Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΕΚΕΙ

21.01.2020
facebook email
ΕΚΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-5047-7
Σελίδες
320
Η πρωτοτυπία αυτού του βιβλίου καταγεγραμμένων ταξιδιωτικών εντυπώσεων είναι πως εκτείνεται πέραν της ημερολογιακής γραφής, δημιουργεί αναμνήσεις διά της εκδήλου ποιητικότητος ενός εμβριθούς μελετητού, εθισμένου στις αφομοιωμένες ενδελεχείς αναφορές στο έργο άλλων πνευματικών ανθρώπων από το πολύχρωμα φάσμα της Παγκοσμίου Συνειδητότητος.

Ο Γιώργος Βέης δεν είναι απλός πρέσβης επί τιμή κι ανοικτό μυαλό αλλά γεφυροποιητής πολιτισμών κι ενοποιητής αντιλήψεων και τάσεων διά της ασκημένης ενσυναισθήσεως και μιας ευγένειας εγγενούς κι επικτήτου μέσω των διπλωματικών διεργασιών ενός επαγγέλματος που το μετέτρεψε πέρα κι από ιδιότητα σε τίτλο τιμής.

Περιγραφές που σου κόβουν την ανάσα. Λιτή περιγραφικότητα, λακωνική αφήγηση και ποιητική στόχευση στην ουσία των πάντων, άτινα συν-κλίνουν προς το Όλον, το Ά-ΠΑΝ, το Άλλο που είναι και «ταυτόν». Οι αναφορές του στον Σπινόζα, στον Νίτσε και σε άλλους φιλοσόφους είναι οργανικά ενταγμένες στο λογοτεχνικό του οικοδόμημα που ερωτοτροπεί μεν με τον μοντερνισμό δεν ξεπερνάει όμως τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Χάους κι Α-ταξίας. Αντιθέτως, είναι όλα τα δομικά στοιχεία τόσο συμμαζεμένα και νοικοκυρεμένα που απορείς με την τόση χρήση μιας Ευκλειδείου, θα έλεγα, Γεωμετρίας που κανοναρχεί το ενδιαφέρον αυτό αμάλγαμα μεταξύ ποιητικής πρόζας κι ημερολογιακών καταγραφών σε προσωπικό τόνο. Όμως αυτό που διακρίνει το πόνημα αυτό και διακρίνεται στο πόνημα αυτό, είναι η στόχευση, η πρόθεση να επικοινωνήσει με τους άλλους και να μοιραστεί μαζί τους το δικό του επεξεργασμένο «απείκασμα» απαξαπάντων των έξι αισθήσεών του. Και λέω έξι κι όχι πέντε, γιατί ο Γιώργος Βέης δεν είναι διόλου υλιστής, μα μήτε και «μεταφυσικός» με την ανατολίτικη έννοια της maya και του τροχού των μετενσαρκώσεών από τον οποίο πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε για να αποδράσουμε στη Νιρβάνα. Ο Βέης δεν βιώνει τη ζωή μήτε ως άχθος μήτε ως «Κοιλάδα δακρύων». Αντιθέτως τρέφει μια υγιή, μεσογειακή κι επικούρεια χαρά της ζωής. Δεν είναι στωικός. Σε καμία περίπτωση. Δρα και δια-δρα. Ζει, βιώνει κι επηρεάζει με τη διαμεσολαβημένη εμπειρία του άλλους που δεν ήταν τόσο τυχεροί ή προνομιούχοι έτσι ώστε να επισκεφθούν μαγικά μέρη κι εξαϋλωμένα τοπία. Ο Γιώργος Βέης παράγει μύθους. Μέσα από την προσωπική του μυθολογία, που δεν είναι ατομοκεντρική αλλά ψηφιδωτό από ενσωματωμένα «δάνεια» κι αφομοιωμένες θεωρίες άλλων. Πλάθει τον δικό του μικρόκοσμο με αφορμή την προσωρινή αλλά όχι και βιαστική-ιμπρεσιονιστική θέαση του έξω κόσμου, του μεγάλου, δημιουργεί φωτο-γραφήματα μέσα από ενοράσεις ιδιοφυώς προβεβλημένες στο τουριστικό τοπίο, έτσι που αυτό να αποκτά άλλο βάθος κι απρόβλεπτες διαστάσεις. Κι είναι αυτή μια κατ’ εξοχήν ποιητική διεργασία, ονειρική αλλά όχι κι ομιχλώδης, περαστική αλλά κι ανεξάλειπτη. Θα έλεγα πως πρόκειται για έναν περιηγητικό διαλογισμό που συνεχίζεται και στην καταγραφή και στην έκδοση και στην προβολή των άκρως ενδιαφερόντων αυτών καλλιτεχνημάτων του, που διαστίζονται από σοφά χωροθετημένες εικόνες με έναν τρόπο που το αποτέλεσμα αποκόβεται από την αρχική πρόθεση, παύει να είναι διάβημα, γίνεται «παρά-στασις» και στο τέλος επί-τευγμα διαχρονικόν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ