Έχουμε διαβάσει 2884 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούλιος-Αύγουστος 2018

                                                                 Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                      Ιούλιος - Αύγουστος 2018

                                                                 από την Αφροδίτη Δημοπούλου


(φωτογραφία από: www.nytimes.com) Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας στην Αγγλία (1811-1820, περίοδος κατά την οποία ο βασιλιάς Γεώργιος III είχε κριθεί ανίκανος να κυβερνήσει τη χώρα και ο γιος του κυβερνούσε ως αντιβασιλέας) έτρεφαν μεγάλη αντιπάθεια για τον μετέπειτα Βασιλιά Γεώργιο ΙV. Ανάμεσα σε αυτούς φαίνεται ότι συγκαταλεγόταν και η Jane Austen. Πριν από λίγο καιρό ένας φοιτητής που εργαζόταν στα Βασιλικά Αρχεία στο κάστρο του Windsor βρέθηκε μπροστά σε ένα λογαριασμό όπου φαινόταν ότι ο Αντιβασιλέας είχε αγοράσει το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως ‘’Sense and Sensibility’’, δύο μέρες πριν από την πρώτη διαφήμιση της κυκλοφορίας του, γεγονός που πιθανόν τον καθιστά έναν από τους πρώτους τεκμηριωμένους αγοραστές του βιβλίου. Θα ήταν ενδιαφέρον να μπορούσαμε να μάθουμε πως θα αντιδρούσε η Austen σε αυτή την πληροφορία.
(φωτογραφία από: https://unsplash.com)

Μια συζήτηση στο tweeter ανάμεσα στις συγγραφείς Lauren Groff και Celeste Ng σχετικά με την τάση των ανδρών συγγραφέων να προτείνουν μόνο έργα ανδρών συγγραφέων έδωσε την ιδέα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Berkeley David Bamman να προχωρήσει σε μια ανάλυση του θέματος. Χρησιμοποιώντας την στήλη "By the Book" των ‘’The New York Times’’ , όπου συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία που έχουν στο κομοδίνο τους, ο καθηγητή κατέληξε ότι ενώ οι γυναίκες συγγραφείς προτείνουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό μυθιστορημάτων από άνδρες και γυναίκες, οι προτάσεις των ανδρών συναδέλφων τους περιλαμβάνουν γυναίκες συγγραφείς μόνο σε ένα ποσοστό 20%. Ο καθηγητής μάλιστα τόνισε ότι αυτό το ποσοστό ανισότητας αντικατοπτρίζεται και στη γραφή τους, καθώς οι περισσότεροι είναι φειδωλοί και στο χώρο που αφιερώνουν στους γυναικείους χαρακτήρες των μυθιστορημάτων τους.
(φωτογραφία από: https://unsplash.com)

Το πιο πρόσφατο graphic novel του Jérôme Ruillier, το πρώτο που μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα έχει τον τίτλο “The Strange” και είναι μια ιστορία για την εμπειρία της μετανάστευσης και τον συνεχή φόβο της απέλασης. Η ιστορία παρακολουθεί έναν μετανάστη χωρίς άδεια παραμονής κυρίως μέσα από την οπτική των προσώπων με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αντλώντας υλικό από μετανάστες, αστυνομικούς αλλά και απλούς πολίτες ο Ruillier δημιουργεί έναν σκληρό και αφιλόξενο κόσμο ενώ αντικαθιστά τις ανθρώπινες φιγούρες με ζώα που διάγουν βιον ανησυχητικά οικείο.
(φωτογραφία από: www.theatlantic.com)

Λογοτεχνία στην μικρή και την μεγάλη οθόνη. Ήδη κυκλοφόρησε το πρώτο trailer για την ταινία του Paul Weitz “Bel Canto”, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ann Patchett. Το μυθιστόρημα αντλεί έμπνευση από ένα περιστατικό ομηρείας το οποίο έλαβε χώρα στην Ιαπωνική πρεσβεία στη Λίμα το 1996 και έχει ήδη διασκευαστεί σε όπερα. Στην μικρή οθόνη θα μπορέσουν να απολαύσουν οι φανατικοί αναγνώστες ακόμα ένα έργο της Jane Austen. Αυτή τη φορά πρόκειται για το ημιτελές Sanditon (πρόσφατα κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κοβάλτιο) το οποίο ανέλαβε να προσαρμόσει για την μικρή οθόνη ο Andrew Davies για λογαριασμό του βρετανικού ITV. Η ηθοποιός Rebecca Hall πρόκειται να μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα μυθιστόρημα της δεκαετίας του 1920, χαρακτηριστικό δείγμα του ρεύματος Harlem Renaissance. Πρόκειται για το μυθιστόρημα Passing της Nella Larsen, ο τίτλος του οποίου αναφέρεται στην προσπάθεια ενός ατόμου που ανήκει σε μια φυλετική ομάδα να γίνει αποδεκτός από μια άλλη. Ως πρωταγωνίστριες της ταινίας φέρονται οι Tessa Thompson και Ruth Negga.
(φωτογραφία από: www.imdb.com)

Έφυγε από τη ζωή στις 26 Αυγούστου ένας πολύ σημαντικός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Αμερικανός Neil Simon σε ηλικία 91 ετών. Ο συγγραφέας του Barefoot In the Park και του “The Odd Couple” είχε λάβει το βραβείο Pulitzer για το θεατρικό του έργο “Lost in Yonkers” το 1991, ενώ στην μακρόχρονη πορεία του είχε συγκεντρώσει δέκα υποψηφιότητες για Tony και τέσσερις για Oscar.
(φωτογραφία από: www.notablebiographies.com)

Για όσους αναζητούν ενδιαφέροντα άρθρα για τον κόσμο της λογοτεχνίας, ορίστε ορισμένες προτάσεις: Πηγές:
www.nytimes.com
www.bustle.com
www.theatlantic.com
http://slate.com
http://deadline.com
www.hollywoodreporter.com
www.vulture.com

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/15/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ