Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ

06.09.2019
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Tara Westover
Μετάφραση
Μαρία Φακίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-288-3
Σελίδες
520
                                                        Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Για τη λέξη «μόρφωση», αν κοιτάξει κάποιος στο λεξικό, θα βρει τον ακόλουθο ορισμό:
Μόρφωση: α. πνευματική και ψυχική καλλιέργεια: Άνθρωπος με / χωρίς ~. Tο επίπεδο μόρφωσης κάθε ανθρώπου / λαού. β. κατοχή γνώσεων: Bαθιά / πλατιά / επιφανειακή ~. Γενική / επαγγελματική ~. Φιλοσοφική / ιστορική / φιλολογική / καλλιτεχνική / κοινωνική ~.
(πηγή: Λεξικό της κοινής νεοελληνικής)

Η μόρφωση, ωστόσο, σημαίνει πολλά ακόμη. Σημαίνει άνοιγμα οριζόντων, διαφορετική, πιο πλατιά και σφαιρική οπτική των πραγμάτων, δυνατότητα κρίσης και ορθής επιλογής. Η μόρφωση αποτελεί κορυφαίο μάθημα ζωής. Και το παραπάνω το αποδεικνύει περίτρανα το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Tara Westover με τίτλο «Μορφωμένη».

Η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της ζωής της από τα μικράτα της μέχρι σήμερα. Γεννημένη στα βουνά του Αϊντάχο, δίπλα σε έναν αυστηρό φονταμενταλιστή πατέρα, μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι φτάνει το «Τέλος των Ημερών» και ότι όλη η οικογένεια πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως. Η Τάρα, όπως και τα αδέρφια της, μεγαλώνει χωρίς να πηγαίνει σχολείο, αλλά αντίθετα δουλεύοντας στη μάντρα του πατέρα ξεδιαλέγοντας παλιοσίδερα και τοποθετώντας στέγες σε κτήρια, ενώ βοηθάει στο σπίτι και τη μητέρα, που είναι η μοναδική μαία της περιοχής και εναλλακτική πρακτική θεραπεύτρια και ομοιοπαθητικός.

Για πρώτη φορά, η Τάρα μπαίνει σε αίθουσα διδασκαλίας στα δεκαεπτά της χρόνια και ξάφνου βρίσκεται σε έναν άλλο κόσμο, τελείως έξω από αυτήν. Ό,τι γνώριζε μέχρι τότε αρχίζει να αμφισβητείται. Όλα γύρω της είναι πρωτόγνωρα – από τις αίθουσες διδασκαλίας έως τα ρούχα των συμφοιτητών της. Είναι η εποχή της Γνώσης, της Μόρφωσης, της Αλλαγής. Η ίδια έχει παραξενιές, που όμως προέρχονται από την άγνοια, με πείσμα, ωστόσο, προσπαθεί να προσαρμοστεί. Και τα καταφέρνει.

Όσο εξελίσσεται, οι δύο κόσμοι, αυτός των γονιών της –και δικός της μέχρι πρότινος– και ο καινούριος δικός της μοιάζουν να συγκρούονται. Χάσμα όλο και μεγαλύτερο ανοίγεται εμπρός της και την αποσυντονίζει, υποχρεώνοντάς την να επιλέξει σε ποιον θα παραμείνει και ποιον θα απαρνηθεί.

Πώς είναι να μεγαλώνεις μέσα σε μία άκρως συντηρητική οικογένεια, όπου όλοι ακολουθούν πιστά και τυφλά τους κανόνες που έχει θεσπίσει ο αρχηγός Πατέρας; Πόση δύναμη και θέληση χρειάζονται για να ξεφύγεις από αυτό το εμμονικό –άρρωστο– περιβάλλον και να μπορέσεις να προχωρήσεις, να ωριμάσεις, ώστε να δεις και την άλλη οπτική του κόσμου και τελικά να αποφασίσεις σε ποιον ανήκεις; Πόσο από τον εαυτό σου πρέπει να δώσεις σε αυτούς που αγαπάς; Και πόσο θα πρέπει να τους προδώσεις για να ωριμάσουν;

Ένα βιβλίο που μιλάει για τις οικογενειακές σχέσεις, για τον θεσμό της οικογένειας. Για τις συγκρούσεις μέσα σε αυτήν, για τις ήττες που προκαλούν απογοήτευση και ενοχές, αλλά και για τις νίκες. Για την αργή, επίπονη πορεία προς την ωρίμανση – ή την πεισματική παραμονή στα πατρικά πιστεύω.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τη μνήμη, για τη δύναμη αυτής. Έπειτα από χρόνια, ποιες είναι οι αναμνήσεις σου, κατά πόσο όσα θυμάσαι και προσπαθείς να αφηγηθείς, είναι αυτά που όντως συνέβησαν τότε; Και αν κάνεις τη σύγκριση με τις αναμνήσεις των υπολοίπων, τι θα συμβεί;

Μια αυτοβιογραφία διαφορετική από τα συνηθισμένα. Σε πρώτο πρόσωπο, με την αφήγηση να κυλάει αργά και ήρεμα, χωρίς εξάρσεις. Με την Τάρα να μιλάει άμεσα, αποφασιστικά, ειλικρινά. Να εξομολογείται την προσωπική ιστορία της. Προορισμένη να εμπνεύσει και να οδηγήσει στην αυτογνωσία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ