Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

IRON: OR, THE WAR AFTER Vol. I

27.03.2013
email
IRON: OR, THE WAR AFTER Vol. I
Εκδοτικός Οίκος
ARCHAIA ENTERTAINMENT
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
Πριν από μια εβδομάδα, ένας φίλος μου πρότεινε να διαβάσω αυτό το αλληγορικό και κατασκοπευτικό graphic novel. Στην αρχή η παρουσίασή του οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με εντυπωσίασε. Παρ’ όλ’ αυτά, σύντομα αυτή η λυρική, σχεδόν, ιστορία αποδείχθηκε ένα από τα μικρά διαμάντια που κατά καιρούς εμφανίζονται στη βιομηχανία των κόμικς.

Ο συγγραφέας μας δίνει μια ιστορία κατασκοπείας και πολιτικής ίντριγκας που αφορά έναν αδιευκρίνιστο πόλεμο και σημαδεύεται από ατυχείς συγκυρίες. Μέσα σε έναν βαθύ χειμώνα, η ίδια η φύση της σύγκρουσης και των πεποιθήσεων, έτσι όπως αυτές μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη, εξετάζονται ανελέητα κάτω από κριτική ματιά.

Το σενάριο ακολουθεί τον James Hardin, έναν κατάσκοπο που δουλεύει για την Αντίσταση, να κλέβει απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα. Αυτό θα ξεκινήσει μια σειρά γεγονότων, παρεξηγήσεων και δράσεων που θα επηρεάσουν τους πάντες, καθώς κάθε ζώο θα αρχίσει να αμφισβητεί την πίστη του στη δική του πλευρά. Ο ρυθμός ξεδιπλώνεται με αργούς ρυθμούς σαν αυτούς του χειμώνα που όμως κλιμακώνονται, οι χαρακτήρες παρουσιάζονται με ρεαλιστικότητα και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για να τελειώσουν τον πόλεμο είναι εξίσου χαρακτηριστικές με τόσα παραδείγματα από την ανθρώπινη ιστορία. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του παρελθόν σε αυτόν τον πόλεμο, τα δικά του φαντάσματα να πολεμήσει και τις δικές του αποφάσεις να πάρει για να εξιλεωθεί. Πρόκειται για έναν κόσμο σε συνεχή χειμώνα και πόλεμο. Έναν πόλεμο που έχει αφήσει πληγές, που δεν έχει στην ουσία νικητές και συνεχίζει να καταστρέφει κόσμο, ακόμα και αυτούς που καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Το σχέδιο εδώ δρα καταλυτικά, αφού είναι το πιο δυνατό ατού της ιστορίας. Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι εδώ η ιστορία είναι πλεγμένη γύρω από ένα υπέροχο σχέδιο με νερομπογιές, σκοτεινές παλέτες και ένα αίσθημα απελπισίας και παγωνιάς. Οι ανθρωπόμορφοι χαρακτήρες έχουν κεφάλια ζώων που τονίζουν τον χαρακτήρα τους. Το σχέδιο στο σύνολό του παραμένει απλό, με αρκετό χώρο και με μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που έρχεται σε κοντράστ με τις δολοπλοκίες που ξεδιπλώνονται. Καταπληκτική επίσης είναι και η βιβλιοδεσία αυτού του graphic novel, κάτι που το καθιστά ιδανικό για τη βιβλιοθήκη σας.

Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το κόμικ είναι η ευαίσθητη προσέγγισή του για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα, η δουλειά που έχει γίνει στους χαρακτήρες, οι λεπτές σιωπές και αυτό το υπέροχο σχέδιο που μιλάει πιο δυνατά από την πλοκή. Ίσως αυτό είναι και το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει μέσα από τόσες άλλες ιστορίες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ