Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

A. D.: AFTER DEATH #1

03.01.2017
email
A. D.: AFTER DEATH #1
Εκδοτικός Οίκος
IMAGE COMICS
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
Σχέδιο: Jeff Lemire

Τι γίνεται όταν ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς κόμικς, ο Scott Snyder, συναντάει έναν από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές κόμικς, τον Jeff Lemire; Μια υποδειγματική συνεργασία, σε μια νέα σειρά που ασχολείται με ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα για τους ανθρώπους: τον θάνατο.

Τι θα γινόταν στ’ αλήθεια αν βρισκόταν μια θεραπεία για τον θάνατο; Η ιστορία ξετυλίγεται στο μέλλον, όπου μια γονιδιακή θεραπεία έχει εξαλείψει τον θάνατο. Χρόνια μετά την ανακάλυψη αυτή, ο πρωταγωνιστής μας, ο Jonah Cooke, αρχίζει και αναρωτιέται για τα πάντα, κάτι που θα τον βάλει σε ένα ταξίδι αντιμέτωπο όχι μόνο με το παρελθόν του αλλά και με τη δική του θνητότητα.

Στο πρώτο αυτό τεύχος μας παρουσιάζεται η παιδική ηλικία του Jonah και η εφηβεία του, για να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει αυτό τον χαρακτήρα να ενοχλείται από αυτά που βλέπει γύρω του. Τόσο ο Scott Snyder όσο και ο Lemire αγαπούν τις ανθρωποκεντρικές διηγήσεις, οπότε ασχολούνται περισσότερο με τα κίνητρα του πρωταγωνιστή παρά με τη γενικότερη εικόνα της κοινωνίας.

Ο Jonah μας συστήνεται μέσω μιας παιδικής ανάμνησης, από τις οικογενειακές διακοπές του, κάτι που θα αποτελέσει βάση για την επικείμενη σύγκρουση. Στον κόσμο αυτόν, οι άνθρωποι μπαίνουν σε συγκεκριμένους ρόλους για δεκαετίες, σε μια αιώνια εναλλαγή δουλειών που δεν τελειώνει ποτέ.

Ο Snyder συνήθως ακολουθεί τους χαρακτήρες του μέσα από μια οικεία και ευαίσθητη ματιά. Και εδώ μια δυνατή και συναισθηματική ατμόσφαιρα περιβάλλει τον αναγνώστη από την αρχή, βοηθώντας τον να συνδεθεί με τον πρωταγωνιστή. Όλες του οι αναμνήσεις είναι θολές και ό,τι γίνεται, γίνεται για να μας παρουσιάσει τον ψυχισμό και τη διάθεση του Jonah.

Το σχέδιο του Lemire είναι ιδανικό για αυτή την ιστορία. Οι χαρακτήρες του ζωντανοί και γεμάτοι συναίσθημα. Κάθε κεφάλαιο έχει το δικό του στιλ, ενώ οι προσωπικές στιγμές αναπόλησης του Jonah έχουν σχεδιαστεί σαν εικόνες από πεζογράφημα. Οι σκηνές της ενήλικης ζωής του Jonah είναι πιο λιτές και αυστηρές, συγκεντρωμένες περισσότερο στον διάλογο που γίνεται παρά κάτι άλλο. Οι νερομπογιές που χρησιμοποιεί δίνουν μια παράξενη, σουρεαλιστική και συναισθηματική νότα στην όλη ιστορία, πέρα από ό,τι έχουμε ξαναδεί.

Η μόνη διαφωνία που προέκυψε όσο αφορά το κόμικ είναι ότι το κοινό θα προτιμούσε να έχει κυκλοφορήσει σε ένα ενιαίο graphic novel, παρά σε τρία ξεχωριστά μέρη.

Το A.D έχει όλα τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς από μια συνεργασία των Snyder και Lemire. Είναι έντονα συναισθηματικό, πολύ καλά οργανωμένο, με υπέροχο σχέδιο και πρωτότυπη παρουσίαση. Μια από τις καλύτερες στιγμές των κόμικς για το 2016.

Βαθμολογία: 8.8

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ