Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Jean Rhys

Η Τζην Ρυς γεννήθηκε στον Άγιο Δομίνικο το 1894 όπου και πέρασε την παιδική τςη ηλικία. Ο πατέρας της ήταν Ουαλός γιατρός και η μητέρα της Κρεολή. Σε ηλικία δεκαέξι χρόνων πήγε στην Αγγλία όπου και παρέμεινε μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετα τον θάνατο του πατέρα της έκανε διάφορες δουλειές. Εργάστηκε σαν χορεύτρια, μανεκέν, μοντέλο, και άρχισε να γράφει τη δεκαετία του 1920, όταν ο πρώτος από τους τρεις γάμους της , με έναν Ολλανδό ποιητή, διαλύθηκε.

Για δέκα χρόναι έζησε στη Βιέννη και στο Παρίσι όπου και συνάντησε τον Φορντ Μάντοξ Φορντ, ο οποίοσ έγραψε μαι ενθουσιώδη κριτική για το πρώτο της βιβλίο. μαι συλλογή διηγημάτων με τίτλο The left bank, που εκδόθηκε το 1927. Ακολούθησε το Κουαρτέτο (1928), το Αφήνοντας τον κ. Μακένζι (1930), Ταξίδι στο σκοτάδι (1934) και το Καλημέρα, Μεσάνυχτα (1939). Κανένα από αυτά δεν σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, ίσως γιατί η θεματική αλλά και ο τρόπος γραφής ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου και την επακόλουθη αποτυχία των Καλημέρα, Μεσάνυχτα, το έργο της περιέπεσε σε λήθη.Όλοι πίστευαν πως ήταν νεκρή. Είκοσι σχεδόν χρόνια αργότερα την ανακάλυψαν κάπου στο Ντέβον, κυρίως λόγω του ενθουσιασμού που επέδειξε για το έργο της ο Francis Wyndham. Κατα την διάρκεια των χρόνων που ήταν αποτραβηγμένη, είχε συγκεντρώσει ιστορίες που περιλαμβάνονται στη συλλογή της Οι τίγρεις είναι πιο όμορφες.

Το 1966 έκανε μια εντυπωσιακή επανεμφάνιση με το Γράμματα με την Πλατιά θάλασσα των Σαργάσσων, με το οποίο απέσπασε το Royal Society of Literature  Award   και το W.H. Smith Award. Το μοναδικό σχόλιό της, κατα την απονομή, ήταν το, "ήρθε πολύ αργά". Η τελευταάι συλλογή διηγημάτων της Sleep it off Lady, κυκλοφόρησε το 1976 και το Smile Please (1979), η ημιτελής αυτοβιογραφάι της, εκδόθηκε μετά τον θάνατό της το ίδιο έτος. 


Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ