Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

14.05.2016
email
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-072-8
Σελίδες
248
Σχέδιο: Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna

«Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα, που εγγυάται πως δεν θα κυβερνηθούμε καλύτερα από αυτό που μας αξίζει» George Bernard Shaw

Πολύ καιρό περίμενα τη νέα δουλειά της φοβερής ομάδας του Logicomix. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία. Είναι μεγάλη χαρά μου να παρουσιάσω το νέο graphic novel «Δημοκρατία», γιατί είναι απλά εξαιρετικό!

Η ιστορία αρχίζει με τις εξελίξεις στην Αθήνα στις αρχές του 5ου αιώνα. Η πόλη βρίσκεται σε πόλεμο και οι βαθύτερες αιτίες έχουν διχάσει τους κατοίκους πριν από τη μάχη τους με έναν επικίνδυνο εχθρό. Εμείς βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του Λέανδρου, ενός νεαρού αγγειογράφου, ο οποίος έζησε όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην παρούσα μάχη.

Ο συγγραφέας με φλας μπακ στο παρελθόν, μας παρουσιάζει από τα παιδικά χρόνια του Λέανδρου και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τότε στην τοπική κοινωνία, τον θάνατο του πατέρα του από αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, τις εξελίξεις και τη ζωή στην ίδια την πόλη και την πορεία του μέχρι να βρει τον εαυτό του και να κατανοήσει το τι πραγματικά συμβαίνει κυρίως μέσα από όλα αυτά που θα ζήσει. Μια ζωή γεμάτη κίνδυνο, εξέλιξη (που είναι το καλό που έχουν τα νέα άτομα, να προχωρούν πάντα μπροστά), αμφιβολίες, εμπειρίες, μάχες και αποφάσεις βουτηγμένες σε αίμα, το ίδιο αίμα που θα φέρει τη γέννηση κάτι καινούργιου.

Οι φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων, η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτεύματος και τελικά η δημιουργία της δημοκρατίας κυρίως από τύχη παρά αναγκαιότητα καθώς και από συγκυρίες και θυσίες ανθρώπων που έμειναν πιστοί στον σκοπό τους: να αλλάξουν ην κατάσταση.

Ο συγγραφέας με πρόθεση να κρατήσει την εξιστόρηση απλή και σαφή, δεν μπλέκεται σε πολλές ιστορικές λεπτομέρειες. Παρουσιάζει αντίθετα όλα εκείνα τα γεγονότα που αποτέλεσαν τις αιτίες για τη δημιουργία της δημοκρατίας. Από τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα, στα τυραννικά καθεστώτα, τις μάχες για την ανατροπή τους, τον ρόλο των θεών και τον ρόλο εκείνων των ανθρώπων που πολέμησαν για μια πιο δίκαια προς το κοινό καλό κοινωνία.

Το σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου και της Annie Di Donna είναι θαυμάσιο, γεμάτο διαφορετικούς χαρακτήρες, έντονα χρώματα και μια αρκετά πιστή αναπαράσταση της αρχαίας Αθήνας. Πολλοί θα παρατηρήσουν ότι το στιλ του Παπαδάτου είναι περισσότερο καρτουνίστικο, αυτό όμως προωθεί καλύτερα το σενάριο και την αφήγηση.

Η ιδέα της δημοκρατίας πάντα αποτελούσε ένα μεγάλο ερώτημα. Ως σύστημα που θεωρείται το καλύτερο, αφήνει ερωτήματα για τη θέση του ατόμου μέσα σε αυτό, για το πόσο τελικά λειτουργεί σωστά και κατά πόσο οι αντικειμενικές πραγματικότητες της κάθε εποχής και κοινωνίας το επηρεάζουν. Από την άλλη θέτει και το εύστοχο ερώτημα τι πραγματικά γεννιέται από τη συνεχή ειρήνη και ευημερία!

Το «Δημοκρατία» εμβαθύνει σε αυτά τα ερωτήματα και θέτει πολύ εύστοχα και μερικά ακόμα. Πραγματικά αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ