Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Middleman

                                                         Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                         από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                       The Middleman - Olen Steinhauer


Σε μια Αμερική (ή και σε έναν ολόκληρο πλανήτη) που διοικείται από τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζών και των πολυεθνικών μπορεί να υπάρξει ένα ειρηνικό αντικαπιταλιστικό κίνημα και με ποια μορφή; Και εάν υπάρξει για πόσο καιρό θα εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι να το καταστρέψουν; Αυτά τα βασικά ερωτήματα φαίνεται να διατρέχουν την κατασκοπική ιστορία του Olen Steinhauer –δημιουργού της εξαιρετικής τηλεοπτικής σειράς “Berlin Station”- με τον τίτλο “The Middleman” (Minotaur Books, 2018).

Το μυθιστόρημα ανοίγει με μια πραγματικά ευρηματική πράξη αντίστασης: μια μέρα σαν όλες τις άλλες περίπου 400 νεαροί Αμερικανοί από διάφορα μέρη της χώρας εξαφανίζονται από τον χάρτη. Παρατάνε τις κάρτες, τα κινητά τους, τις οικογένειές τους και απλά εξαφανίζονται. Έχουν όλοι τους ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Martin Bishop, του χαρισματικού ηγέτη του κινήματος “Massive Brigade”, ένα αντικαπιταλιστικό επαναστατικό κίνημα που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου και έχει απασχολήσει ακόμα και τις σελίδες του περιοδικού “Rolling Stone”. Όταν όμως το FBI δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που τους οδηγεί σε αποθήκη του κινήματος και στην ανακάλυψη ενός πυραύλου Stinger, τότε η Massive Brigade αρχίζει να θεωρείται τρομοκρατική ομάδα. Το FBI αναλαμβάνει να συλλάβει τα ηγετικά μέλη και να ανακαλύψει πού ακριβώς βρίσκονται αυτοί οι 400 άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί. Η Rachel Proulx, επικεφαλής των ερευνών προσπαθεί να εντοπίσει τα μέλη του κινήματος, αλλά και τους χρηματοδότες του, έχοντας ως σύμμαχο έναν μυστικό πράκτορα ο οποίος έχει καταφέρει να εισχωρήσει στην ομάδα. Η δολοφονική επίθεση εναντίον τεσσάρων μελών του Κογκρέσου που διατάσσεται από τον Ben Mittag, το δεύτερο ιδρυτικό μέλος της ομάδας επιβάλλει την γρήγορη σύλληψη των μελών της Massive Brigade. Το FBI σχεδιάζει συλλήψεις, αλλά εσωτερικές παρεμβολές και συμφέροντα οδηγούν σε ένα απίστευτο αιματοκύλισμα που θα δημιουργήσει στην κοινή γνώμη ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση.

Σε δύο χρονικές περιόδους αναπτύσσει την ιστορία του ο Αμερικανός συγγραφέας. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε γραμμικά τα γεγονότα που οδηγούν από την εξαφάνιση των 400 ανθρώπων στη σφαγή ορισμένων από αυτούς σε κρησφύγετα που έχει εντοπίσει το FBI. Το δεύτερο μέρος τοποθετείται σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, όταν η κοινή γνώμη έχει πια αρχίσει να πιέζει για επίσημες απαντήσεις σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη και το FBI ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μια έκθεση με την οποία απαλλάσσει ουσιαστικά τον εαυτό του από οποιαδήποτε ευθύνη. Η Rachel, όμως, και ο Kevin Moore, ο πράκτορας που είχε καταφέρει να εισχωρήσει στο κίνημα, δεν συμφωνούν με τα όσα πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας και αποφασίζουν να ψάξουν λίγο πιο βαθιά για να βρουν ποια συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν και ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την εντολή για την αιματηρή ολοκλήρωση της αποστολής τους. Παράλληλα, πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν και οι ίδιοι ζωντανοί, καθώς όσο πλησιάζουν στην αλήθεια τόσο περισσότερες απόπειρες εκτέλεσής τους πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Ένα κίνημα ιδεαλιστών, ειρηνικών επαναστατών –χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον, είναι η αλήθεια ̶ αποπειράται να ταράξει τη ζωή και τη συνείδηση των βολεμένων Αμερικανών και βρίσκεται μέσα στη δίνη συγκρούσεων που ξεπερνούν τις ικανότητές τους. Και από την άλλη πλευρά, το σύστημα, οι δυνάμεις που διοικούν, αποφασίζουν και καθορίζουν την πολιτική μιας χώρας, με πλοκάμια σε όλους τους τομείς και ανεξάρτητους φορείς, χωρίς δισταγμούς και ηθικούς ενδοιασμούς εξολοθρεύει οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του. Τα σύντομα κεφάλαια, η γρήγορη αφήγηση και η χρήση πολλαπλών αφηγητών, προσθέτουν ρυθμό και ένταση σε μια απόλυτα πιστευτή ιστορία, μια υπόθεση που θα μπορούσαμε να είχαμε παρακολουθήσει στα δελτία ειδήσεων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ