Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ, η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας

15.06.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ, η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σίσσυ Παπαδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-01-9
Σελίδες
168

Viva la vida!

''Με τη σύγκρουση σκίστηκαν τα ρούχα της. Κάποιος στο λεωφορείο, πιθανότατα ένας μπογιατζής, κουβαλούσε ένα πακέτο χρυσόσκονη, το οποίο του πετάχτηκε από τα χέρια, άνοιξε και όλη η χρυσόσκονη απλώθηκε στο ματωμένο κορμί της Φρίντα''.

Αυτή ήταν η οριακή στιγμή στη ζωή της Μεξικάνας ζωγράφου Φρίντα Κάλο, το ατύχημα εκείνο με το οποίο, σε ηλικία δεκαέξι χρονών, ξεκίνησε το ταξίδι της, που κράτησε έως το τέλος της ζωής της, στη χώρα του σωματικού πόνου - ήταν πια σπασμένη, όπως έλεγε η ίδια για τον εαυτό της. Αλλά το χρυσάφι και το αίμα που σκέπαζαν το κορμί της εκείνη τη μέρα, ήταν οιωνοί για το μέλλον της και την τέχνη της: ένα σακατεμένο κορμί και μαζί μια άγρια λαχτάρα για ζωή και δημιουργία, συνεχές φλερτ με το θάνατο και ταυτόχρονα δίψα για έρωτα σαρκικό μέσα από τους πολλούς εραστές και ερωμένες της - αλλά και πάθος απόλυτο για το μοναδικό άντρα στον οποίο αφοσιώθηκε απολύτως, τον επίσης ζωγράφο Ντιέγο Ριμπέρα.

Η Λίντε Ζάλμπερ, διδάκτωρ Ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στη σχέση ανάμεσα στη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη, επιχειρεί μια κατάβαση στην ψυχή αυτής της ''αγίας της γυναικείας τέχνης'', όπως την έχουν χαρακτηρίσει: όχι μόνο γιατί υπήρξε μία από τις σημαντικότερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα αλλά και γιατί κατόρθωσε να ζήσει με ένταση, ξεπερνώντας τον πόνο και την ασθένεια - ή πιο σωστά χρησιμοποιώντας τα ως καύσιμα για την τέχνη της.

Το κείμενο, συμπυκνωμένο και μεστό, αποδίδει όχι μόνο το βίο της Κάλο αλλά ''διαβάζει'' και τους πίνακές της σε συνδυασμό με την φάση ζωής που διένυε όταν τους ζωγράφιζε και κυρίως με την ψυχολογική της κατάσταση - γιατί ανάμεσα στην ζωγραφική της και τον συναισθηματικό της κόσμο υπάρχει όχι απλά σχέση, αλλά ένας ομφάλιος λώρος που τα συνδέει μόνιμα. Γιατί κανένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να δημιουργήσει και μάλιστα να γίνει αληθινά μεγάλος (όχι μόνο διάσημος, αν και η Κάλο ήταν στην εποχή της μία σταρ), αν δεν ποτίσει την τέχνη του με το ίδιο του το αίμα - και αυτόν το φόρο η Φρίντα Κάλο, τον πλήρωσε και με το παραπάνω. Διαβάστε το βιβλίο και βυθιστείτε για πρώτη φορά ή εκ νέου στο μαγικό κόσμο μιας γυναίκας που έζησε άγρια και επικίνδυνα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ