Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

AT THE MOUNTAINS OF MADNESS

20.11.2012
email
AT THE MOUNTAINS OF MADNESS
Εκδοτικός Οίκος
STERLING PUBLISHING
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN

Σχέδιο : I. N. J. Culbard

Κανένας συγγραφέας δεν χειρίστηκε ποτέ τον τρόμο με τόση μαεστρία όσο ο Lovecraft. Τα έργα του επηρέασαν γενεές με το απαράμιλλο πνεύμα τους, τη γνήσια φλέβα μυστηρίου και την ικανότητά τους να κινούνται έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια σκέψης. Ο τρόπος που έγραφε με κέρδισε από την πρώτη στιγμή, τοποθετώντας τον στο πάνθεον των αγαπημένων μου συγγραφέων.

Το «Στα βουνά της τρέλας» είναι η επιτομή μιας καλής ιστορίας τρόμου. Χαρακτηρίζεται από ένα γνήσιο αίσθημα φόβου και περιέργειας, στο οποίο όμως δεν μπορείς να αντισταθείς, γιατί πρέπει να μάθεις τι υπάρχει εκεί έξω. Όποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άλλα μέρη για να εξερευνηθούν είχε δίκιο εν μέρει,… ο Lovecraft θα γελούσε μαζί του και θα απαντούσε, «μέρη ίσως όχι αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι διαστάσεις».

Αυτή η μεταφορά της ιστορίας του Lovecraft σε graphic novel έγινε το 2010 από τον συγγραφέα και καλλιτέχνη I. N. J. Culbard. Αποτελεί μια πιστή μεταφορά όχι μόνο ως προς το σενάριο αλλά και ως προς το σχέδιο. Βρισκόμαστε στο 1930 και μια εξερευνητική, επιστημονική αποστολή του Πανεπιστημίου Μισκατόνικ κατευθύνεται προς την Ανταρκτική, με σκοπό να εξετάσει το αχανές πεδίο της αφιλόξενης και ανεμοδαρμένης αυτής περιοχής. Παράξενα απολιθώματα θα κάνουν την εμφάνισή τους, γεγονός που θα οδηγήσει δύο από τα μέλη της ομάδας να ανακαλύψουν τυχαία μια γιγάντια, αρχαία πόλη, η οποία κατοικούνταν από αγνώστου προελεύσεως βδελυρά πλάσματα. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βάλει τέλος στη ζωή όπως την ξέρουμε, γι’ αυτό οι δύο πρωταγωνιστές ορκίζονται να την κρατήσουν μυστική. Θα μπορέσουν, όμως; Καθώς σκοτεινές δυνάμεις πασχίζουν για την αποκάλυψη των ευρημάτων αυτών.

Αυτό που μου άρεσε πάντα σε αυτήν την ιστορία ήταν ο τρόμος που υπονοείται. Ένας αθώος τρόμος, που προέρχεται από την ανάγκη του ανθρώπου να εξερευνήσει, να δει τι βρίσκεται στις παρυφές της συνείδησής του και του κόσμου γύρω του. Ό,τι καραδοκεί στις σκιές, όμως, σε λήθαργο, δεν είναι τόσο αγνό. Οι περισσότερες μεταφορές ιστοριών του Lovecraft πάντοτε έχαναν κάτι από την αρχική ατμόσφαιρα με τις περιορισμένες αναφορές τους σε γιγάντιες, βλάσφημες υπάρξεις με πλοκάμια.

Η προσέγγιση, όμως, του I. N .J. Culbard είναι διαφορετική. Με άνετη εξιστόρηση και γραφικό σχέδιο καταφέρνει να μας μεταβιβάσει τον θαυμασμό και την αίσθηση μεγαλείου που νιώθουν οι επιστήμονες και εξερευνητές της ιστορίας. Έχει επίσης πολύ καλό ρυθμό αφήγησης, ενώ αφήνει και αρκετό χρόνο για διαλόγους και επαφές ανάμεσα στους χαρακτήρες ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί μαζί τους. Και όλα αυτά ενώ τριγύρω υπάρχει μια υφέρπουσα ένταση, μια απειλή που απλώνεται υποχθόνια στο υποσυνείδητο.

Για όσους λοιπόν τολμούν να εξερευνήσουν ακατονόμαστους τρόμους από την άβυσσο άλλων διαστάσεων, για όσους δεν διστάζουν να εκτεθούν στους Αρχαίους Παλαιούς και για όσους διατηρούν ακόμα το κέφι τους για μυστήρια, αυτή είναι μια κλασική και μεγαλειώδης ιστορία, η απαρχή ενός νέου είδους, που πρέπει να διαβάσουν και να έχουν στη βιβλιοθήκη τους. Σε ξεχωριστό ράφι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος κοιτάει…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ