Έχουμε διαβάσει 2836 βιβλία

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

                                                                Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο
                                                                              Ιούνιος 2018

                                                                από τον Αφροδίτη Δημοπούλου


Η ομάδα SAVE Britain’s Heritage –η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1975 ̶ προσπαθούν να προωθήσουν την αναστήλωση του σπιτιού της George Eliot στο Coventry. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, όπως η βιογράφος της Eliot Rosemary Ashton και ο σεναριογράφος Andrew Davies, ο οποίος είχε διασκευάσει το μυθιστόρημά της Middlemarch για λογαριασμό του BBC το 1994. Η ομάδα ελπίζει ότι το γεγονός ότι το 2019 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την γέννηση της Eliot, καθώς και το ότι το Coventry έχει ξεκινήσει τις ετοιμασίες για το 2021 που θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου τους.
(Φωτογραφία από: www.theguardian.com)

Η συγγραφέας Jeanette Winterson τιμήθηκε πρόσφατα με το CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) για την προσφορά της στη λογοτεχνία. Η συγγραφέας, της οποίας το πρώτο, ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα “Oranges Are Not The Only Fruit” εκδόθηκε το 1985, δήλωσε ότι ελπίζει αυτή η τιμή που της έγινε να βοηθήσει να γίνει ορατή η συνεισφορά των γυναικών στις τέχνες.
(Φωτογραφία από: www.independent.ie)

Για του λάτρεις του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού σύμπαντος του David Lynch έφτασε η στιγμή να γνωρίσουν τον σκηνοθέτη καλύτερα, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τον τίτλο “Room to Dream”. Στις 600 σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν στοιχεία για τη ζωή του και την καριέρα του, αλλά εάν νομίζουν ότι όλες οι απορίες τους θα λυθούν, τότε θα απογοητευτούν, καθώς φαίνεται ότι, όπως ακριβώς και στο κινηματογραφικό του σύμπαν, έτσι και στα απομνημονεύματά του ο διάσημος σκηνοθέτης φροντίζει να διατηρεί το μυστηριώδες στοιχείο.
(Φωτογραφία από: www.washingtonpost.com)

Το Orwell Prize είναι ένα ετήσιο βραβείο που απονέμεται στο καλύτερο βιβλίο πολιτικής γραφής που εκδίδεται στη Βρετανία. Ο φετινός νικητής είναι μια έκπληξη από τη Σκωτία. Ο ράπερ Loki (πραγματικό όνομα Darren McGarvey) έζησε σε καταστάσεις απόλυτης φτώχιας, ενώ υπήρξε και άστεγος. Στο βιβλίο του Poverty Safari, ο συγγραφέας αφηγείται τη ζωή του με μια βίαιη και αλκοολική μητέρα σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Γλασκώβης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μαρτυρίες ατόμων με παρόμοιες εμπειρίες από διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές σε ολόκληρη την χώρα. Αυτό που φαίνεται να εντυπωσίασε ιδιαίτερα την επιτροπή είναι ότι στο βιβλίο δεν διακρίνεται ίχνος αυτολύπησης· αντίθετα φαίνεται να υπάρχει ένα είδος αισιοδοξίας.
(Φωτογραφία από: www.bbc.com)

Το αρχείο του ποιητή Federico García Lorca βρίσκεται πλέον σε έναν χώρο που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένος σε αυτόν και θα έχει ως σκοπό την προώθηση του έργου του. Περισσότερα από 4.000 αντικείμενα και χειρόγραφα του Ισπανού ποιητή μεταφέρθηκαν από την Μαδρίτη στη Γρανάδα, στο Centro Federico García Lorca. Το αρχείο περιλαμβάνει περίπου 750 χειρόγραφα, γράμματα, παρτιτούρες, σχέδια, ακόμα και λογοτεχνικά κείμενα άλλων συγγραφέων που του ζητούσαν τη γνώμη του για τη δουλειά τους.
(Φωτογραφία από: https://elpais.com)

Για όσους αναζητούν ενδιαφέροντα άρθρα για τον κόσμο της λογοτεχνίας, ορίστε ορισμένες προτάσεις: Πηγές: 
www.theguardian.com
www.independent.ie
www.washingtonpost.com
www.bbc.com
https://elpais.com

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ Ποίηση Γιάννης Αντιόχου ΙΚΑΡΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Lee Child BELL ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Γαϊτανόπουλος MOMENTUM Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ξένη Λογοτεχνία Herman Hesse ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ 7Α Η ΘΕΣΗ 7Α Ξένη Λογοτεχνία Sebastian Fitzek ΔΙΟΠΤΡΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Ξένη Λογοτεχνία Alice Zeniter ΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Albert Mathiez ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Cusk GUTENBERG ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ Ξένη Λογοτεχνία J. P. Delaney ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ Ελληνική Λογοτεχνία Ελένη Πριοβόλου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Ursula Le-Guin ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ Ελληνική Λογοτεχνία Μανώλης Ανδριωτάκης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ Ποίηση Ευριπίδης Γαραντούδης ΚΙΧΛΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ελληνική Λογοτεχνία Γιάννης Παλαβός ΝΕΦΕΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 178 ΥΠΟΘΕΣΗ 178 Ξένη Λογοτεχνία Antonio Fusco ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ