Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

BLACK PANTHER #1

06.09.2016
email
BLACK PANTHER #1
Εκδοτικός Οίκος
MARVEL COMICS
Συγγραφέας
Ta Nehisi Coates
Κατηγορία
ISBN
Σχέδιο: Brian Stelfreeze

‘The king is here’.

Με αυτήν τη φράση θα χαρακτήριζα τη νέα πολυ-αναμενόμενη σειρά των Coates και Stelfreeze με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ήρωες, τον Black Panther. Έχω να ομολογήσω μια μεγάλη αδυναμία στον συγκεκριμένο σουπερ-ήρωα και επιτέλους στα χέρια του βραβευμένου Coates, ελπίζω να βρει την αναγνώριση που του αξίζει.

Ο T’Challa είναι πρώτα απ’όλα βασιλιάς, όχι σουπερ-ήρωας. Η Wakanda βρίσκεται στην πιο σκοτεινή ώρα της και κλυδωνίζεται από ταραχές στους πιο βασικούς τομείς της. Η απλή λαϊκή δυσαρέσκεια έχει γίνει μια ανοιχτή επανάσταση και το ερώτημα είναι αν ο T’Challa μπορεί να σώσει την κατάσταση παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις.

Παραδόξως η ιστορία γυρίζει γύρω από τις γυναίκες της ζωής του, και όχι τον ίδιο. Εμφανίζεται η μητριά του Ραμόντα και η φρουρά του, η τρομερή Dora Milaje. Η φρουρά του, αποτελούμενη από χαρακτήρες με κύριο ρόλο, έχει έναν πολύ καλό λόγο για να επαναστατήσει. Οι συγγραφείς μάς παρουσιάζουν τις ζωές και τα μυαλά αυτών των γυναικών που ζουν ως αιώνιες παρθένες αλλά τώρα αρχίζουν και νιώθουν την ανάγκη για ανεξαρτησία.

Ο Coates με βαριά γραφή και δραματικούς τόνους αφηγείται το τίμημα μιας τέτοιας ζωής, βλέποντας και την ανθρώπινη ματιά και επιθυμία πίσω από τις πράξεις των χαρακτήρων του. Σε μια μοναρχία οι ισορροπίες είναι πάντοτε λεπτές και ο συγγραφέας χτίζει την ιστορία του χρησιμοποιώντας πολλές παλιές για να δώσει βάρος στην αφήγησή του και να παρουσιάσει την ανάγκη για λύση. Ο T’Challa είναι δυνατός και σκεπτικός, άφοβος στο να δράσει αλλά πάντοτε με το συμφέρον του λαού του στην καρδιά.

Οι πολιτικές συνέπειες των αποφάσεων του βασιλιά και οι πολιτισμικές πραγματικότητες βρίσκονται σε μια σύγκρουση που έχει οδηγήσει και τους πιο πιστούς ακόλουθους του Black Panther, να αλλάξουν πλευρά. Πώς γεφυρώνεις στ’αλήθεια την ανάγκη για αλλαγή με τον σεβασμό για την καθημερινή ζωή του λαού;

Το σχέδιο γεμάτο δράση, έντονα χρώματα και λεπτομέρειες απεικονίζει μια τεχνολογικά δυνατή Wakanda, η οποία όμως διατηρεί τις παραδόσεις της. Πολύχρωμα κοστούμια που υποδηλώνουν τις διαφορετικές ομάδες και ιεραρχίες, συμπληρώνουν την αφήγηση και φυσικά το περιβάλλον σκιαγραφείται με σκοτεινές γραμμές.

Το Black Panther #1 κάνει μια πολλά υποσχόμενη αρχή. Είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία όχι τόσο για υπερ-ήρωες αλλά για μια χώρα όπου οι παραδόσεις συμβαδίζουν με την τεχνολογία, όπου ένας βασιλιάς πρέπει να σταθεί και σαν ηγέτης και σαν φύλακας του λαού του, με λίγα λόγια ό,τι καλύτερο έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.

Βαθμολογία: 8/10

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ