Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΜΑΝΙΤΑ ΜΟΥΣΚΑΡΙΑ

13.07.2017
email
ΑΜΑΝΙΤΑ ΜΟΥΣΚΑΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΝΩΣΗ
Συγγραφέας
Παύλος Μεθενίτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-235-888-7
Σελίδες
128
Σχέδιο: Θανάσης Πέτρου

Ένα από τα καλύτερα ελληνικά graphic novel που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό είναι το «Αμανίτα Μουσκάρια». Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που περιλαμβάνονται στην αυτοβιογραφία του Στέφανου Χουζούρη «Γιατρός σε τρεις πολέμους». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γνώση και με την απαράμιλλη κινηματογραφική αίσθηση που έχει, μας ταξιδεύει στην πιο απίστευτη ιστορία.

«Αμανίτα Μουσκάρια», ένα παραισθησιογόνο μανιτάρι, ένας μύκητας με την ιδιότητα να διεισδύει βαθιά στην ψυχή των ανθρώπων και να απελευθερώνει αγγέλους και δαίμονες μαζί. Ένα μανιτάρι που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για μπουν στον κόσμο των πνευμάτων.

Η ιστορία μας ταξιδεύει στο όρος Πάικο της κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί θα βρεθεί ο Ηλίας Πανταζής, ένας σαραντάρης δημοσιογράφος, ανύπαντρος, με τον θάνατο του αδελφού του από ναρκωτικά να τον βαραίνει και με μια δουλειά που δεν τον πολυενδιαφέρει αφού κατά βάθος θέλει να γίνει συγγραφέας, και θα γνωρίσει τον Ντρούγκαρο, έναν ιδιόρρυθμο ογδοντάρη ιδιοκτήτη ξενώνα.

Έπειτα από τσίπουρα, ένα τρίφυλλο και ένα πιάτο αμανίτες, ο Ντρούγκαρος, ο τελευταίος αντάρτης από τους δυο επιζήσαντες της αλληλοσφαγής που ακολούθησε την κατάποση των μανιταριών το ’43, θα διηγηθεί στον Ηλία την πιο απίστευτη ιστορία.

Το 1943, μια διμοιρία 20 ανταρτών, άντρες και γυναίκες, κρύβεται στο Πάικο περιμένοντας διαταγές και τρόφιμα. Οι προμήθειές τους έχουν τελειώσει κι οι αντάρτες αρχίζουν να λιμοκτονούν. Η πειθαρχία χαλαρώνει. Προσπαθούν να τραφούν από τους άγριους καρπούς του δάσους, αλλά η πείνα τους θεριεύει. Τότε βρίσκουν αυτά τα μανιτάρια και, απελπισμένοι από την πείνα, αποφασίζουν να τα φάνε. Οι συνέπειες είναι ολέθριες.

Ο συγγραφέας αφηγείται τη σκληρή πραγματικότητα για το χρέος και τα πάθη, για τις ουσίες και για τους ανθρώπους που μαθαίνουν πως λαχτάρα σημαίνει επιθυμία αλλά και τρόμο. Αυτό που συγκινεί είναι το γεγονός πως οι χαρακτήρες του Παύλου Μεθενίτη κινούνται σε γκρίζες ζώνες, ούτε καλοί, ούτε κακοί, απλά άνθρωποι. Όπως ακριβώς ο Ηλίας και ο Ντρούγκαρος, που θα καπνίσουν ένα τρίφυλλο, θα ανοίξουν τις καρδιές τους, θα εξομολογηθούν ο ένας στον άλλο, και τελικά θα φάνε αμανίτες για να ταξιδέψουν και να λυτρωθούν.

Το σχέδιο του Θανάση Πέτρου υποστηρίζει την ιστορία, προσδίδοντάς της μια γραφική χροιά. Σε πολλούς θα δώσει την αίσθηση ότι βλέπουμε την ιστορία πίσω από μια κάμερα. Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στις εκφράσεις των προσώπων των χαρακτήρων μεταφέρει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε ενώ πολύ καλή είναι και η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε.

Το «Αμανίτα Μουσκάρια» είναι από αυτά τα graphic novel που μιλούν στον αναγνώστη. Η ιστορία τους είναι μια τραγωδία, ένα βάρος που μόνο η αλήθεια θα αφήσει να πέσει. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά και οι πρωταγωνιστές της. Αξίζει να το διαβάσετε!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ