Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.

Διαβάζοντας το ιδιαίτερο και πρωτότυπο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», λάτρεψα τόσο πολύ τον μικρό, συμπαθητικό και σκανταλιάρη ήρωα που θέλησα να μάθω κι άλλα πράγματα γι’ αυτόν από τις «μαμάδες» του. Η Νίτσα Μανωλά ανέλαβε να απαντήσει στις ερωτήσεις και ιδού η συνέντευξη που γεννήθηκε.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Συννεφούλη;
Να σ’ ευχαριστήσω πρώτα εκ μέρους και των τεσσάρων μας για τη φιλοξενία σας. Η ιδέα του Συννεφούλη ήρθε πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν εκτελούσα καθήκοντα δασκάλας στο Ελληνικό σχολείο της Ενορίας μας στη Νέα Υερσέη Αμερικής, Τον Άγιο Δημήτριο. Έκανα μάθημα σε Ελληνόπουλα δεύτερης γενιάς της Ε’ Δημοτικού. Τότε ήταν που σκέφτηκα, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, τον Συννεφούλη και το ταξίδι του στην Ελλάδα για να μπορέσουν τα παιδιά να μάθουν για την πατρίδα τους. Σκέφτηκα επίσης το να είναι δίγλωσσο για να καταλαβαίνουν και οι γονείς – όσοι δεν είναι Έλληνες. Η αρχική του μορφή ήταν σε στιχάκια και ήταν μόνο για τα Δωδεκάνησα. Καθώς η ιδέα ωρίμαζε σαν σκέψη, πέρασε από το μυαλό μου πως από τον Συννεφούλη θα μπορούσαν να επωφεληθούν και τα παιδιά στην Ελλάδα που μαθαίνουν Αγγλικά. Γνώριζα τον χώρο των φροντιστηρίων, αφού πριν από χρόνια διατηρούσα κι εγώ ένα. Ήρθα σ’ επαφή με την Ειρήνη Φραγκάκη, την οποία γνώριζα μέσω του διαδικτύου, μα είχαμε αποκτήσει μια πολύ όμορφη σχέση. Της είπα την ιδέα μου και τη ρώτησα εάν ήθελε να συνεργαστούμε. Ενθουσιάστηκε! Αμέσως μετά, μίλησα με την Κατερίνα και τη Νατάσα κι έτσι φτιάξαμε μια ομάδα που ξεκίνησε κι έδωσε ζωή στον Συννεφούλη μας. Δουλέψαμε σκληρά και οι τέσσερις για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα παιδιά!

Ποιος είναι ο μικρός αυτός σκανταλιάρης και περίεργος ήρωας;
Είναι ένα κάτασπρο, παχουλό και περίεργο συννεφάκι που θέλει πολύ να γνωρίσει τον κόσμο. Δεν ξέρει όμως από πού να ξεκινήσει και πώς. Αφού σκέφτεται πολύ, αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του Αιόλου, του βασιλιά των Ανέμων. Εκείνος με τη σειρά του θα του δώσει τον ασκό του και θα ζητήσει από τον Βοριά να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του ξεκινώντας από την Ελλάδα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Θα του δώσει και μια συμβουλή όμως. Να μην αφήσει όλους τους ανέμους έξω από το σακί την ίδια στιγμή. Το συννεφάκι όμως θα τον παρακούσει και θα παρασυρθεί. Ξεκινάει, λοιπόν, μια περιπέτεια για τον Συννεφούλη, καθώς γνωρίζει συγχρόνως και την Ελλάδα.

Με ποιους θα ήθελε να γίνει φίλος και να τους ξεναγήσει στην Ελλάδα;
Ο Συννεφούλης θα ήθελε να γίνει φίλος με μικρούς και μεγάλους. Με Έλληνες και μη! Να γνωρίσει στα παιδιά την Ελλάδα και να θυμίσει τις ομορφιές της στους μεγαλύτερους. Αλήθεια, ποιος από εμάς θυμάται τη Γεωγραφία του δημοτικού; Ο γονιός, διαβάζοντας τον Συννεφούλη στο παιδί, θα ανασύρει μνήμες των μαθητικών του χρόνων. Θα πω στους ενήλικες να μην αφήσουν το πολύχρωμο εξώφυλλο και τον χαϊδευτικό του τίτλο να τους ξεγελάσει. Ο Συννεφούλης είναι ένα όμορφο ανάγνωσμα και για κείνους.

Το βιβλίο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι δίγλωσσο, είναι γραμμένο, δηλαδή, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Πώς προέκυψε αυτή η πρωτοτυπία και για ποιον λόγο;
Η αρχική ιδέα ήταν να μπορούν οι γονείς που δεν μιλούν Ελληνικά, εδώ στην Αμερική, να καταλαβαίνουν τι διαβάζει το παιδί τους και να μάθουν οι μη Έλληνες γονείς από μεικτούς γάμους για την Ιστορία μας, την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας. Ο εκδοτικός μας οίκος, το Υδροπλάνο, εκτός από αυτήν τη δίγλωσση έκδοση, εισάκουσε το αίτημά μας κι έχει κάνει και μια έκδοση μόνο στην Αγγλική γλώσσα που θα προωθηθεί σε όλο τον κόσμο και στα φροντιστήρια αγγλικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Για τη συγγραφή του βιβλίου συνεργαστήκατε τέσσερις συγγραφείς, εσύ, η Ειρήνη Φραγκάκη, η Νατάσα Μανωλά και η Κατερίνα Μανωλά. Πόσο δύσκολη ήταν η συνεργασία αυτή και πώς το κατορθώσατε, δεδομένου ότι βρίσκεστε σε τρεις διαφορετικούς τόπους, σε Αμερική, Αθήνα και Ρόδο;
Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Με την Ειρήνη γνωριζόμασταν μέσω του διαδικτύου, όπως είπα και πριν, και είχε αναπτυχθεί μεταξύ μας μια πολύ όμορφη σχέση. Τα άλλα δυο κορίτσια ανήκουν στον οικογενειακό μου κύκλο οπότε δεν ήταν δύσκολο. Η Ειρήνη έχει ήδη κάποια παραμύθια στο ενεργητικό της κι έτσι θεώρησα πως θα ήταν μια πολύ χρήσιμη συνεργάτιδα, η Κατερίνα αγαπάει τα παιδιά και ασχολείται με τον εθελοντισμό, ενώ η Νατάσα είναι σχολική ψυχολόγος σε δημόσιο σχολείο στην Αμερική, γεγονός το οποίο κατέστησε τη συμβολή της άκρως κατάλληλη. Με το διαδίκτυο σήμερα όλα είναι πολύ πιο εύκολα. Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα στην συνεργασία. Αφού φτιάχτηκε ο σκελετός και ξέραμε ποια κατεύθυνση θέλαμε να του δώσουμε, κάναμε κατανομή εργασιών και ευθυνών και η καθεμία είχε το κομμάτι της.

Στο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, ο μικρός ήρωας ταξιδεύει στην Ελλάδα. Υπάρχουν σχέδια και για άλλα ταξίδια του;
Θα τολμήσω να πω πως η αρχική ιδέα ήταν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να γίνουν περίπου δώδεκα βιβλία. Ξεκινήσαμε από την Ελλάδα με σκοπό να ταξιδέψουμε παντού. Στο τέλος του βιβλίου, εκτός από τις παιδαγωγικές ασκήσεις, έχουμε κι έναν διαγωνισμό ζητώντας από τα παιδιά να συμμετέχουν στα ταξίδια του Συννεφούλη. Περιμένουμε, λοιπόν, με ανυπομονησία ν’ ακούσουμε απ’ τους μικρούς μας φίλους πού θέλουν να δουν τον Συννεφούλη να ταξιδεύει!

Η Νίτσα Μανωλά γεννήθηκε στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών και κάτοχος πτυχίου Αγγλικής Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας. Συνέχισε τις σπουδές της στις οικονομικές επιστήμες και σήμερα ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά. Στον ελεύθερό της χρόνο αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Writer’s gang, ενώ απολαμβάνει τις συναθροίσεις με φίλους. Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, τα «Ισόβια Δεσμά» και το «Μονάχα ένα σ’ αγαπώ», ενώ «Ο Συννεφούλης» είναι το πρώτο της παιδικό παραμύθι.

Η Ειρήνη Φραγκάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης το 1976. Τα τελευταία χρόνια, ζει στην Αθήνα με τον σύζυγο και τα πέντε παιδιά της. Από τη γενιά της μητέρας της είναι απόγονος του μεγάλου κρητικού ραψωδού Βιτσέντζου Κορνάρου. Ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων για ενήλικες, παιδικών βιβλίων, ποίησης, στίχων, ζωγραφίζει και φτιάχνει κοσμήματα. Από την ίδια κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα «Εντροπία, Η αγάπη που άνθισε στην ψυχή μου», «Ο βιασμός ενός αγγέλου», «Λευκά Όνειρα» και το παραμύθι «Το αστέρι κι η ευχή».

Η Νατάσα Μανωλά γεννήθηκε στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών από Έλληνες πρώτης γενεάς. Είναι απόφοιτος του College of New Jersey με Μεταπτυχιακό στη σχολική ψυχολογία. Ζει μόνιμα στην Αμερική και εργάζεται ως ψυχολόγος σε σχολείο στην πολιτεία του New Jersey. Το πάθος της είναι να ασχολείται με τα παιδιά και τον τρόπο που συνδυάζεται η ψυχολογία και η παιδεία τους.

Η Κατερίνα Μανωλά γεννήθηκε στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Rutgers University στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας και Πολιτικών Επιστημών. Έχει ασχοληθεί εντατικά με τη διδασκαλία μαθημάτων του κλάδου θετικών επιστημών με την οποία ασχολείται μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Ρόδο με την οικογένειά της. Αγαπά τη φύση, τα ζώα, ενώ η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε, πέρα από τη διδασκαλία, στον εθελοντισμό και σήμερα στη συμμέτοχη για τη συγγραφή του πρώτου της παραμυθιού, που τώρα κρατάτε στα χέρια σας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ