Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Με την υπογραφή του Έναστρον / Δυο φορές αθώα

Δυο φορές αθώα

Η Έλενα Χουζούρη στο βιβλίο της «Δυο φορές αθώα» ασχολείται με δύο παράλληλες ζωές, της σχεδόν εξηντάχρονης Βερόνικα Κ., κόρης πολιτικού πρόσφυγα από την Τασκένδη, και δευτερευόντως της Δανάης Ζ., μιας νεαρής Ελληνίδας δημοσιογράφου. Με την παρουσίασή τους μπορεί εύκολα ο αναγνώστης να αναγνωρίσει, αν και παραλληλίζονται διαφορετικές περίοδοι, τις αναλογίες ανάμεσα στις εποχές, στους τόπους και τα πρόσωπα.

Η ιστορία της Βερόνικας Κ. θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μεγάλη εγκιβωτισμένη αφήγηση, ενταγμένη στο πλαίσιο ενός ημιτελούς μυθιστορήματος που πραγματεύεται τη ζωή της Δανάης Ζ., θέμα που θα μπορούσε θαυμάσια να είναι το αντικείμενο του επόμενου μυθιστορήματος της Έλενας Χουζούρη. Μιας συγγραφέως που αγαπά να κρατά ξέπλεκο το κουβάρι της λογοτεχνίας για να το ξαναπιάσει από το σημείο που το άφησε. Εξάλλου και στο προηγούμενο βιβλίο της «Πατρίδα από βαμβάκι» αυτή τη γεύση άφηνε στον αναγνώστη, ότι ξεκίνησε μαζί του μια παρτίδα που δε θα τελειώσει πολύ εύκολα.

Κομβικό πρόσωπο του έργου ο πατέρας της Βερόνικας, Αναστάσης Κ., αριστερός, ιδεολόγος και αγωνιστής που εγκαταλείπει την Ελλάδα με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, αναζητώντας το 1949 καταφύγιο στη Σοβιετική Ένωση, συγκεκριμένα στην Τασκένδη, ενώ θεωρεί την επιστροφή στην πατρίδα στόχο ζωής, καθήκον και ηθική υποχρέωση. Αυτό ακριβώς εμφυσά –ή ακριβέστερα επιβάλλει– και στην κόρη του, στην οποία ασκεί μια ακατανόητη, σχεδόν μυστηριακή, επιρροή, έτσι που όταν έρχεται και εκείνη στην Ελλάδα είναι απόλυτα εξαρτημένη από την παρουσία του, προσαρμόζει τη ζωή της στις ανάγκες του.

Δίπλα από την Βερόνικα και τον πατέρα της, κινούνται: η Μάσα, η γυναίκα του πατέρα της, ο φίλος και συναγωνιστής του, ο γιατρός, η Λένα, κόρη του γιατρού και αδελφική φίλη της Βερόνικας Κ. και το φάντασμα της μητέρας της Βερόνικας Κ.

Η Βερόνικα Κ. αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη στον ιστό της αφήγησής της, ξεκινώντας από το τέλος της ζωής του πατέρα της και σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο, προσπαθεί να εξακοντίσει τα βέλη της σε πολλές και ταυτόχρονα αλληλένδετες κατευθύνσεις που οριοθετούν τη ζωή της. Το ενδεχόμενο της συνάντησης της Βερόνικας Κ. με την Δανάη Ζ. πυροδοτεί θύμησες και ανακαλεί μνήμες, ξεδιπλώνοντας αφηγηματικά την ιστορία των πολιτικών προσφύγων της μετεμφυλιακής Ελλάδας αλλά και των παιδιών τους, που ως προσφυγόπουλα δεύτερης γενιάς ζουν το δράμα του διχασμού, αναζητώντας την ταυτότητά τους.

Μέσα από την καταγραφή προσωπικών βιωμάτων αναταράσσεται ο ψυχισμός της ηρωίδας και αναδεικνύονται τα ηθικά διλήμματα και τα αδιέξοδα των ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίνη των ιστορικών γεγονότων και συγκρούστηκαν με τη μοίρα τους. Η μητέρα, για παράδειγμα, της Βερόνικας Κ. εγκαταλείπει τον πατέρα της για να ξεφύγει από τα δεσμά του κι εκείνος τη λογίζει για πεθαμένη και ως τέτοια την παρουσιάζει στην κόρη τους που την κρατά πεισματικά ως λάφυρο του ενδοοικογενειακού πολέμου.

                                                                                                                    Έφη Ριζά


Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ