Έχουμε διαβάσει 2842 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Middleman

                                                         Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                         από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                       The Middleman - Olen Steinhauer


Σε μια Αμερική (ή και σε έναν ολόκληρο πλανήτη) που διοικείται από τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζών και των πολυεθνικών μπορεί να υπάρξει ένα ειρηνικό αντικαπιταλιστικό κίνημα και με ποια μορφή; Και εάν υπάρξει για πόσο καιρό θα εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι να το καταστρέψουν; Αυτά τα βασικά ερωτήματα φαίνεται να διατρέχουν την κατασκοπική ιστορία του Olen Steinhauer –δημιουργού της εξαιρετικής τηλεοπτικής σειράς “Berlin Station”- με τον τίτλο “The Middleman” (Minotaur Books, 2018).

Το μυθιστόρημα ανοίγει με μια πραγματικά ευρηματική πράξη αντίστασης: μια μέρα σαν όλες τις άλλες περίπου 400 νεαροί Αμερικανοί από διάφορα μέρη της χώρας εξαφανίζονται από τον χάρτη. Παρατάνε τις κάρτες, τα κινητά τους, τις οικογένειές τους και απλά εξαφανίζονται. Έχουν όλοι τους ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Martin Bishop, του χαρισματικού ηγέτη του κινήματος “Massive Brigade”, ένα αντικαπιταλιστικό επαναστατικό κίνημα που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου και έχει απασχολήσει ακόμα και τις σελίδες του περιοδικού “Rolling Stone”. Όταν όμως το FBI δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που τους οδηγεί σε αποθήκη του κινήματος και στην ανακάλυψη ενός πυραύλου Stinger, τότε η Massive Brigade αρχίζει να θεωρείται τρομοκρατική ομάδα. Το FBI αναλαμβάνει να συλλάβει τα ηγετικά μέλη και να ανακαλύψει πού ακριβώς βρίσκονται αυτοί οι 400 άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί. Η Rachel Proulx, επικεφαλής των ερευνών προσπαθεί να εντοπίσει τα μέλη του κινήματος, αλλά και τους χρηματοδότες του, έχοντας ως σύμμαχο έναν μυστικό πράκτορα ο οποίος έχει καταφέρει να εισχωρήσει στην ομάδα. Η δολοφονική επίθεση εναντίον τεσσάρων μελών του Κογκρέσου που διατάσσεται από τον Ben Mittag, το δεύτερο ιδρυτικό μέλος της ομάδας επιβάλλει την γρήγορη σύλληψη των μελών της Massive Brigade. Το FBI σχεδιάζει συλλήψεις, αλλά εσωτερικές παρεμβολές και συμφέροντα οδηγούν σε ένα απίστευτο αιματοκύλισμα που θα δημιουργήσει στην κοινή γνώμη ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση.

Σε δύο χρονικές περιόδους αναπτύσσει την ιστορία του ο Αμερικανός συγγραφέας. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε γραμμικά τα γεγονότα που οδηγούν από την εξαφάνιση των 400 ανθρώπων στη σφαγή ορισμένων από αυτούς σε κρησφύγετα που έχει εντοπίσει το FBI. Το δεύτερο μέρος τοποθετείται σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, όταν η κοινή γνώμη έχει πια αρχίσει να πιέζει για επίσημες απαντήσεις σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη και το FBI ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μια έκθεση με την οποία απαλλάσσει ουσιαστικά τον εαυτό του από οποιαδήποτε ευθύνη. Η Rachel, όμως, και ο Kevin Moore, ο πράκτορας που είχε καταφέρει να εισχωρήσει στο κίνημα, δεν συμφωνούν με τα όσα πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας και αποφασίζουν να ψάξουν λίγο πιο βαθιά για να βρουν ποια συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν και ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την εντολή για την αιματηρή ολοκλήρωση της αποστολής τους. Παράλληλα, πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν και οι ίδιοι ζωντανοί, καθώς όσο πλησιάζουν στην αλήθεια τόσο περισσότερες απόπειρες εκτέλεσής τους πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Ένα κίνημα ιδεαλιστών, ειρηνικών επαναστατών –χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον, είναι η αλήθεια ̶ αποπειράται να ταράξει τη ζωή και τη συνείδηση των βολεμένων Αμερικανών και βρίσκεται μέσα στη δίνη συγκρούσεων που ξεπερνούν τις ικανότητές τους. Και από την άλλη πλευρά, το σύστημα, οι δυνάμεις που διοικούν, αποφασίζουν και καθορίζουν την πολιτική μιας χώρας, με πλοκάμια σε όλους τους τομείς και ανεξάρτητους φορείς, χωρίς δισταγμούς και ηθικούς ενδοιασμούς εξολοθρεύει οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του. Τα σύντομα κεφάλαια, η γρήγορη αφήγηση και η χρήση πολλαπλών αφηγητών, προσθέτουν ρυθμό και ένταση σε μια απόλυτα πιστευτή ιστορία, μια υπόθεση που θα μπορούσαμε να είχαμε παρακολουθήσει στα δελτία ειδήσεων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ Ποίηση Γιάννης Αντιόχου ΙΚΑΡΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Lee Child BELL ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Γαϊτανόπουλος MOMENTUM Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ξένη Λογοτεχνία Herman Hesse ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ 7Α Η ΘΕΣΗ 7Α Ξένη Λογοτεχνία Sebastian Fitzek ΔΙΟΠΤΡΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Ξένη Λογοτεχνία Alice Zeniter ΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Albert Mathiez ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Cusk GUTENBERG ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ Ξένη Λογοτεχνία J. P. Delaney ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ Ελληνική Λογοτεχνία Ελένη Πριοβόλου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Ursula Le-Guin ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ Ελληνική Λογοτεχνία Μανώλης Ανδριωτάκης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ Ποίηση Ευριπίδης Γαραντούδης ΚΙΧΛΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ελληνική Λογοτεχνία Γιάννης Παλαβός ΝΕΦΕΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 178 ΥΠΟΘΕΣΗ 178 Ξένη Λογοτεχνία Antonio Fusco ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ