Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Φουλ του κόκκινου, Ευτυχία Γιαννάκη

                                                                 Φουλ του κόκκινου
                                        (Μια περιδιάβαση στο σύμπαν του Χάρη Κόκκινου)

                                                              από την Ελένη Κίτσου


Από τα εξώφυλλα της «Τριλογίας της Αθήνας», από το ίδιο το όνομα του βασικού πρωταγωνιστή της, μέχρι το αίμα που αναβλύζει και χαρακτηρίζει τις υποθέσεις του Αστυνόμου. Όλα χαρακτηρίζονται από το κόκκινο χρώμα.

Ο τόπος δράσης κοινός. Πάντα η Αθήνα. Η σύγχρονη Αθήνα. Όπως και ο βασικός πρωταγωνιστής. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος μαζί με την ομάδα του.

Τρία βιβλία που διαβάζονται ως ενιαίο σύνολο, αλλά και αυτόνομα, μια και η συγγραφέας φροντίζει κάθε φορά να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία στους αναγνώστες της, ώστε να μη μένουν στο κενό.

Στον κεντρικό κορμό τους, ο σαρανταπεντάχρονος Αστυνόμος, διαζευγμένος με έναν γιο, τον Νίκο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό περνάει τον δικό του Γολγοθά – από τη μια στιγμή στην άλλη, βρίσκεται κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκου, συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται. Μια ιδιωτική υπόθεση που θα ακολουθεί τον Χάρη –σε ένα δεύτερο επίπεδο– από την αρχή της τριλογίας και μέχρι το τέλος της, που θα τον αναγκάσει να βουτήξει στο δικό του οικογενειακό παρελθόν, να αναμετρηθεί μαζί του, να αναλογιστεί τις πράξεις και τα λάθη του, να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ταυτόχρονα, σε κάθε βιβλίο, εξελίσσεται και μια διαφορετική υπόθεση δολοφονίας που ζητά να εξιχνιαστεί.

1. Στο πίσω κάθισμα
Ένας σκηνοθέτης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο υπόγειο του Θεάτρου Πλάκας. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και οι συνεργάτες του θα κληθούν να διαλευκάνουν μια υπόθεση που αναμένεται να απασχολήσει την κοινή γνώμη. Σύντομα θα αντιληφθούν ότι θα χρειαστεί να αναζητήσουν τα αίτια της δολοφονίας στο σκοτεινό παρελθόν του σκηνοθέτη, ξετυλίγοντας ένα κουβάρι κοινών μυστικών, συγκάλυψης και βίας στην καρδιά της σημερινής Αθήνας. Ταυτόχρονα, ο γιος του Αστυνόμου συλλαμβάνεται με κατηγορίες που θα τον αναγκάσουν να βουτήξει στο δικό του οικογενειακό παρελθόν.

2. Αλκυονίδες μέρες
Μια νεαρή κοπέλα από την Γκάνα βρίσκεται δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του θα κληθούν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση που τυλίγεται σαν κουβάρι γύρω τους, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η δίνη στην οποία θα βρεθεί ο αστυνόμος, το παρελθόν του, αλλά και η σχέση με τον προφυλακισμένο γιο του θα τον αναγκάσουν να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση και τελικά στον ίδιο τον εαυτό του.

3. Πόλη στο φως
Μια έγκυος γυναίκα, με καριέρα μοντέλου, δολοφονείται άγρια στη μονοκατοικία της στο Καβούρι. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα που τους φέρνει αντιμέτωπους με προσδοκίες που διαψεύστηκαν, κυκλώματα ντόπινγκ στον αθλητισμό κι έναν κύκλο βίας που ξεκινάει από τη Σερβία του 1995 για να καταλήξει στην Αθήνα του 2014. Ταυτόχρονα, ο γιος του Αστυνόμου δικάζεται με κατηγορίες που δοκιμάζουν τις αντοχές του, καθώς αναζητά τις δικές του ευθύνες στα λάθη του παρελθόντος.

Η Ευτυχία Γιαννάκη μπαίνει δυναμικά στον χώρο της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, παίζοντας επιτυχώς με τους όρους της και δημιουργώντας μια νέα αστυνομική περσόνα, που κινείται μεταξύ ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και Παγκρατίου διασχίζοντας όλες τις κεντρικές αρτηρίες και τους παράδρομους της Αθήνας, και που βάζει πάντα σε απόλυτη προτεραιότητα τη δουλειά του – ακόμα και πάνω από τον γιο του. Και το πληρώνει ακριβά.

Ακολουθώντας τις τεχνικές του αστυνομικού μυθιστορήματος, η συγγραφέας στήνει αριστοτεχνικά το σκηνικό των ιστοριών της και εντάσσει ομαλά σ’ αυτό τους ήρωές της, ξεπερνώντας στην πορεία το αυστηρό πλαίσιο των όποιων κανόνων και συνεχίζοντας την αφήγηση πιο χαλαρά. Ενώ, με αφετηρία την εκάστοτε υπόθεση δολοφονίας, δε διστάζει να θίξει πλήθος ευαίσθητων θεμάτων. Η οικονομική κρίση, η μετανάστευση, ο ρατσισμός, η κακοποίηση, αλλά και η ομοφυλοφιλία και το παράνομο εμπόριο αναβολικών μπαίνουν στο στόχαστρο και απασχολούν τους ήρωές της.

Στην αφήγηση, δράση και σκέψεις συνυπάρχουν σε ισόποσες δόσεις, χωρίς να αδικείται κάτι από τα δύο, μάλιστα η εξιχνίαση εγκλημάτων και ο διεισδυτικός σχολιασμός της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας συνδυάζονται εξαιρετικά. Επιπρόσθετα, η συγγραφέας διαθέτει την ικανότητα να εισχωρεί με μοναδικό τρόπο στην ψυχολογία των ηρώων της, μπαίνοντας στο πετσί τους και στο μυαλό τους ακόμα, αποτυπώνοντας με ακρίβεια χειρουργού τις αντιδράσεις, τις συμπεριφορές, τον τρόπο που εκφράζονται και μιλούν, τις σκέψεις τους.

Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον τις ιδιότητες των ηρώων, ιδιαίτερα των δευτεραγωνιστών και κομπάρσων, όποτε αναφέρεται σε αυτούς – Αστυνόμος, Διευθυντής, Ουκρανός εργάτης κλπ.

Και το αποτέλεσμα είναι άρτιο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι ένα είναι σίγουρο. Η Ευτυχία Γιαννάκη, στον νέο της ρόλο ως συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, ήρθε για να μείνει.

Η Ευτυχία Γιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία και επικοινωνία και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει, με ψευδώνυμο, ένα ακόμη μυθιστόρημα με τον τίτλο «Χάρντκορ» (Ωκεανίδα, 2000), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Περισσότερα για την ίδια μπορείτε να δείτε στο https://giannaki.com.

Η Τριλογία της Αθήνας:
«Στο πίσω κάθισμα», Ίκαρος, 2016
«Αλκυονίδες μέρες», Ίκαρος, 2017
«Πόλη στο φως», Ίκαρος, 2018

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ