Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

16.03.2017
email
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΝΩΣΗ
Συγγραφέας
David Prudhomme
Κατηγορία
ISBN
978-960-9487-23-8
Σελίδες
104
Ένα εναλλακτικό και λαογραφικό graphic novel, για τους λάτρεις του ρεμπέτικου, μας φέρνει ο David Prudhomme. Παρακινημένος από το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τις συνθήκες που συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί το ρεμπέτικο, θα περπατήσει σε κακόφημες γειτονιές, στις φυλακές, στους τεκέδες και στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, για να συναντήσει μερικές από τις μορφές που έκαναν το ρεμπέτικο γνωστό.

Η ιστορία εξελίσσεται το 1936. Ο δικτάτορας Μεταξάς βρίσκεται στην εξουσία και θα καθορίσει την τύχη του ελληνικού λαού. Τα τραγούδια των ρεμπετών που μιλούν για το παρελθόν, και θυμίζουν τη μεγάλη ήττα του 1922, ενοχλούν. Οι ρεμπέτες ζούσαν τη ζωή του δρόμου, με μια μάγκικη αλητεία, ζούσαν για να τραγουδούν με το μπουζούκι τους, και προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν τη σκληρότητα της ζωής τους με το τραγούδι. Θα κυνηγηθούν ανελέητα και παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα νέο ρεύμα μουσικής.

Ο συγγραφέας πλάθει μια φανταστική ιστορία και περιγράφει μια ημέρα στη ζωή της διάσημης «Τετράδας του Πειραιά». Η κοινωνία ακολουθεί μια πορεία αλλαγής προς το μοντέρνο αλλά στους τεκέδες ζει ακόμα μια άλλη Ελλάδα, άλλης νοοτροπίας. Οι φίλοι του Μάρκου Βαμβακάρη τον υποδέχονται μετά την αποφυλάκισή του. Ο Σταύρος, ο Μπάτης και ο Αρτέμης θα πάρουν τα όργανα και θα βγουν για σεργιάνι. Με το μπουζούκι οι ρεμπέτες απαριθμούν τα προβλήματα της κοινωνίας, της ζωής που βιώνουν, και προσπαθούν να χτυπήσουν την καταπίεση της εξουσίας και ό,τι ψεύτικο βλέπουν γύρω τους.

Τα ρεμπέτικα συγκρίνονται με το αργεντίνικο ταγκό και τα μπλουζ. Μέσα στον ρυθμό τους κρύβεται ακόμα η βαθιά σχέση Ανατολής και Δύσης, ο πόνος της ξενιτιάς, ο έρωτας, οι τσάρκες και το χιούμορ για τη ζωή. Τα τραγούδια έγραφαν και τραγουδούσαν περιθωριακοί και οι στίχοι τους ενοχλούσαν την εξουσία, προτού κατακτήσουν τα σαλόνια. Όταν ο Μεταξάς κατέλαβε την εξουσία, αποφάσισε ότι ήταν ώρα να συμμορφωθούν στις επιταγές της νέας τάξης πραγμάτων.

Το σχέδιο λιτό και τα χρώματα αναπαράγουν την ατμόσφαιρα των τεκέδων με τη σέπια και την ώχρα, τη μοναξιά των περιθωριακών αυτών και της σκληρής ζωής τους.

Το graphic novel αυτό γραμμένο από έναν ξένο δημιουργό αποτελεί μια ματιά στις συνθήκες εκείνης της εποχής, η οποία γέννησε αυτό το ιδιαίτερο είδος μουσικής, ένα πάντρεμα Ανατολής και Δύσης, μια μουσική του δρόμου, που όμως άγγιζε και αγγίζει ακόμα με τη νοσταλγικότητα της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ