Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Σεπτέμβριος 2018

                                                                   Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                              Σεπτέμβριος 2018

                                                                  από την Αφροδίτη Δημοπούλου


Νέο φως στην προσωπικότητα του John Steinbeck ρίχνουν τα απομνημονεύματα της δεύτερης συζύγου του, Gwyn Conger Steinbeck, τα οποία βρέθηκαν τυχαία στην Ουαλία και βρίσκονται υπό έκδοση. Τα απομνημονεύματα γράφτηκαν σε συνεργασία με τον Βρετανό δημοσιογράφο Douglas Brown στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μια περίοδο που η Gwyn Conger Steinbeck χρειαζόταν επειγόντως χρήματα, αλλά, άγνωστο γιατί, δεν εκδόθηκαν ποτέ έως σήμερα. Το “My Life With John Steinbeck” αναφέρεται στον προβληματικό γάμο του ζευγαριού, καθώς και στο γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με την Gwyn Conger Steinbeck, ο Steinbeck ήταν ένας σαδιστής και αθεράπευτος γυναικάς που δεν ενδιαφερόταν σχεδόν καθόλου για την γυναίκα του και τους δυο γιους που απέκτησαν μαζί.
(Φωτογραφία από: www.theguardian.com)

Εκπληκτική ήταν η πρώτη μέρα κυκλοφορίας του τελευταίου βιβλίου του έμπειρου δημοσιογράφου Bob Woodward με τον τίτλο “Fear: Trump in the White House” που κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου. Μόλις την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ, λοιπόν, το βιβλίου πούλησε 750.000 αντίτυπα, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Το βιβλίο βασίζεται σε αμέτρητες συνεντεύξεις και παρουσιάζει μια διόλου κολακευτική εικόνα του Τραμπ, αλλά και του Λευκού Οίκου που φαίνεται να βρίσκεται σε μια χαώδη κατάσταση. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στο twitter την άποψη ότι πρόκειται απλά για μια ακόμη επίθεση εναντίον του.
(Φωτογραφία από: wsmv.com)

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αλυσίδα καταστημάτων Target (με έδρα στις ΗΠΑ, αλλά και με καταστήματα και σε άλλες χώρες) λογόκρινε τις περιγραφές βιβλίων στην ιστοσελίδα της, αφαιρώντας λέξεις όπως «διεμφυλικός», «queer», ακόμα και «Ναζί». Οι λέξεις αντικαταστάθηκαν από αστερίσκους, αλλά μετά από την διάσταση που πήρε το θέμα έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις στα περισσότερα βιβλία. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αλυσίδα ακολουθεί αυτή την πολιτική, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει μια παρόμοια καταγγελία για απόκρυψη λέξεων από την περίληψη.
(Φωτογραφία από: www.publishersweekly.com)

To BBC φέρνει στην μικρή οθόνη τον κόσμο του Philip Pullman (“His Dark Materials”, στα ελληνικά «Η τριλογία του κόσμου», εκδόσεις Ψυχογιός). Σε αυτή την αρκετά φιλόδοξη –και ακριβή- προσπάθεια, η προσαρμογή του μυθιστορήματος στα τηλεοπτικά δεδομένα γίνεται από τον Jack Thorne, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι James McAvoy, Ruth Wilson και Dafne Keen. Το BBC φαίνεται μάλιστα τόσο αισιόδοξο για την επιτυχία του εγχειρήματος που έχει ήδη παραγγείλει και την δεύτερη σεζόν προτού καν προβληθεί η πρώτη.
(Φωτογραφία από: www.vulture.com)

Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν μέσα στον Σεπτέμβριο την περιοχή του Τολέδο στην Ισπανία. Ένα από τα κτίρια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές ήταν η δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης Cebolla . Από τα περίπου 12.000 βιβλία που υπήρχαν στην βιβλιοθήκη, κατάφεραν να διασώσουν γύρω στα 2000, κυρίως αυτά που βρισκόντουσαν στα ψηλά ράφια. Μετά την καταστροφή, όμως, ήρθε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς όταν έγινε γνωστή η καταστροφή της βιβλιοθήκης, απλός κόσμος, εκδοτικοί οίκοι και φορείς άρχισαν να συλλέγουν και να στέλνουν βιβλία, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη μαζευτεί 5000 τίτλοι.
(Φωτογραφία από: https://elpais.com)

Για όσους αναζητούν ενδιαφέροντα άρθρα για τον κόσμο της λογοτεχνίας, ορίστε ορισμένες προτάσεις: Πηγές:
www.theguardian.com
www.publishersweekly.com
www.vulture.com
www.elpais.com

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ