Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Elif Safak

Η Ελίφ Σαφάκ γεννήθηκε στο Στρασβούργο το 1971. Η μητέρα της είναι διπλωμάτης. Επέστρεψε στην Τουρκία αφού πρώτα έζησε για πολλά χρόνια στην Ισπανία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ορτά Ντογού της Άγκυρας, όπου και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Τμήμα Γυναικείων Σπουδών. Η πρώτη συλλογή διηγημάτων της «Το κακό μάτι στην Ανατολία» κυκλοφόρησε το 1994 και το πρώτο της μυθιστόρημα «Πινχάν» το 1997. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Καθρέφτες της πόλης» (1999) και «Απόκρυφο» (2000). Τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μεβλανά για το «Πινχάν» το 1998 και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ένωσης Συγγραφέων Τουρκίας για το «Απόκρυφο» το 2000. Το 2002 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Μπονμπόν Παλάς» που διαβάστηκε πολύ και το 2005 μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ίδια είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκί της Ιστανμπούλ και ταυτόχρονα επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (Αριζόνα), ενώ αρθρογραφεί σε αρκετές τουρκικές εφημερίδες. Εκτός από το «Μπονμπόν Παλάς», στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Απόκρυφο: Ένα μυθιστόρημα γύρω από το να βλέπουμε και να μας βλέπουν» (Μετ. Μαρία Χαρισιάδου, Εκδ. Εξάντας 2006) «Οι καθρέφτες της πόλης» (Μετ. Στυλιανός Ροΐδης, Ρόδη Τομουρτζουγκιούλ, Εκδ. Λιβάνη, 2007)
   
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2006, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απάλλαξε την Ελίφ Σαφάκ από την κατηγορία της «προσβολής του τουρκισμού» επειδή το βιβλίο της «Ο Πατέρας και ο Νόθος», που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του ίδιου έτους, περιείχε αναφορές στη γενοκτονία των Αρμενίων. Τη δίωξη της Ελίφ Σαφάκ, με βάση το άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, ζήτησε ο εθνικιστής τούρκος δικηγόρος Κεμάλ Κεριντσίζ, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε «κυνηγό» των τούρκων διανοουμένων που αμφισβητούν την επίσημη άποψη για τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1917. Η Σαφάκ δεν ήταν παρούσα στη δίκη, γιατί λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γεννήσει ένα κοριτσάκι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ