Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

06.01.2019
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Brunhilde Pomsel,Thore D. Hansen
Μετάφραση
Λένια Μαζαράκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1168-6
Σελίδες
264
                                                    Η γραμματέας του Γκέμπελς αποκαλύπτει

Για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τις περισσότερες φορές κατηγορούνται συλλήβδην όσοι συμμετείχαν με οιονδήποτε τρόπο στο ναζιστικό καθεστώς. Δίκαιο; Προφανώς, γιατί οι προσωπικές επιλογές, ακόμα κι αν τα περιθώρια επιλογών είναι στενά, έχουν και τις συνέπειές τους.

Όμως, η Brunhilde Pomsel, μία από τις γραμματείς του Γκέμπελς την περίοδο 1942-1945, συνοψίζει σε μια φράση την οπτική της: «δεν θέλαμε να ξέρουμε». Από το σπίτι της άλλωστε οι πολιτικές συζητήσεις εξέλειπαν, οπότε η πολιτική ήταν ένα πεδίο που δεν την ενδιέφερε. Και όταν ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος και βρήκε δουλειά στο καθεστώς, και πάλι αυτό που ήθελε ήταν να κάνει τη δουλειά της και να επιστρέφει σπίτι της. Και όταν ερωτάται αν ήξερε τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ποια ήταν η μεταχείριση αιχμαλώτων, εκείνη απαντά πως ακούγονταν διάφορα ως φήμες, όμως ποτέ δεν είδε κάτι τέτοιο με τα μάτια της, μολονότι αντιλαμβανόταν ότι όπου υπήρχε καπνός θα υπήρχε και φωτιά. Η Brunhilde Pomsel εσωκλείεται σ’ ένα περιβάλλον με βασικές προσλαμβάνουσες όσα η ίδια βλέπει, όσα η ίδια ακούει, αποβάλλοντας εκείνα που βρίσκονται στο επίπεδο των φημών ή εικασιών.

Όσο κι αν φαίνεται αδύνατο κάτι τέτοιο, η ίδια υποστηρίζει ότι τότε δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα πληροφοριών που υπάρχει σήμερα. Μπορούσε κάποιος απλώς να ακούσει φήμες, χωρίς να είναι αυτόπτης μάρτυρας, τουλάχιστον γι’ αυτούς που υπηρετούσαν σε αντίστοιχες θέσεις. Και φυσικά, αρκετά πράγματα δεν δημοσιοποιούνταν ή κρατούνταν σε κλειστούς κύκλους. Όμως, παραδέχεται ότι αυτό δεν ελαφρύνει τη στάση την περίοδο εκείνη, ούτε τη συνείδησή της. Ουσιαστικά, εθελοτυφλούσε στα όσα συνέβαιναν στο ναζιστικό καθεστώς, προτιμώντας να κάνει απλώς τη δουλειά της. Όσο για τις κυβερνητικές και πολιτικές τακτικές, ήταν κάτι που απλώς δεν την αφορούσε.

Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον μια τέτοια εξομολόγηση; Προσωπικά, πιστεύω πως ναι, έχει ενδιαφέρον, ακόμα και αν η ουδετερότητα της στάσης της Brunhilde Pomsel εμβολίζει την ανθρώπινη ενσυναίσθηση. Κάθε μαρτυρία, ακόμα και αν απέχει πολύ από αυτό που ο αναγνώστης θα μπορούσε να σκεφτεί για το πώς θα αντιδρούσε, ωστόσο αποτελεί ένα χρήσιμο ντοκουμέντο, πρωτίστως γιατί τα έζησε αυτοπροσώπως, δευτερευόντως για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν και αποτελούν πλέον ιστορικά γεγονότα που μπορούν να ερμηνεύσουν μελλοντικές ανάλογες καταστάσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ