Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr, μας ξεναγεί στο νησί Πίτσι Πίτσου και μας συστήνει τους μοναδικούς κατοίκους του, τα Πιτσιμπουίνια.

Πότε έμαθες για το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο, αυτό των Πιτσιμπουίνων;
Θα φανεί μάλλον αστείο, αλλά γνωρίζω γι’ αυτό το φανταστικό νησί εδώ και σαράντα χρόνια, από παιδί δηλαδή, όταν τρύπωνε στις αφηγήσεις της μητέρας μου και με τριβέλιζε με αναπάντητα ερωτήματα για το πού βρίσκεται, για τους κατοίκους του και για τις συνήθειές τους. Κατά κάποιον τρόπο εγώ και ο αδερφός μου υπήρξαμε οι πρώτοι Πιτσιμπουίνοι, αφού αυτό ήταν ένα χαϊδευτικό παρατσούκλι που ακούγαμε συχνά, χωρίς πολλές περισσότερες εξηγήσεις. Κάνοντας βουτιά στον παράδεισο της παιδικής ηλικίας, προκειμένου να αντλήσω το συναισθηματικό φορτίο που θα μετέφερα στη σειρά παιδικού μυστηρίου, που σχεδίαζα πριν από μερικούς μήνες, κατεβάζοντας το μυστήριο σε πολύ μικρές ηλικίες, το φανταστικό νησί των Πιτσιμπουίνων, οι συνήθειές τους, οι συντεταγμένες του στον χάρτη άρχισαν να αποκαλύπτονται, ξεδιπλώνοντας με θαυμαστό τρόπο, ακόμη και στα δικά μου μάτια, μνήμες που ήταν καλά καταχωνιασμένες, αλλά όχι εξαφανισμένες. Ο χρωματιστός και περιπετειώδης κόσμος των Πιτσιμπουίνων είναι στην πραγματικότητα ο μυστηριώδης κόσμος της παιδικής μου ηλικίας, που τον συνάντησα ξανά συναισθηματικά και τον επινόησα ξανά, λογικά από την αρχή, προκειμένου να τον συστήσω στα παιδιά, όντας ταυτόχρονα ενήλικη αλλά και συνομήλική τους.

Κάτω από ποιες συνθήκες αποφάσισες να το επισκεφτείς; Και πολύ περισσότερο να γράψεις γι’ αυτό;
Στόχος μου ήταν να φέρω το μυστήριο σε πολύ μικρές ηλικίες, αφού είχα παρατηρήσει ότι κυκλοφορούν πολλά βιβλία για το μυστήριο σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά ελάχιστα για πολύ μικρά παιδιά. Κι αυτό κάπως με παραξένευε πάντα, αφού ο κόσμος των παιδιών είναι κυριευμένος από το μυστήριο γύρω από κάθε τι. Ήθελα λοιπόν να θέσω σε αυτόν το σχήμα του φανταστικού κόσμου του Πίτσι Πίτσου, τηρουμένων όλα τα σχήματα του μυστηρίου που κρύβονται και στην αντίστοιχη λογοτεχνία των ενηλίκων. Η ανάγκη για την έρευνα, δηλαδή η σημασία της διατύπωσης της κατάλληλης ερώτησης κατά περίπτωση, η επαγωγική λογική, η περιπέτεια της ανακάλυψης των στοιχείων βήμα βήμα, το χιούμορ, η ανατροπή, η αγωνία, το σασπένς, ο ρευστός κόσμος που περιβάλλει τα παιδιά, μπαίνει σε ένα συγκεκριμένο σχήμα με το χτίσιμο ενός ολόκληρου κόσμου, που μοιάζει στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων με τους περιορισμούς του, αλλά και τους φανταστικούς κόσμους των παιδιών με τα ασύλληπτα όριά τους. Το πάντρεμα αυτών των δύο, η δημιουργία ιδιαίτερων χαρακτήρων, που εξελίσσονται και κεντρίζουν το ενδιαφέρον από ιστορία σε ιστορία, η χαρά της περιπέτειας και της ανακάλυψης ήταν στους βασικούς στόχους μου χτίζοντας αυτή τη σειρά και συστήνοντας τους Πιτσιμπουίνους με την πρώτη τους ιστορία στους μικρούς αναγνώστες.

Πες μας δυο λόγια για το περίεργο αυτό μέρος. Τι είδους πλάσματα είναι οι κάτοικοί του;
Δεν μπορώ να πω πάρα πολλά για τον μυστήριο κόσμο του Πίτσι Πίτσου, γιατί δεν μου επιτρέπεται να μιλάω γι’ αυτόν με όρους ενηλίκων. Θα πω μόνο ότι, ανοίγοντας την πρώτη σελίδα, θα συναντήσει κανείς αναλυτικά βιογραφικά των κατοίκων του, που πρωταγωνιστούν σε αυτήν την ιστορία, και στην τελευταία σελίδα υπάρχει αναλυτικός χάρτης που λύνει πολλές απορίες. Στις σελίδες που μεσολαβούν στήνεται ένα μυστήριο που έχει αναπάντεχες αποκαλύψεις, χιούμορ, αγωνία και ανατροπές. Στην πρώτη ιστορία συστήνονται οι ήρωες και η πρώτη και βασική μέθοδος της έρευνας που δεν είναι άλλη από την ερώτηση. Η κατάλληλη ερώτηση που θα φέρει την αποκάλυψη και τη λύση του μυστηρίου. Όπως συμβαίνει δηλαδή και με την αντίστοιχη λογοτεχνία ενηλίκων.

Θα μας τους συστήσεις;
Όπως είπα θα χρειαστεί κανείς να τους ψάξει, προκειμένου να εντοπίσει τα βιογραφικά τους. Θα πω μόνο ότι, όπως λέει και το όνομά τους, μοιάζουν στους πιγκουίνους (μάλιστα τα ονόματά τους παραπέμπουν σε υπαρκτά είδη πιγκουίνων), αλλά ταυτόχρονα υιοθετούν χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης κοινωνίας, ενός κόσμου που μοιάζει στον δικό μας, με όλη τη ρευστότητα βεβαίως που κουβαλάει ένας φανταστικός και διασκεδαστικός κόσμος.

Ο Μικρός Μπλε, ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού, έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με ένα τρομερό μυστήριο που καλύπτει τη Λίμνη Λαμπίκο και, ευτυχώς για όλους, το λύνει επιτυχώς, χάρη στη μεθοδικότητα και την παρατηρητικότητά του. Και φυσικά την πολύτιμη βοήθεια της παρέας του! Πιστεύεις ότι στο μέλλον θα έρθει αντιμέτωπος και με άλλα μυστήρια;
Ναι, αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς ιστοριών παιδικού μυστηρίου που θα έχει ως πρωταγωνιστές τους Πιτσιμπουίνους. Στόχος είναι, από ιστορία σε ιστορία, τα παιδιά να ανακαλύπτουν άλλες πτυχές του μυστηριώδους αυτού κόσμου, άλλες τεχνικές διαχείρισης και επίλυσης του μυστηρίου, άλλα χαρακτηριστικά των ηρώων του. Η επόμενη ιστορία ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

Η Ευτυχία Γιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία και επικοινωνία και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει, με ψευδώνυμο, ένα ακόμη μυθιστόρημα με τον τίτλο «Χάρντκορ» (Ωκεανίδα, 2000), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Περισσότερα για την ίδια μπορείτε να δείτε στο https://giannaki.com. Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί «Η Τριλογία της Αθήνας» που περιλαμβάνει τα βιβλία: «Στο πίσω κάθισμα», Ίκαρος, 2016 «Αλκυονίδες μέρες», Ίκαρος, 2017 «Πόλη στο φως», Ίκαρος, 2018.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ