαλλία.
Άρχισε να γράφει στα Γαλλικά σε ηλικία 18 ετών. Σπούδασε Φιλολογία στη Σορβόνη. Το 1926 παντρεύτηκε τον Michel Epstein. Απέκτησαν δυο κόρες που γεννήθηκαν το 1927 και το 1939. Εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, όπου η Ιρέν άρχισε να συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά. Έγινε γνωστή το 1929 με την έκδοση του δεύτερου μυθιστορήματός της, David Golder, το οποίο έγινε ταινία και θεατρικό έργο. Το 1930 έγραψε το Le Bal που περιγράφει τις δυσκολίες της μετάβασης στην ενηλικίωση. Έγινε και αυτό ταινία και η Ιρέν Νεμιρόβσκυ θεωρήθηκε πια ιέρεια των γραμμάτων, φίλη όλων σχεδόν των μεγάλων εκείνης της εποχής. Λόγω των αντισημιτικών νόμων που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 1940 από την κυβέρνηση του Βισί, ο Μισέλ δεν μπορούσε να εργάζεται πλέον στην τράπεζα και η Ιρέν να δημοσιεύει.
Την άνοιξη του 1941, το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Ισί-λ’Εβέκ της Μορβάν στη Σαόν-ε-Λουάρ, όπου είχαν στείλει ήδη τα παιδιά τους από το Σεπτέμβριο του 1939. Εκεί, η Ιρέν συνέχισε να γράφει χειρόγραφα που δεν  μπορούσαν να εκδοθούν και ήταν υποχρεωμένη να φοράει το κίτρινο αστέρι, αν και είχε ασπασθεί τον καθολικισμό. Στις 13 Ιουλίου 1942 συνελήφθη από τη γαλλική χωροφυλακή και τρεις ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου πέθανε από τύφο στις 19 Αυγούστου. Ο σύζυγός της συνελήφθη τον Οκτώβριο του ιδίου έτους πέθανε σε θάλαμο  αερίων με την άφιξή του στο Άουσβιτς στις 6 Νοεμβρίου.
Μετά τη σύλληψη των γονιών τους, η Ελιζαμπέτ και η Ντενίζ Επστάιν κρύβονταν σε διάφορα σπίτια με τη βοήθεια οικογενειακών φίλων κουβαλώντας στις αποσκευές τους τα ανέκδοτα χειρόγραφα της μητέρας τους, μεταξύ των οποίων και τη Γαλλική Σουίτα. Επρόκειτο για τους πρώτους δύο τόμους ενός μυθιστορήματος που δεν τελείωσε ποτέ και που εκτυλισσόταν με φόντο την έξοδο τον Ιούνιο του 1940 και τη γερμανική κατοχή στη Γαλλία. Εκδόθηκε το 2004 και έλαβε το βραβείο Renaudot, κατά παρέκκλιση του κανόνα να απονέμεται μόνο σε ζώντες συγγραφείς.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν:

  • (2018) Οι μύγες του φθινοπώρου, Κέλευθος
  • (2015) Γαλλική σουίτα, Πατάκης
  • (2010) Η ζωή του Τσέχωφ, Κέλευθος
  • (2009) Έξαψη, Πατάκης
  • (2009) Σκυλιά και λύκοι, Κέλευθος
  • (2007) Ο κύριος των ψυχών, Πατάκης
  • (2006) Ο χορός, Εξάντας
  • (2006) Το παιδί-θαύμα, Πατάκης
  • (2005) Γαλλική σουίτα, Πατάκης
  • (1987) Ο χορός, Εξάντας

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ