Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Girl in the blue coat

                                                               Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                               από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                           Girl in the blue coat - Monica Hesse


Με ένα ιστορικό μυθιστόρημα μυστηρίου για νεότερους –και όχι μόνο- αναγνώστες ξεκινά η νέα χρονιά για τη στήλη Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα. Πρόκειται για το The girl in the blue coat (Macmillan, 2016) της Αμερικανίδας Monica Hesse, ένα μυθιστόρημα που κέρδισε το Edgar award το 2017 στην κατηγορία νεανικής λογοτεχνίας.

Στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς Άμστερνταμ του 1943, η νεαρή Hanneke παράλληλα με τη δουλειά της σε ένα γραφείο τελετών περνάει τις ήμερες της αναζητώντας και παραδίδοντας για λογαριασμό του εργοδότη της προϊόντα της μαύρης αγοράς. Η ίδια θεωρεί ότι κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά της (είναι η μόνη που εργάζεται), ενώ παράλληλα βλέπει τη δραστηριότητα αυτή σαν την ατομική πράξη αντίστασης απέναντι στους Γερμανούς. Σε μια συνηθισμένη παράδοση προϊόντων λαμβάνει το πιο περίεργο αίτημα από μια ηλικιωμένη γυναίκα: της ζητάει να εντοπίσει μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα που εξαφανίστηκε μέσα από ένα καλά κλειδωμένο σπίτι, από ένα κρυφό δωμάτιο. Η Hanneke αρχικά αρνείται, όχι μόνο επειδή δεν ξέρει πως πρέπει να αναζητήσει κάποιος έναν αγνοούμενο, αλλά κυρίως επειδή το κορίτσι που πρέπει να βρει είναι μια Εβραία που κρύβεται από τους Ναζί. Δεν μπορεί όμως να βγάλει από το μυαλό της το μυστήριο του εξαφανισμένου κοριτσιού και αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση, μια απόφαση που θα της αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά και θα την φέρει σε επαφή με μέλη μιας αντιστασιακής οργάνωσης.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία άξια θαυμασμού στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Αρχικά, είναι φανερό –άλλωστε το παραδέχεται και η ίδια η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου- ότι έχει γίνει εξαντλητική ιστορική έρευνα. Η αντιστασιακή ομάδα που γνωρίζει η Hanneke και ο τρόπος δράσης της είναι βασισμένος στο πραγματικό Amsterdam Student Group, μια ομάδα φοιτητών που προσπάθησε να σώσει όσο πιο πολλά μωρά μπορούσε τοποθετώντας τα σε οικογένειες Ολλανδών. Περίπου εξακόσια μωρά διασώθηκαν με αυτό τον τρόπο, ακριβώς κάτω από την μύτη των Ναζί. Με μεγάλη επιτυχία η συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει στο χαρτί την ατμόσφαιρα της εποχής: τον φόβο, την απελπισία για το άγνωστο αύριο, την πείνα, αλλά και τις μικρές πράξεις αντίστασης, ακόμα και από ανθρώπους που κανείς δεν θα πίστευε ποτέ ότι έχουν τέτοια ψυχική δύναμη μέσα τους.

Πέρα από ένα επιτυχημένο ιστορικό μυθιστόρημα, όμως, το The girl in the blue coat είναι και ένα άκρως ευφυές μυθιστόρημα μυστηρίου, και μάλιστα της σχολής των μυστηρίων «κλειδωμένου δωματίου», όπου η λύση που πρέπει να δοθεί είναι απαραίτητο εκτός από έξυπνη να είναι και αληθοφανής. Η Monica Hesse κατορθώνει να κλιμακώνει την αγωνία για το εξαφανισμένο κορίτσι συνεχώς, παρέχοντας στοιχεία που έρχονται να ανατρέψουν όλα τα προηγούμενα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Hanneke, οδηγώντας την πολλές φορές πάλι στο σημείο μηδέν. Η επιμονή της, όμως, και η ικανότητά της να ψάχνει οποιοδήποτε στοιχείο βρίσκεται στο δρόμο της, θα την οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου.

Το The girl in the blue coat είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, που μεταφέρει τον αναγνώστη στο κατεχόμενο Άμστερνταμ του 1943 και του ζητά να γίνει έστω και μέσω της σελίδας, μάρτυρας μικρών πράξεων ηρωισμού. Διαθέτει ένα δυσεπίλυτο μυστήριο που κεντρίζει το ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα έχει ως πρωταγωνίστρια/αφηγήτρια μια νεαρή κοπέλα, σημαδεμένη από τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της, η οποία σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης αλλάζει, εξελίσσεται και συνειδητοποιεί ότι ακόμα και η δική της μικρή συμβολή μπορεί να σώσει μια ζωή, ότι όλες οι προσπάθειες μετράνε, ότι όλοι αξίζει να σωθούν. Μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ