Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

M TRAIN

04.01.2019
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
M TRAIN
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Patti Smith
Μετάφραση
Αλέξανδρος Καλοφωλιάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4916-7
Σελίδες
272
                                                            Ταξίδι στη χώρα της μνήμης

Η θρυλική, τίτλος που τον έχει κερδίσει δικαίως, μουσικός και ποιήτρια Πάτι Σμιθ επιχειρεί ένα ταξίδι στη χώρα της μνήμης, ανατρέχοντας σε στιγμές, εικόνες, τόπους, στέκια, βιβλία και βέβαια ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκε τη ζωή της. Επιχειρεί, όπως της λέει καουμπόι στο όνειρό της με το οποίο ανοίγει η αφήγηση, να γράψει για το «τίποτα»: εκείνο το «τίποτα» της καθημερινότητας μιας ζωής που θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα, αλλά η Πάτι Σμιθ δεν επιλέγει αυτή την οδό. Επιλέγει εκείνη της αυθόρμητης καταγραφής της ροής των σκέψεων και των αναμνήσεων, με μια μορφή ονειρικών συνειρμών και ποιητικής γραφής.

Πρόκειται για ένα είδος απομνημονευμάτων, αλλά όχι με την κλασική τους μορφή. Εκείνη χαρακτηρίζει το βιβλίο ως έναν «οδικό χάρτη της ζωής της» και έτσι είναι, με στιγμές και πρόσωπα ορόσημα, όπως ο σύζυγός της Φρεντ, με ταξίδια σε μακρινές χώρες και περιπλανήσεις στο αστικό τοπίο, με τους συνοδοιπόρους της, τις γάτες της και τις αποσκευές της: τα βιβλία της και τα αγαπημένα της ρούχα, όπως το χαρακτηριστικό μαύρο, μακρύ παλτό της - φθαρμένο, πολυφορεμένο αλλά απαραίτητο για την ισορροπία του κόσμου της, σαν μια οικεία αγκαλιά στην οποία πάντα καταφεύγουμε.

Κάθε κεφάλαιο, όλα με ποιητικούς ή παράδοξους τίτλους, είναι ένας σταθμός σε αυτό το ταξίδι, και συνοδεύεται από φωτογραφίες της εποχής στην οποία αναφέρεται, όπου πρόσωπα, τόποι και αντικείμενα, συνθέτουν το παζλ της μνήμης της. Και έτσι όπως το ανασυνθέτει η Πάτι Σμιθ αυτό το ταξίδι προς τα πίσω, δεν μπορεί παρά να γοητεύσει όποιον την αγάπησε ως καλλιτέχνη που έμεινε απαρέγκλιτα έξω από κάθε νόρμα και στερεότυπο αλλά και σαν μία φωνή που πήρε θέση σε ό,τι έκρινε ότι έπρεπε, χωρίς να λογαριάσει διπλωματία και κόστος, γιατί απλά δεν την ένοιαζε ποτέ. Κι αν κάτι αναδεικνύεται από το κείμενο, πέρα από την ποιητική ομορφιά της αφήγησης, είναι αυτή εκκεντρική της απλότητα, μιας γυναίκας που δεν υποκρίνεται ότι ζει, αλλά υπάρχει σε όλα τα επίπεδα -σωματικό, συναισθηματικό, πνευματικό-, απολαμβάνοντας το γεγονός ότι είναι ζωντανή και μετατρέποντας σε τέχνη το βάρος της ύπαρξης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ