Έχουμε διαβάσει 2836 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Swimming lessons

                                                              Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα
                                                              από την Αφροδίτη Δημοπούλου

                                                             Swimming lessons - Claire Fuller


Μια οικογένεια βρίσκεται στο επίκεντρο του “Swimming lessons” (Tin House Books, 2017), του δεύτερου μυθιστορήματος της βρετανίδας Claire Fuller, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του Royal Society of Literature Encore Award, ένα βραβείο το οποίο απονέμεται ετησίως στο καλύτερο δεύτερο μυθιστόρημα λογοτεχνών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Μια οικογενειακή ιστορία, λοιπόν, μας παρουσιάζει η συγγραφέας, μια ιστορία που καθορίζεται από δύο εξαφανίσεις και μια διαρκή απουσία.

Η νεαρή Flora δέχεται ξαφνικά ένα τηλεφώνημα από την αδερφή της Nan που την ενημερώνει ότι ο πατέρας της είχε ένα ατύχημα προσπαθώντας να ακολουθήσει μια γυναίκα που νόμιζε ότι ήταν η σύζυγός του. Μόνο που η σύζυγός του έχει εξαφανιστεί εδώ και δώδεκα χρόνια και από τους περισσότερους θεωρείται νεκρή. Η Flora, ατίθαση και βαθιά επηρεασμένη από την εξαφάνιση της μητέρας της, επιστρέφει στο πατρικό της για να βοηθήσει την αδερφή της στη φροντίδα του πατέρα τους. Λίγο αργότερα εμφανίζεται και ο τελευταίος της σύντροφος, ο Richard, ο οποίος εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι ο πατέρας της φίλης του δεν είναι άλλος από τον Gil Coleman, ένα συγγραφέα διάσημο για ένα σκανδαλώδες μυθιστόρημα. Οι σχέσεις ανάμεσα στους τέσσερις συγκατοίκους εντείνονται, καθώς ο καθένας τους έχει διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής, μιας ζωής που διαμορφώθηκε και καθορίστηκε από την εξαφάνιση της μητέρας, της Ingrid. Συγκρούσεις, αρνήσεις και επισκέπτες από το παρελθόν οδηγούν σε αποκαλύψεις που συγκλονίζουν αλλά και ανακουφίζουν.

Η περιγραφή της ιστορίας θα μπορούσε να τελειώνει εδώ, αλλά δεν θα ήταν επαρκής. Γιατί η συγγραφέας επιλέγει να δώσει φωνή στην εξαφανισμένη Ingrid, στην απούσα, αλλά ουσιαστική, πρωταγωνίστρια της ιστορίας παρουσιάζοντας στον αναγνώστη τα γράμματα που έγραψε στον άντρα της κατά τη διάρκεια μιας δικής του «εξαφάνισης». Τα γράμματά της, κρυμμένα στις σελίδες ορισμένων από τα χιλιάδες βιβλία που μανιωδώς συνέλεγε ο άντρας της, αφηγούνται μια άλλη ιστορία: την ιστορία μιας εικοσάχρονης φοιτήτριας που ονειρεύεται να γυρίσει τον κόσμο αλλά ερωτεύεται τον καθηγητή της, μένει έγκυος και γίνεται μια απρόθυμη σύζυγος και μητέρα• μια γυναίκα που βιώνει την προδοσία αλλά δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα παρά μόνο όταν όλα τα συναισθήματά της έχουν στερέψει.

Με εναλλαγές ανάμεσα στο μυθιστορηματικό παρόν και τις επιστολές από το παρελθόν, η συγγραφέας χτίζει μια ιστορία όχι μόνο για την απώλεια και τις ενοχές του καθενός για τη συνεισφορά του σε αυτή, αλλά και μια αφήγηση για τα πράγματα που δεν καταφέρνουμε ποτέ να μάθουμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε, όπως είναι οι γονείς μας, αφού διαθέτουν και μια άλλη μυστική ζωή, έναν ιδιωτικό χώρο στον οποίο δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση. Τα γράμματα της Ingrid φέρνουν στο επίκεντρο τη μεταμόρφωση μιας νεαρής και γεμάτης όνειρα κοπέλας σε μια γυναίκα απογοητευμένη όχι μόνο από τον άντρα της, αλλά, κυρίως, από τον εαυτό της. Και είναι ακριβώς αυτά τα γράμματα που δημιουργούν την έντονη προσδοκία στον αναγνώστη που ανυπομονεί για το επόμενο γράμμα, για το επόμενο στοιχείο που θα φωτίσει το τι πραγματικά συνέβη.

Το “Swimming lessons” είναι ένα μυθιστόρημα σε δύο χρόνους: ένα παρόν βαλτωμένο για όλα τα πρόσωπα και ένα παρελθόν που αποδεικνύει ότι τα παραμύθια δεν έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος. Πάντα, όμως, πρέπει να έχουν ένα τέλος, μια ολοκλήρωση και αυτό ακριβώς είναι που αναζητούν οι χαρακτήρες στο παρόν. Ο τρόπος που θα καταφέρουν να το πετύχουν δεν είναι ξεκάθαρος και δεν είναι εύκολος, είναι όμως η μόνη τους ελπίδα σε μια απόπειρα να αφήσουν πίσω τους την απώλεια και να αναζητήσουν νέες διαδρομές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΥΤΟΣ, Ο ΚΑΤΩ ΟΥΡΑΝΟΣ Ποίηση Γιάννης Αντιόχου ΙΚΑΡΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Lee Child BELL ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ ΕΡΚΑΧΟΘ Ι: ΝΟΡΝΙΜ Ελληνική Λογοτεχνία Νίκος Γαϊτανόπουλος MOMENTUM Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ξένη Λογοτεχνία Herman Hesse ΚΡΙΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ 7Α Η ΘΕΣΗ 7Α Ξένη Λογοτεχνία Sebastian Fitzek ΔΙΟΠΤΡΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Ξένη Λογοτεχνία Alice Zeniter ΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Albert Mathiez ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ο ΟΥΣΑΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Arturo Perez-Reverte ΠΑΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Ξένη Λογοτεχνία Rachel Cusk GUTENBERG ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ Ξένη Λογοτεχνία J. P. Delaney ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΩΡΙΣ ΝΥΧΤΩΝΕΙ Ελληνική Λογοτεχνία Ελένη Πριοβόλου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Ursula Le-Guin ΑΙΟΛΟΣ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ Ελληνική Λογοτεχνία Μανώλης Ανδριωτάκης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΓΑΜΜΑ Ποίηση Ευριπίδης Γαραντούδης ΚΙΧΛΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ελληνική Λογοτεχνία Γιάννης Παλαβός ΝΕΦΕΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 178 ΥΠΟΘΕΣΗ 178 Ξένη Λογοτεχνία Antonio Fusco ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ