Έχουμε διαβάσει 2884 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

                                                                Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                                από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                 The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society - Mary Ann Shaffer, Annie Barrows


Ένα trailer μιας νέας κινηματογραφικής ταινίας με οδήγησε λίγο πιο πίσω στο παρελθόν και στο βιβλίο που παρουσιάζεται από τη στήλη σήμερα. Πρόκειται για το μυθιστόρημα –με τον υπέροχο τίτλο, που φαντάζομαι ότι είναι ο εφιάλτης κάθε μεταφραστή- “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” των Mary Ann Shaffer και Annie Barrows το οποίο κυκλοφόρησε το 2008. Αρχική συγγραφέας του μυθιστορήματος ήταν η Mary Ann Shaffer, αλλά όταν εκείνη αρρώστησε αιφνίδια, την ολοκλήρωση του βιβλίου ανέλαβε η ανιψιά της Annie Barrows. Το μυθιστόρημα είχε μια αρκετά καλή πορεία παραμένοντας στη λίστα των ευπώλητων των The New York Times για έντεκα εβδομάδες.

Στις αρχές του 1946, η συγγραφέας Juliet Ashton ταξιδεύει σε ολόκληρη την Αγγλία προωθώντας το νέο της βιβλίο, έναν συγκεντρωτικό τόμο των χιουμοριστικών άρθρων που έγραψε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με το ψευδώνυμο Izzy Bickerstaff. Η ίδια νιώθει ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωριστεί το ψευδώνυμό της και να γράψει κάτι καινούριο, ενώ την ίδια εποχή δέχεται το επίμονο φλερτ του Markham V. Reynolds Jr, ενός πλούσιου Αμερικανού εκδότη. Η ζωή της θα αλλάξει γράμμα από έναν εντελώς άγνωστο άντρα, τον Dawsey Adams, κάτοικο του νησιού Guernsey, ο οποίος με παράδοξο τρόπο είχε στην κατοχή του ένα βιβλίο που της ανήκε παλιότερα και της ζητούσε πληροφορίες για τον συγγραφέα του. Μέσα από την αλληλογραφία του μαθαίνει ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (τα νησιά της Μάγχης ήταν υπό γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου) ο Dawsey έγινε μέλος της λέσχης ανάγνωσης του νησιού με το όνομα “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society”. Θέλοντας να μάθει περισσότερα γι’ αυτή τη λέσχη αρχίζει να αλληλογραφεί και με άλλα μέλη της, ενώ μαθαίνει και την ιστορία της ίδρυσής της, καθώς και της κοπέλας που την δημιούργησε, της Elizabeth, η οποία κάποια στιγμή συνελήφθη και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Juliet συνειδητοποιεί ότι το επόμενο βιβλίο της πρέπει να είναι γι’ αυτό το νησί και τους ανθρώπους του. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίζει να τους επισκεφτεί, μια απόφαση που βρίσκει αντίθετο τον Markham, ο οποίος θέλει να την παντρευτεί. Η Juliet, όμως, είναι αποφασισμένη να γνωρίσει αυτόν τον τόπο και να μάθει τις ιστορίες των ανθρώπων που έφτιαξαν μια λέσχη ανάγνωσης για να σωθούν. Η επίσκεψη της στο νησί θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, αλλά και τη ζωή της γενικότερα.

Το “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτή η μορφή αφενός δίνει μια ιδιαίτερη μορφή στην εξέλιξη της ιστορίας, αφετέρου δίνει την ευκαιρία σε αρκετούς χαρακτήρες –κύριους ή δευτερεύοντες- να παρουσιάσουν όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Παρά την ποικιλία αφηγηματικών φωνών, ωστόσο, δύο είναι οι χαρακτήρες που ξεχωρίζουν: η Juliet και η μοναδική φωνή που δεν ακούγεται ποτέ, δηλαδή η Elizabeth. Η πρώτη είναι αυτή που φέρνει την άγνωστη ιστορία του νησιού και της λέσχης του στο προσκήνιο. Ψάχνει πληροφορίες, παίρνει συνεντεύξεις, επισκέπτεται τον τόπο, δένεται μαζί του. Με παρατηρητικότητα και έντονο χιούμορ μεταφέρει γεγονότα και ιστορίες που έμαθε ή βίωσε. Η δεύτερη είναι ο συνδετικός κρίκος, αυτή που δημιούργησε τη λέσχη. Η ζωντάνια της, η καλοσύνη και η γενναιότητά της είναι το κληροδότημα που άφησε σε όσους την γνώρισαν.

Ο πόλεμος και ιδιαίτερα η κατοχική περίοδος του νησιού είναι σχεδόν συνεχώς παρόντα στην αφήγηση, αλλά η επιλογή των συγγραφέων είναι να μην αναζητήσουν αίτια ή να εμβαθύνουν στις συνολικές συνέπειες των γεγονότων. Η προσέγγισή τους είναι περισσότερο επιφανειακή και το κέντρο βάρους της ιστορίας εντοπίζεται σε αυτές τις μικρές πράξεις αντίστασης που ένωσαν ορισμένους ανθρώπους και τους έδωσαν τη δυνατότητα να σταθούν όρθιοι χάρη στην ανάγνωση, τη συζήτηση και τις απροσδόκητες φιλίες. Ανθρώπινο, τρυφερό και απρόσμενα αισιόδοξο το “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται ευχάριστα –για την ταινία δεν μπορώ να εκφέρω ακόμα γνώμη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/15/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ