Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΓΡΑ-ΓΡΟΥ

19.01.2018
email
ΓΡΑ-ΓΡΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Γιάννης Παλαβός,Τάσος Ζαφειριάδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-191-6
Σελίδες
96
Σχέδιο: Θανάσης Πέτρου 

Τα ελληνικά graphic novel έχουν ανέβει πολύ και σε ποιότητα και σε εκδόσεις πλέον. Και το έχω ξαναπεί ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε «μικρά διαμάντια» από αυτές τις εκδόσεις. Μια τέτοια εξαιρετική ιστορία μας δίνουν ο Τάσος Ζαφειριάδης και ο Γιάννης Παλαβός με το «Γρα-Γρου».

Βέρμιο, έξω από το χωριό Καστανιά. Το εστιατόριο «Γρα-Γρου» δέχεται την επίσκεψη της Σοφίας, μια νέα άφιξη που αναστατώνει ευχάριστα τους υπόλοιπους τακτικούς θαμώνες. Στην πίσω πλευρά του μικρού μαγειρείου, μέσα στην ομίχλη και στο χιόνι υπάρχει ένα γεφύρι που ορίζει το πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία. Κανένας δεν ξέρει πού οδηγεί, μόνο ότι υπάρχει λόγος όταν κάποιος οδηγείται εκεί.

Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα στα χιόνια και στο τσουχτερό κρύο, πράγμα που κάνει το μέρος να μοιάζει ακόμα πιο απομονωμένο και απόκοσμο. Οι θαμώνες του καφενείου θα πρέπει να πάρουν μια μεγάλη απόφαση. Ο καθένας διαφορετικός τύπος και με διαφορετικά διλήμματα. Ο ιδιοκτήτης του μαγειρείου και «φύλακας» του περάσματος θα φιλοξενήσει τη Σοφία και θα αποκαλυφθούν πολλά πράγματα για τον μυστηριώδη τούτο τόπο. Με λίγες μέρες μονάχα να απομένουν μέχρι να παραδοθεί η Εγνατία Οδός στην κυκλοφορία και να σταματήσουν να περνάνε τα φορτηγά με προορισμό την Κοζάνη από το πέρασμα, η Σοφία πρέπει να πάρει μια απόφαση, να μείνει ή να φύγει.

Οι συγγραφείς έχουν στήσει ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, με πολύ ρεαλιστική απεικόνιση χαρακτήρων, και πολύ καλή απόδοση των αργών ρυθμών που επικρατούν στο κρύο. Με ενθουσίασε η μεταφορά στο χαρτί των «κουδαρίτικων», της συνθηματικής γλώσσας των τεχνιτών της πέτρας. Το παιχνίδι ανάμεσα σε στοιχεία φαντασίας και στην πραγματικότητα λειτουργεί θαυμάσια, χαρίζοντας ένταση και ενδιαφέρον στην αφήγηση.

Το σχέδιο του Θανάση Πέτρου αποδίδει πολύ πειστικά τους χαρακτήρες, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του χειμώνα καθώς και τις ιδιαίτερες πτυχές της ιστορίας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ακούσει ο αναγνώστης την πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο Μιχάλης Σιγανίδης, με την ενεργοποίηση μέσω ενός QR code στην αρχή του βιβλίου.

Εξαιρετικό από κάθε άποψη. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Βαθμολογία: 9/10

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ