Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

LOGICOMIX

04.09.2012
email
LOGICOMIX
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-8399-69-3
Σελίδες
350

Σχέδιο: Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna (χρώμα)

Ένα επικό ταξίδι, μια ειλικρινής αναζήτηση για τις απαρχές της λογικής και σίγουρα όχι μια απλή ανάγνωση, αυτός θα ήταν ο καλύτερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσα να δώσω για το Logicomix. Η γραφική αυτή νουβέλα επαναπροσδιόρισε τη σχέση της αφήγησης και της λογικής με αριστουργηματικό τρόπο και μας χάρισε μια διαδρομή για να βρούμε απάντηση στο ερώτημα: μπορεί ο κόσμος να εξηγηθεί μόνο με τη λογική;

Η ιστορία κινείται ανάμεσα σε δυο χρονικές στιγμές: από τη μία, έχουμε μια παρέα φίλων στη σύγχρονη Αθήνα που θα θελήσει να εξηγήσει την πορεία της λογικής στον 20ό αιώνα. Από την άλλη, η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσω του χαρακτήρα του Bertrand Russell, αυτού του σπουδαίου Βρετανού φιλοσόφου, μαθηματικού, ακτιβιστή, ιστορικού και κοινωνικού κριτή, καθώς διηγείται τη δική του ιστορία σε μια ομιλία που έκανε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο για τον ρόλο της λογικής στα ανθρώπινα πράγματα, κυρίως ως επιχείρημα κατά των εύκολων και έτοιμων λύσεων.

Η πορεία του Bertrand Russell καθώς αγωνιά να βρει τις ρίζες και τους κανόνες που διέπουν τη λογική σκέψη, είναι το ίδιο το ταξίδι του δυτικού κόσμου, που από τη μια αναζητά τη δομή της αλήθειας, από την άλλη όμως ακροβατεί στα όρια του παραλογισμού και της τρέλας, στην οποία κατέληξαν πολλοί κορυφαίου διανοητές επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν τις σωστές ισορροπίες.

Η σκέψη του Bertrand Russell αρχίζει με το επιχείρημα ότι η λογική μπορεί να οδηγήσει ένα λογικό άτομο στο σωστό συμπέρασμα, όταν αντιμετωπίσει ένα ηθικό δίλημμα. Στη συνέχεια, μέσω της εξιστόρησης της ζωής του, αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με μαθηματικά, γιατί πάντοτε θα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν και ότι όλα εξαρτώνται από την προσωπική επιλογή.

Το σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου και τα χρώματα της Annie Di Donna είναι γεμάτα ζωή, νοσταλγία και ροή, που βοηθά στην εξέλιξη της αφήγησης. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι έχει καταφέρει να εξανθρωπίσει και να εξηγήσει πολλές από τις θεωρίες του φιλοσόφου αλλά κα να μεταφέρει το κλίμα της συνεργασίας της παρέας που δημιούργησε την ιστορία.

Σπάνια έχω συναντήσει μια τόσο πρωτότυπη ιστορία, που όχι μόνο καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη στην περιπετειώδη αυτή αναζήτηση της πορείας της λογικής, αλλά καταφέρνει επίσης να θέσει αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα και να τα μεταφέρει σε ένα μέσο (γραφική νουβέλα) τόσο δημοφιλές χωρίς να χάσουν τίποτα από τη σοβαρότητά τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ