Ο νεαρός καθηγητής Αλέξης Μπαλαφάρας επιστρέφει στη γενέτειρά του Κύπρο, έπειτ΄από χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μυείται από τους μαθητές του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής κατοχής. Παράλληλα ερωτεύεται την Ελληνίδα Σύλβια, σύζυγο Βρετανού αξιωματούχου. Η ελληνική απάντηση στα «Πικρολέμονα» του Ντάρελ.
Ο Γιάννης είναι συνταξιούχος δικηγόρος και έχει χάσει πριν από λίγο καιρό τη γυναίκα του, τη Χλόη.. Μια μέρα, κατεβαίνοντας την Πανόρμου, στη γωνία με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, βλέπει μια επιγραφή σε έναν τοίχο που του προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Βάζει σκοπό του να ανακαλύψει τι σημαίνει η επιγραφή και ποιος μπορεί να τη ζωγράφισε σε αυτό το σημείο.
Ο φυσικός Μάικλ Μπίαρντ είναι 53 χρονών το 2000, στα πρόθυρα της διάλυσης του πέμπτου γάμου του. Οφείλει την επαγγελματική του επιτυχία σε ένα βραβείο Νόμπελ που πήρε πριν από κάμποσα χρόνια. Προεδρεύει ενός Κέντρου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συνέστησε η κυβέρνηση Μπλαιρ. Αναλώνει το χρόνο του σε συνέδρια κα διαλέξεις – επί πληρωμή.
Τριάντα έξι χρόνια μετά την αιχμαλωσία του, ο αφηγητής κάνει ένα οδοιπορικό στην Τουρκία, στη στεριά απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Κάθε στάση είναι και μια ανάμνηση, όχι απαραίτητα της αιχμαλωσίας, αλλά οπωσδήποτε της Κύπρου και της παιδικής ηλικίας, η οποία συνδέεται με το γενέθλιο τόπο.
Πολιτικός ακτιβιστής, μαχητικός αρθρογράφος, δεινός ρήτορας, δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός, ο Κρίστοφερ Χίτσενς, αυτός ο φίλος της Ελλάδας που «έφυγε» σε ηλικία 62 ετών το Δεκέμβριο του 2011, καταγράφει στο βιβλίο αυτό τη ζωή του «σε δύο διαφορετικά κατάστιχα», μαζί με την αγάπη του για τη λογοτεχνία και για τους ανθρώπους που τον διαμόρφωσαν.
Το 1940, οι Ναζί ίδρυσαν στην πολωνική πόλη Γκουντζ αυτό που θα γινόταν στη συνέχεια το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο. Ο Εβραίος Μορντεχάι Χάιμ Ρουμκόφσκι διορίστηκε από τους Γερμανούς διοικητής του γκέτο. Το αριστουργηματικό αυτό μυθιστόρημα στηρίζεται στο Χρονικό, ένα κείμενο τριών χιλιάδων σελίδων για την καθημερινή ζωή στο γκέτο.