Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ

24.01.2016
email
ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αβραάμ Κάουα
Κατηγορία
ISBN
978-960-586-071-4
Σελίδες
240
Από τον καταξιωμένο Darryl Cunningham, με γλώσσα απλή και κατανοητή και σκοπό να κατανοήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τα αίτια της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, μας έρχεται αυτό το αξιολογότατο graphic novel, που κέρδισε επάξια την προσοχή κριτικών και κοινού. Βήμα βήμα μαθαίνουμε τα αίτια που οδήγησαν τον κόσμο στην οικονομική ύφεση, πηγαίνοντας στις ρίζες της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Cunningham έχει χωρίσει το έργο του σε τρία μέρη. Στο πρώτο, φτιάχνει το πορτρέτο της Άυν Ραντ, η οποία με τη δυνατή προσωπικότητά της και τις ιδέες της περί ελεύθερων αγορών επηρέασε βαθύτητα την πολιτική σκηνή στην Αμερική του ’50. Η Ραντ προωθούσε τη φιλοσοφία του αντικειμενισμού, η οποία θεωρεί τον εγωισμό ως αρετή και τον αλτρουισμό ως ηθική αδυναμία. Κατά τη γνώμη της, η κυβέρνηση είναι πραγματικά ο εχθρός και ο ρόλος της στη ζωή των πολιτών θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν πιο πολύ.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να πάρουν στα χέρια τους τους περισσότερους τομείς της χώρας με εξαίρεση την αστυνομία και τον στρατό. Οι φόροι και το ταμείο πρόνοιας θα πρέπει να εκλείψουν. Αυτές οι απόψεις σιγά σιγά εξαπλώθηκαν. Η ίδια είχε μεγάλη επιρροή και στον Alan Greenspan, ο οποίος έγινε αργότερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από τα χρόνια του Reagan μέχρι το 2008 και την οικονομική κρίση.

Στο δεύτερο μέρος δείχνει πώς οι νεοσυντηρητικοί εκμεταλλεύτηκαν τη δημόσια συζήτηση περί οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ελεύθερες αγορές, με τον φτωχότερο πληθυσμό να πληρώνει τελικά τα λάθη τους. Αναφέρεται συγκεκριμένα στη φούσκα των στεγαστικών δανείων που είχαν πάρει εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε την κρίση των τραπεζών, ποιος έφταιγε και πώς ξέφυγαν. Επίσης θέτει καίρια ερωτήματα, όπως γιατί ακόμα και όταν βλέπουμε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, συνεχίζουν οι πολιτικοί και τα επιβάλλουν.

Στο τρίτο μέρος εξετάζει το πού βρισκόμαστε τώρα. Και πώς το πιο πλούσιο 1% του πληθυσμού, μαζί με τις πολυεθνικές εταιρείες, έχουν αλλάξει τις δομές της κοινωνίας για να εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα. Ο συγγραφέας καλύπτει επίσης και τα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Το έργο του Cunningham είναι γλαφυρό, σοκαριστικό μα πάνω απ’ όλα πέρα για πέρα αληθινό και διορατικό. Περιγράφει με απλή γλώσσα τα όσα συμβαίνουν σαν δημοσιογράφος, απλά, με έναν τρόπο που βοηθά το ευρύ κοινό να κατανοήσει την κατάσταση. Ακόμα και το σχέδιο που έχει αναλάβει ο ίδιος είναι ιδιαίτερα απλό και λιτό για να βοηθά την αφήγηση.

Ευχή του συγγραφέα ήταν να βοηθήσει αυτό το graphic novel το ευρύ κοινό να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που δημιουργήθηκε, χωρίς να μπλεχτεί από τους οικονομικούς όρους και να δει καθαρά πόσο άδικη και καταπιεστική έχει γίνει η κοινωνία μας εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Πιστεύω ότι τα κατάφερε και με το παραπάνω! Αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ