Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟ ΜΠΛΕ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ

29.01.2019
facebook email
ΤΟ ΜΠΛΕ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ
Συγγραφέας
Μαρία Παπαδοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-266-489-6
Σελίδες
248
Όσο κι αν εντάσσεται από την www.biblionet.gr στην κατηγορία «Προσωπικές αφηγήσεις – μαρτυρίες» αυτό το ειδικό αφήγημα για τον αυτισμό θα έλεγα ότι ταιριάζει καλύτερα στα βιβλία αυτοβελτιώσεως, αφού στην ενσυναίσθηση ασκείται ο αναγνώστης – θεατής ενός δράματος που δεν τον αφορά (κατά τεκμήριο κι από στατιστικής απόψεως), όταν όμως τον αφορά ανακαλύπτει πως μέσα σε αυτές τις ωραιοτυπωμένες σελίδες μιλάει η ίδια η Ζωή με τους πόνους και τα πάθια της.

Η αποδοχή της κατάστασης είναι το «πρώτο σκαλί», όχι του Καβάφη, αλλά της ψυχής που σπαράζεται ανάμεσα σε αμφιταλαντεύσεις, ενοχές, αρνησικυρίες κι ενστάσεις… που οδηγούν όμως απαρεγκλίτως στη Σοφία μέσα από την προαπαιτούμενη κατάκτηση της Γνώσης της ενότητος των Πάντων και πως κάθε τι δεν είναι ξεκομμένο αλλά μέλος ενός ευρύτερου οργανισμού που αγνοούμε τις ακριβείς του διαστάσεις. «Κανένα φύλλο δεν σαπίζει παρά με τη βουβή γνώση όλου του δέντρου» κι η φασαρία που γίνεται γύρω από τον αυτισμό (θετική ή αρνητική) επαναθέτει το διαρκές αίτημα της αποδοχής κάθε διαφορετικότητας από τον περίφημο «Μέσον όρο» από τους αρχαϊκούς, ελληνικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς ακόμα «Κούρους» και «Κόρες» ως πρότυπα αρτιμέλειας κι ευζωίας.

Αυτιστικοί είμαστε όλοι μας, ως είδος. Κι ίσως αυτό που αποκαλούμε ρατσιστικά «τα αυτιστικά» να είναι ένα ανώτερο στάδιο πνευματικότητας αφού καταφέρνουν να επικοινωνούν στη γλώσσα των δελφινιών, κάτι που εμείς, οι «κανονικοί», οι «φυσιολογικοί», αδυνατούμε ακόμα και να διανοηθούμε.

Βεβαίως και δεν είναι εύκολο να ζεις με ένα ή δύο παιδιά που «πάσχουν» ή διακρίνονται (καλύτερα) για τον αυτισμό τους. Όμως και τι δεν είναι δύσκολο στην ανθρώπινη κατάσταση;

Διαβάζεται με ασθματική λαιμαργία αυτή η μαρτυρία ζωής και μας οδηγεί μέσα από ατραπούς σκοτεινές και μονοπάτια που κανείς δεν θα επέλεγε να διαβεί, εάν, λέγω εάν, είχε (λέμε τώρα) τη δυνατότητα να επιλέξει και να πει «παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».

Κι επειδή κανείς μας μα κανείς μας (αν έχει φιλότιμο κι αγάπη μέσα του) δεν μπορεί να αρνηθεί να καταπιεί τα πικρά ποτήρια που μας κερνάει η ζωή αφειδώλευτα μερικές φορές –και ειδικά σε περιόδους Κρίσεων– ας διαβάσουμε αυτό το βιβλίο με προσοχή κοιτώντας μέσα μας (στο Συλλογικό Ασυνείδητο) κι ασκούμενοι στην ενσυναίσθηση.

Η Μαρία Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1975, σπούδασε λογιστικά κι εργάζεται. Στο βιβλίο της αυτό δεν φιλοδοξεί να δρέψει λογοτεχνικές δάφνες και να βάλει υποψηφιότητες για βραβεία παντός είδους. Το μόνο βραβείο που αξιώνει, απαιτεί και δικαιούται είναι να θεωρηθεί και να γίνει Άνθρωπος (με άλφα κεφαλαίο). Το ίδιο ελπίζουμε κι εμείς ως ταπεινοί αναγνώστες της.

Ένα βιβλίο για τον αυτισμό, την ανεκτικότητα, την αποδοχή του Άλλου ως διαφορετικού. Ένα βιβλίο για τον πολιτισμό και τον σύγχρονο άνθρωπο, όταν άνθρωπος είναι…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ