Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

MADAME DE STAEL

06.01.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
MADAME DE STAEL
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έλενα Τσουκαλά
Κατηγορία
ISBN
978-960-218-684-8
Σελίδες
300

Η πρώτη μοντέρνα γυναίκα

Μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες στο χώρο των γαλλικών γραμμάτων ήταν η Germaine de Staël: γεννημένη στους κόλπους της αριστοκρατίας και ζώντας στο μεταίχμιο δύο εποχών - στη δύση της γαλλικής μοναρχίας και τη γέννηση της γαλλικής επανάστασης-, συνέβαλε στην πνευματική αναγέννηση της Ευρώπης του 19ου αιώνα όχι τόσο μέσω των γραπτών της όσο με το ελεύθερο πνεύμα της και τον απελευθερωμένο για την εποχή τρόπο ζωής της. Απέρριψε τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία στις προσωπικές της επιλογές, ενώ συγκρούστηκε με το δεσποτισμό του Ναπολέοντα που την οδήγησε στην εξορία.

Η Francine du Plessix Gray -υποψήφια για το βραβείο Pulitzer με το βιβλίο της ''At home with the Marquis de Sade''-, αφηγείται την πολυτάραχη ζωή αυτής της ξεχωριστής γυναίκας, τους έρωτες και τα πάθη της, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια τοιχογραφία της εποχής που έζησε όπου μεγάλα πολιτικά γεγονότα, επαναστατικές κοινωνικές αλλαγές και ισχυρές προσωπικότητες συνθέτουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές περιόδους. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της καλογραμμένης και ευανάγνωστης βιογραφίας: η σκιαγράφηση του ψυχολογικού πορτρέτου της Madame de Staël με έμφαση στη σχέση με τον πατέρα της αλλά και τους άντρες της ζωής της και η αποστασιοποιημένη ματιά της συγγραφέως απέναντι στο πρόσωπο που βιογραφεί. Σε κάποια σημεία, όμως, αυτή η ματιά γίνεται ειρωνική έως και δηκτική - γεγονός που προσωπικά ως αναγνώστρια αλλά και ως γυναίκα μάλλον με ενόχλησε. Προφανώς η συγγραφέας προσπάθησε να αποφύγει τη φεμινιστική σκοπιά στη βιογραφία, αλλά κατά την εκτίμησή μου έφτασε στο άλλο άκρο χρησιμοποιώντας κάποτε εκφράσεις που υπονομεύουν την προσωπικότητα της de Staël.

Πάντως, αν εξαιρέσουμε αυτό το γεγονός, είναι συγγραφικό επίτευγμα να συμπυκνώσει κανείς μέσα σε λίγες σελίδες και με τρόπο απλό και κατανοητό για τον αναγνώστη, που δεν διαθέτει ιδιαίτερες ιστορικές γνώσεις, τόσο το θυελλώδη βίο της de Staël όσο και τα συγκλονιστικά γεγονότα της εποχής που έζησε. Και οπωσδήποτε θεωρώ κέρδος ότι γνώρισα μέσα από το κείμενο μια σημαντική γυναίκα, της οποίας τόσο το λογοτεχνικό έργο όσο και τη ζωή αγνοούσα. Κι αυτό που κρατώ πάνω απ' όλα είναι το αδάμαστο πνεύμα της και την επίμονη αντίστασή της ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας.


Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ