Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

                                                           Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                           από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                             The Wall - John Lanchester


“It’s cold on the Wall”, αυτή είναι η εισαγωγική φράση του πέμπτου μυθιστορήματος του John Lanchester και αμέσως γίνεται φανερό ότι ο συγγραφέας του “The Wall” (Faber&Faber, 2019) επιθυμεί να παίξει με τους συνειρμούς που αυτή προκαλεί. Τι τείχος είναι αυτό; Είναι ένα τείχος χτισμένο γύρω γύρω από την Βρετανία, ένα τείχος που χτίστηκε μετά την Αλλαγή, μας πληροφορεί ο νεαρός αφηγητής Joseph Kavanagh. Οι συνειρμοί πληθαίνουν: μήπως πρόκειται για ένα τείχος σαν αυτό που «κατασκεύασε» ο George R.R. Martin και τοποθέτησε εκεί τους φύλακες της Night’s Watch για να προστατεύσουν τους υπόλοιπους από μια ενδεχόμενη εισβολή των White Walkers; Η μήπως το τείχος αναφέρεται σε κάτι πιο κοντινό στην πραγματικότητα, όπως το τείχος που ονειρεύεται ο Trump; Μήπως πρόκειται για όλα αυτά μαζί; Πολλές ερωτήσεις προκύπτουν από την ανάγνωση της πρώτης σελίδας. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Ο νεαρός Kavanagh ξεκινάει τη θητεία στο Τείχος που προστατεύει τη χώρα του από τους Άλλους. Όπως όλοι οι νέοι της γενιάς του, πρέπει να υπηρετήσει εκεί δύο χρόνια. Οι δωδεκάωρες βάρδιες ξεκινάνε αμέσως και ο πρωταγωνιστής/αφηγητής βρίσκεται όρθιος στο τείχος, να κοιτά τη θάλασσα, μέρα και νύχτα, προσπαθώντας να εντοπίσει εισβολείς, τους Άλλους, οι οποίοι μετά την Αλλαγή (μια κλιματική καταστροφή που ανέβασε το επίπεδο της θάλασσας και κατέστρεψε ολόκληρες χώρες) προσπαθούν να μπουν παράνομα στην χώρα. Η υποχρέωση του δεν είναι μόνο να τους εντοπίσει αλλά και να τους εμποδίσει, καθώς εάν κάποιοι από αυτούς καταφέρουν να περάσουν, τότε ο αντίστοιχος αριθμός Υπερασπιστών του Τείχους θα εκδιωχθούν στη θάλασσα. Ο πρώτος καιρός περνά γρήγορα, με την προσαρμογή στη νέα του ζωή να είναι πιο εύκολη από ό, τι περίμενε, ενώ η ομάδα του σύντομα θα μετατραπεί στην οικογένειά του. Μέχρι που η επίθεση θα έρθει, και όλα θα ανατραπούν. Γιατί τώρα ο Kavanagh κινδυνεύει να γίνει Άλλος.

Είναι φανερό από τη σύντομη περίληψη της υπόθεσης που δώσαμε, ότι αυτό το Τείχος συνδυάζει διάφορα από τα στοιχεία που αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο. Έχει χτιστεί για να κρατήσει εκτός της χώρας τους Άλλους, μόνο που αυτοί οι άλλοι δεν είναι ο τρομακτικός στρατός των White Walkers, αλλά ομάδες αδύναμων και απελπισμένων ανθρώπων που ψάχνουν ξηρά και ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, έστω κι αν αυτή η ζωή περιορίζεται στο να γίνουν οι υπηρέτες των ντόπιων –όσοι καταφέρνουν να περάσουν μόνο αυτή τη δουλειά μπορούν να κάνουν, δεν ενσωματώνονται ποτέ στο εργατικό και κοινωνικό δυναμικό της χώρας, είναι πάντα ξένοι. Συνεπώς, το μυθιστόρημα λειτουργεί ως μια αλληγορία της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης και των μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων, το τείχος θα μπορούσε να είναι και ένα ψηλό συρματόπλεγμα και η χώρα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε χώρα αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της. Το στοιχείο που εντείνει την αγωνία του αναγνώστη και αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι όλη η αφήγηση είναι δοσμένη μέσα από το βλέμμα του Υπερασπιστή του Τείχους, και όχι από την πλευρά των Άλλων, καθώς ο συγγραφέας δεν φαίνεται να επιζητά τα συναισθήματα συμπόνιας του αναγνώστη, αλλά τον προβληματισμό του. Έτσι, το χτίσιμο της απειλητικής ατμόσφαιρας και της έντασης αυξάνεται σταδιακά και πραγματικά κορυφώνεται μετά την επίθεση και την εξορία των Υπερασπιστών στη θάλασσα, αφού τώρα ήρθε η σειρά τους να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Τείχους, στην άλλη πλευρά της ζωής που έχουν γνωρίσει. Το παιχνίδι της πραγματικής επιβίωσης τώρα αρχίζει, στη θάλασσα.

Το “The Wall”, γραμμένο σε μια γλώσσα που πλέκει όμορφα τη ρεαλιστική αφήγηση με τη μεταφορά, είναι καλογραμμένο, γεμάτο ένταση και, δυστυχώς, εξαιρετικά επίκαιρο. Και, πολύ ορθά, υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι το σε ποια πλευρά του Τείχους θα βρεθείς είναι θέμα τύχης και συγκυριών.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ