Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Pablo Picasso

Ο Ισπανός ζωγράφος Pablo Picasso γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1881 στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας. Ο πατέρας του, Jose Ruiz y Blasko, ήταν επίσης ζωγράφος κι από αυτόν πήρε τα πρώτα του μαθήματα, αν και αργότερα άλλαξε το πατρικό του όνομα και πήρε εκείνο της μητέρας του, Picasso, με το οποίο έγινε διάσημος. Από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του και στα 14 χρόνια του έγινε δεκτό στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Αργότερα φοίτησε για λίγο και στη Βασιλική Ακαδημία της Μαδρίτης, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του στο πρώτο έτος. Το 1904 εγκαθίσταται στο Παρίσι, κέντρο της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της εποχής. Εγκαταλείπει τον κλασικισμό και πειραματίζεται: δημιουργεί τα έργα της Γαλάζιας και της Ρόδινης Περιόδου της τέχνης του - στην πρώτη κυριαρχεί το μπλε χρώμα και το μελαγχολικό συναίσθημα, στη δεύτερη οι γήινοι τόνοι και ο λυρισμός, ενώ και στις δύο ζωγραφίζει ακροβάτες, αρλεκίνους, καλλιτέχνες, πόρνες, επαίτες. Η στενή φιλία του με τον Μπρακ οδηγεί και στην καλλιτεχνική τους συνεργασία, έτσι το 1907 θα δημιουργήσουν τη νέα τεχνοτροπία του κυβισμού, όπου αντικείμενα, μορφές και τοπία απεικονίζονται ως πολυεδρικά γεωμετρικά στερεά: πίνακας-ορόσημο της νέας περιόδου της ζωγραφικής του είναι ''Οι δεσποινίδες της Αβινιόν''. Τη δεκαετία του 1920 επηρεάζεται από τον υπερρεαλισμό, αρχίζει να ασχολείται και με τη γλυπτική, ενώ από το 1934 γράφει και ποίηση. Το 1937 ζωγραφίζει τον πιο διάσημο ίσως πίνακα του, την περίφημη ''Γκερνίκα'', αντλώντας την έμπνευσή του από τον ισοπεδωτικό βομβαρδισμό από τη γερμανική αεροπορία, της πόλης Γκερνίκα στη χώρα των Βάσκων, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Το έργο αν και αρχικά δέχτηκε αρνητική κριτική, πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο της φρίκης του πολέμου αλλά και ως κραυγή διαμαρτυρίας κατά του φασισμού. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος και το 1949 δημιουργεί το ''Περιστέρι'', που θα γίνει επίσης διεθνές σύμβολο του ''Κινήματος της Ειρήνης''. Μετά τον πόλεμο και μέχρι το τέλος της ζωής του, η τέχνη του διακρίνεται από όλο και μεγαλύτερη ελευθερία φτάνοντας σε έναν νεο-εξπρεσιονισμό, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη λιθογραφία και την κεραμεική. Η προσωπική ζωή του Picasso υπήρξε πολυτάραχη με πολλές ερωμένες, δύο γάμους και τέσσερα παιδιά από τρεις διαφορετικές γυναίκες. Πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973, στα 92 του χρόνια.

 Εργογραφία:

  • (1978) Η ταφή του κόμητος Οργκάθ (Ποίηση)
  • (1968) Τα τέσσερα κοριτσάκια (Θεατρικό)
  • (1948) Ποίηση σε πεζό λόγο
  • (1941) Ο πόθος πιασμένος απ' την ουρά (Θεατρικό)

Στα ελληνικά κυκλοφορούν:

  • (1979) Τα τέσσερα κοριτσάκια (Εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση Ανδρέα Εμπειρίκου)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ