Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Αναγνωστικές προτάσεις για τον χειμώνα 2015

Η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr επέλεξε και σας προτείνει βιβλία για τις διακοπές σας, τα οποία εκδόθηκαν το εξάμηνο από τον Μάιο του '14 μέχρι και τον Οκτώβριο του '14. Διαβάσαμε, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε 14 βιβλία, με κριτήριο την αρτιότητα των κειμένων, αλλά και την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρουν. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα κατά αλφαβητική σειρά, ενώ υπάρχει συνοδευτικό κείμενο ως μια μικρή επεξήγηση για την επιλογή.
 • Έθιμα ταφής - Hannah Kent / Ίκαρος (μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου)
…οι αγωνίες της ζωής, ο φόβος του θανάτου και η κατανόηση του άλλου στο επίκεντρο μιας ιστορίας για την τελευταία εκτέλεση γυναίκας στη μακρινή και παγωμένη Ισλανδία από μια συγγραφέα που ξέρει να συνδυάζει την καθημερινότητα με τον ποιητικό λόγο.
 • Η γιορτή της ασημαντότητας - Milan Kundera / Εστία (μετάφραση: Γιάννης Η. Χάρης)
Όπως κάθε βιβλίο του Γαλλο-τσέχου συγγραφέα, έτσι και «Η γιορτή της ασημαντότητας» αποτελεί εκδοτικό γεγονός. Συμπυκνωμένα νοήματα στις πτυχώσεις της πραγματικότητας. Πιο πολύ δοκίμιο παρά μυθιστόρημα, σε έξοχη μετάφραση του Γιάννη Χάρη.
 • Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ - Hilary Mantel / Πάπυρος (μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη)
Μία δυνατή αναγνωστική εμπειρία, όπως και τα μυθιστορήματα της Χίλαρι Μαντέλ: πρόκειται για μια λογοτέχνη που θα μπει επάξια στο πάνθεον των κλασικών για τις επόμενες γενιές.
 • Η τρομοκρατία της Δύσης - Noam Chοmsky, Andre Vitchek / Ψυχογιός (μετάφραση: Χρήστος Καψάλης)
Ο Νόαμ Τσόμσκι, καταξιωμένος γλωσσολόγος και από τις σημαντικότερες φωνές κοινωνικής κριτικής και στοχασμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συζητά με τον Αντρέ Βλιτσέκ, Τσέχο συγγραφέα, κινηματογραφιστή και ερευνητή δημοσιογράφο, γύρω από τη δύναμη και προπαγάνδα της Δύσης, καθώς και την ευθύνη των δυτικών κρατών για τις αναρίθμητες σφαγές.
 • Ηλέκτρα - Διδώ Σωτηρίου / Κέδρος
Η Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν μία από τις πολλές γυναίκες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Η Διδώ Σωτηρίου έγραψε αυτή τη μυθιστορηματική μαρτυρία ως φόρο τιμής. Η μορφή που αναδύεται μέσα από τις σελίδες είναι εκείνη μιας γυναίκας πάντα χαμογελαστής, πεισματάρας, φλεγόμενης από το πάθος για τη λευτεριά.
 • Ισόβια Δεσμά - Νίτσα Μανωλά / Δυάς εκδοτική
Βασιζόμενη σε πραγματικά γεγονότα η πρωτοεμφανιζόμενη Νίτσα Μανωλά αφηγείται μια ιστορία που τα έχει όλα˙ έρωτα, μυστήριο, δολοπλοκίες, μυστικά. Με αναδρομική αφήγηση και ανατροπές που εντείνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και με τη χρήση πολλαπλών αφηγηματικών φωνών η συγγραφέας δε μένει στην επιφανειακή εξιστόρηση των γεγονότων, αλλά εισχωρεί στην ψυχολογία των ηρώων της αποκαλύπτοντας τα πώς και τα γιατί των πράξεών τους.
 • Μαύρα φτερα - Ann Cleeves / Κλειδάριθμος (μετάφραση: Μαρία Πηγαδά)
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της Ann Cleeves στα πρότυπα της βρετανικής σχολής, που κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα, εμβαθύνοντας στην ανθρώπινη ψυχή και παρουσιάζοντας μια πλοκή στην οποία και ο πιο δυνατός λύτης δεν μπορεί να βρει την άκρη του νήματος.

 • Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν - Juan Gabriel Vasquez / Ίκαρος (μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης)
Κολομβία δεν είναι μόνο ο Μαρκές. Το νέο αίμα των λογοτεχνών της χώρας δικαιώνεται στο πρόσωπο του Vasquez, καθώς καταφέρνει να ξεφύγει από τη βαριά κληρονομιά του μαγικού ρεαλισμού και μιλάει για τα μεγάλα τραύματα της χώρας (ναρκωτικά, διαφθορά) ακολουθώντας ένα απόλυτα ρεαλιστικό μοτίβο.
 • Ο φαροφύλακας - Camilla Lackberg / Μεταίχμιο (μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης)
Παρά το μέγεθος του βιβλίου και την πολλαπλότητα των ιστοριών, δε χάνεται ούτε στιγμή το ενδιαφέρον του αναγνώστη και είναι απόλυτα κατοχυρωμένη η έκπληξή του κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ανάγνωσης. Η ποιότητα και η διαφορετικότητα των ιστοριών βασίζεται στην εις βάθος κατανόηση μιας εγκληματικής πράξης και στη βαθύτερη διερεύνηση των κινήτρων και των αιτιών.
 • Οικογενειακή πορσελάνη - Νίκος Κουφάκης / Κέδρος
Δεκαέξι «πολύτιμα» διηγήματα που περιστρέφονται γύρω από την οικογένεια και τις παιδικές αναμνήσεις. Είτε σε πρώτο πρόσωπο το ίδιο το παιδί του τότε αφηγείται περιστατικά οικογενειακής φύσεως, είτε σε τρίτο πρόσωπο το παιδί-αφηγητής κατασκευάζει πιθανές εκδοχές ιστοριών πατώντας πάνω σε στιγμιότυπα φωτογραφιών που απεικονίζουν αγνώστους. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μεταφέρει τον αναγνώστη στα αθώα και όμορφα παιδικά χρόνια.
 • Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης - J.D. Salinger / Γράμματα (μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη)
Τον ξέραμε ως «Φύλακα στη σίκαλη» - ένα από τα κλασικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τώρα, 59 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, και 37 από τότε που μεταφράστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Τζένη Μαστοράκη, επανέρχεται στο προσκήνιο, βελτιώνεται και ακολουθεί τα σύγχρονα ρεύματα της γλώσσας.
 • Το νόμισμα του Ακράγαντα - Andrea Camilleri / Καστανιώτης (μετάφραση: Μαρία Φραγκούλη)
Μια ιστορία των αρχών του 20ού αιώνα που προέρχεται από έναν οικογενειακό θρύλο με αφορμή ένα νόμισμα χαμένο για αιώνες. Και ο Camilleri, με τον μοναδικό του αφηγηματικό τρόπο, παρουσιάζει μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη και ρεαλιστική σαν να ακούς τον συγγραφέα να σου την ψιθυρίζει στ’ αφτί.
 • Το σώμα του Τιρθανκάρα-οι συναντήσεις ενός ταξιδιού στην Ινδία - Χρήστος Χρυσόπουλος / Νεφέλη
Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, ταξίδι στην ψυχή και μαθητεία στην παραίτηση, χωρίς αποσκευές.
 • Agatha Christie: Έγκλημα με υπογραφή - Sophie Hannah / Διόπτρα (μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ)
…ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει και λύνει ακόμα μια υπόθεση, ενώ η συγγραφέας που αναλαμβάνει να γράψει την ιστορία του σέβεται τον λογοτεχνικό χαρακτήρα που διαχειρίζεται και δεν προδίδει το ύφος της Agatha Christie.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ