Έχουμε διαβάσει 2632 βιβλία

Συνέντευξη με την Δέσποινα Χατζή

Ο Δημήτρης Αργασταράς συνομιλεί με την Δέσποινα Χατζή, με αφορμή το νέο της βιβλίο "Σμαρώ" (εκδόσεις Μίνωας).

Κυρία Χατζή, ποιά είναι η Σμαρώ του τίτλου στο τελευταίο σας μυθιστόρημα; Πώς θα μας συστήνατε την κεντρική σας ηρωίδα;
Η Σμαρώ είναι ένα καλοαναθρεμμένο κορίτσι που μεγάλωσε απόλυτα προστατευμένη και διαμορφώθηκε με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος. Ταυτόχρονα όμως είναι ευαίσθητη, έξυπνη, ανήσυχη και απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις εντυπώσεις της ζωής, γεγονός που την κάνει συχνά να επαναστατεί. Ιδιοσυγκρασιακά λοιπόν μιλάμε για ένα «γερό κύτταρο» που ακόμα κι αν πάρει λάθος στροφή στη ζωή, έχει τη δύναμη να ξαναγεννηθεί μέσα απ’ τις στάχτες.

Επιλέγετε να τοποθετήσετε την υπόθεση στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του '50 και στο Παρίσι εκείνης της εποχής αλλά και του σήμερα. Γιατί συγκεκριμένα αυτές οι δύο πόλεις; Γιατί εκείνη την εποχή;
Μιλάμε για μια δεκαετία που έχουν διαδραματιστεί σημαντικά γεγονότα και στις δύο πόλεις κι έτσι σου δίνουν τη δυνατότητα να τα αναδείξεις. Επιπλέον, το γεγονός ότι τις έχω «περπατήσει» αυτές τις πόλεις με βοήθησε να αποδώσω την απαιτούμενη ατμόσφαιρα στο πρόσφατο παρελθόν. Για το μακρινό παρελθόν, βοήθησαν οι μαρτυρίες φίλων που ήταν αρκετές και πολύτιμες.

Παρόλο που η νεανική ύπαρξη και μετέπειτα το ''φάντασμα'' της Σμαρώς χρωματίζει τις σελίδες του βιβλίου, νομίζω δείχνετε επίσης μια ιδιαίτερη προτίμηση προς τους δύο βασικούς αντρικούς χαρακτήρες, τον Κωνσταντίνο και τον Μηνά. Θα έλεγα ότι τους νοιάζεστε περισσότερο και τους περιποιείστε, μέσα στα συγγραφικά πλαίσια, περισσότερο από τα άλλα πρόσωπα...
Πολύ σωστά το επισημαίνετε. Επέλεξα να δώσω φωνή, μια οκτάβα παραπάνω δηλαδή, στους δύο αυτούς χαρακτήρες αφού τα βασικά τους κίνητρα στην ιστορία είναι καθαρά ουμανιστικά.

Ο Κωνσταντίνος μαγεύεται από τον κουμμουνισμό και τις ομάδες που δραστηριoποιούνται στην Μασσαλία, η ζωή των Ελλήνων στην Πόλη ανατρέπεται από τα Σεπτεμβριανά του '55. Τί είναι κατά την γνώμη σας αυτό που καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων: οι προσωπικές τους επιλογές ή τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας;
Είναι αλήθεια ότι γεγονότα της ιστορίας εμπλέκονται στη ζωή του ανθρώπου, αλλά μη ξεχνάμε ότι και ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση για να πάει τη ζωή του -αν όχι ακριβώς εκεί που επιθυμεί- τουλάχιστον προς τα κει που επιθυμεί.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα βιβλία να αναφέρονται στην Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο. Είναι η ανάγκη για μια ρομαντική φυγή από την καθημερινότητα, μια τάση του Έλληνα συγγραφέα να αναμοχλεύει την ιστορία του, ή κάτι άλλο;
Το παρελθόν δεν αποτελεί ρομαντικό καταφύγιο αλλά γνώση. Γνώση πολύχρωμη που την κληρονομήσαμε από ένα τεράστιο μωσαϊκό ανθρώπων που έμαθε να αποθεώνει χωρίς να καταδικάζει. Πιστεύω λοιπόν ότι ένας φόρος τιμής που ο κάθε συγγραφέας τον αποδίδει με διαφορετικό χρώμα και διαφορετική ματιά.

Από την μέχρι τώρα συγγραφικής σας πορεία τι θα λέγατε ότι έχετε κερδίσει περισσότερο;
Η συγγραφή είναι ζήτημα καρδιάς, επομένως το όφελος δεν είναι ούτε ορατό ούτε συγκρίσιμο.

Άλλοι συγγραφείς που εκτιμάτε και διαβάζετε;
Είναι μακρύς ο κατάλογος τόσο από τη σύγχρονη όσο και από την κλασική λογοτεχνία.

Κυρία Χατζή, αφού σας ευχαριστήσω για αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.
Το επόμενο βιβλίο μου γράφεται αλλά είναι νωρίς να μιλήσω γι’ αυτό. Ευχαριστώ κι εγώ για την συνέντευξη και για την όμορφη φιλοξενία στο « diavasame.gr»

Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας», ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, από το 1986 έως το 2012. Παράλληλα ασχολήθηκε με εναλλακτικές θεραπείες και είναι δασκάλα Ρέικι. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Την ενδιαφέρουν πολύ τα ταξίδια καθώς έτσι προσεγγίζει και γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς. Έργα της ίδιας: Μοιρογιασεμόλαδο (μυθιστόρημα), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό (νουβέλα) και Έρωτας μαΐστρος (μυθιστόρημα), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας (2014).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Μάριο Μιχαηλίδη

Ο Μάριος Μιχαηλίδης μιλάει στον Στέφανο Ξένο και το Diavasame.gr για το ταξίδι στον λογοτεχνικό χώρο για 30 και πλέον χρόνια.
15.07.2018
Περισσότερα

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο / Ιούνιος 2018

Λογοτεχνικά νέα από τον κόσμο. Γράφει η Αφροδίτη Δημοπούλου.
08.07.2018
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 9/7 έως και την 30/7.
01.07.2018
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ