Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

OOKU

12.02.2010
email
OOKU
Εκδοτικός Οίκος
VIZ MEDIA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
Σχέδιο : Fumi Yoshinaga

Το Ooku, δημιουργία της Fumi Yoshinaga, είναι ένα από τα πιο προσεγμένα και φιλοσοφημένα Manga που έχουν κυκλοφορήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που τράβηξε την προσοχή κριτικών και κοινού, απέσπασε πολλά βραβεία και προτάθηκε για το βραβείο Eisner (το Όσκαρ των κόμικ) το 2008.

Στην Ιαπωνία την περίοδο του Έντο (μεσαιωνική περίοδος), μια παράξενη αρρώστια, που γίνεται γνωστή με το όνομα Κόκκινη Οστρακιά, αποδεκατίζει τον ανδρικό πληθυσμό της χώρας. Οκτώ μόλις χρόνια μετά το πρώτο ξέσπασμα έχει μείνει μόνο το ένα τρίτο των ανδρών του κράτους. Ως αποτέλεσμα οι ρόλοι των φύλων αλλάζουν και οι γυναίκες αναλαμβάνουν τα παραδοσιακά ανδρικά πόστα. Ακόμα και η εξουσία περνάει στις γυναίκες και οι άνδρες, πολύτιμοι πλέον και απαραίτητοι για την αναπαραγωγή, φυλάσσονται προσεκτικά.

Το πρώτο τεύχος παρακολουθεί την ιστορία του νεαρού Μιζούνο, γιου μιας φτωχής οικογένειας Σαμουράι, ο οποίος αποφασίζει να ζήσει στο Οόκου (Ooku), το παλάτι, για το υπόλοιπο της ζωής του. Όποιος άνδρας μπει στην υπηρεσία στο Οόκου δεν φεύγει ποτέ από εκεί ( ο ρόλος των ανδρών στο παλάτι είναι να συνθέτουν ένα χαρέμι). Χωρίς να μπορεί να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπά (καθώς αυτή θα νυμφευτεί έναν πλούσιο άνδρα), παίρνει αυτήν την απόφαση για να μπορέσει να κερδίσει αρκετά λεφτά για να συντηρήσει την οικογένειά του και να παντρέψει την αδελφή του.

Η ζωή στο Οόκου όμως δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι ένας λαβύρινθος ιεραρχιών και ετικετών, όπου ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο του και να αντιμετωπίσει τη φρικτή αλήθεια: ότι ζουν στο παλάτι απλά ως διακοσμητικά στοιχεία, ενδεικτικά δύναμης (όπως κάθε χαρέμι) και πιόνια πολιτικών παιχνιδιών. Ο Μιζούνο όμως ξεχωρίζει σε αυτό το πλήθος τόσο για την ομορφιά του όσο και για το συλλογισμό του. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο από την ηγεμόνα του παλατιού.

Η Yoshinaga έχει δημιουργήσει μια ιστορία με καταπληκτική προοπτική και ενδιαφέρον, τόσο σχετικά με τους ρόλους που θεωρούνται δεδομένοι σε μια κοινωνία όσο και για την πραγματική αξία του ατόμου σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Οι χαρακτήρες της προσπαθούν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Οι διάλογοι καλύπτουν μεγάλο μέρος της ιστορίας και είναι αποκαλυπτικοί των συνθηκών που επικρατούν.

Το σχέδιο υποστηρίζει θαυμάσια την ιστορία. Οι χαρακτήρες στερούνται σχεδόν εκφράσεων, προσαρμοσμένοι σε κοινωνικούς ρόλους αυστηρά γραμμένους. Τα κοστούμια είναι ενδεικτικά της εποχής και των κοινωνικών ιεραρχιών και το γενικότερο περιβάλλον λεπτομερές, προσφέρει πληροφορίες για τις συνήθειες και τα εθιμοτυπικά του παλατιού.

Το Ooku είναι μια πρόκληση και σίγουρα όχι κάτι εύκολο για διάβασμα. Είναι ενδιαφέρον, σκληρό, με μια έξυπνη ανατροπή στις παρούσες αντιλήψεις σχετικά με τους ρόλους και την ιεραρχία σε μια κοινωνία αλλά πάνω από όλα την προσωπική αξία μέσα σε παιχνίδια που επηρεάζουν ζωές και διαγράφουν την πορεία χωρών.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ