''Το φθινόπωρο της μάγισσας'' της Καίτης Οικονόμου - μεταφράστριας μεταξύ άλλων και των περιπετειών του Χάρι Πότερ, εκτός από έναν εξαιρετικό τίτλο, προσφέρει στον αναγνώστη 600 (ναι, 600) ''χορταστικές'' σελίδες που διαβάζονται σαν νερό που κυλάει.
Η Ερατώ Τριανταφυλλίδη αναπαριστά γλαφυρά μπροστά στα μάτια της ψυχής μας τον αρχαιοελληνικό τρόπο σκέψης, θέασης του κόσμου κι αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του –πρωτίστως– και με τους άλλους (εν γένει) που δεν είναι απαραιτήτως «η Κόλαση»», όπως λέει στη «Ναυτία» του ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ.
Η ηρωίδα, η Βιβή, μένει έγκυος και εγκαταλείπει τις σπουδές της στην Ιατρική. Με τον άντρα της ανοίγουν τρία μαγαζάκια όπου ακουμπούν όλες τους τις οικονομίες. Ο γιος τους, ο Λίνος, μεγαλώνει σε συνθήκες αδιαφορίας και πρόωρης απώλειας του πατέρα του. Όταν οδηγείται σε εγκληματική συμπεριφορά, η Βιβή συνειδητοποιεί τα λάθη της στην ανατροφή του.
Ο δωδεκάχρονος Άγης ζει στη Σαλαμίνα με τη νεαρή χήρα μητέρα του. Η πολυδαίδαλη φαντασία του τον κάνει να επινοεί ιστορίες ως προέκταση μιας πραγματικότητας από την οποία φαίνεται πως θέλει να ξεφύγει και να δίνει άλλη σημασία στις λέξεις που την περιγράφουν.
Μια παρέα φίλων από τότε που ήταν παιδιά, εγκαταλείπουν όλες τις δεσμεύσεις τους, ξαφνικά ένα καλοκαίρι, και ξανοίγονται στ’ ανοικτά μ’ ένα ιστιοφόρο. Το ταξίδι μοιάζει με μια επιστροφή αλλά και με μια εκστρατεία. Πόσω μάλλον που αυτοί οι μεσόκοποι άνδρες, όταν επιβιβάζονται στο «Θερσίτη», μαθαίνουν ότι πρώτα θα πάνε κλέψουν την ωραία Ελένη.
Ο νεαρός Γιούρι -ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που επαναπατρίστηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης-, παλεύει να τα βγάλει πέρα, αντιμέτωπος με την ξενοφοβία αλλά και τη δική του δυσκολία προσαρμογής. Θα βρεθεί σε κύκλωμα εκμετάλλευσης γυναικών από το πρώην ανατολικό μπλοκ. Μια απ' αυτές θα τον βοηθήσει να βγει από τη λάθος ''ζοή'' του.