Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΗΓΕΤΗΣ

05.07.2018
facebook email
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΗΓΕΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Νικόλαος Παπαδάκης
Κατηγορία
ISBN
978-618-83439-0-0
Σελίδες
1160
- Συνέκδοση με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936), υπήρξε ο πολιτικός ηγέτης που άφησε τη σφραγίδα του στην Ιστορία του τόπου˙ σημάδεψε όσο κανείς άλλος τον ελληνικό 20ό αιώνα.

Η πολιτική σταδιοδρομία του ξεκίνησε στη γενέτειρά του, την Κρήτη, όπου για πρώτη φορά εξελέγη το 1889 αντιπρόσωπος στην περιφέρεια Κυδωνιών, και ολοκληρώθηκε, τον χειμώνα του 1936, με την απομάκρυνσή του από την ελληνική (κεντρική) πολιτική σκηνή και το βιολογικό τέλος στο Παρίσι, τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Έτσι, από την αρχή και μέχρι τέλους, η πολιτική δράση του απλώνεται και στις τρεις διαστάσεις: τοπική, εθνική, κοσμοπολίτικη∙ προσδιορίζεται επιπλέον, τουλάχιστον μέχρι το 1922, από τη διττή κλίμακα ελλαδικό κράτος - αλύτρωτος Ελληνισμός.

Στον ευρύτερο αυτόν χρονικό ορίζοντα (1890-1936) οι ελληνικές συνειδήσεις δοκιμάζονται από σημαδιακές εμπειρίες, όπως: αλυτρωτικές εξεγέρσεις, τoν Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, το Κίνημα στο Γουδί, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, το προσφυγικό ζήτημα, τα στρατιωτικά κινήματα/πραξικοπήματα του Μεσοπολέμου, την κρίση αντιπροσώπευσης, την καθεστωτική μεταβολή, τους κλυδωνισμούς της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα αυταρχικά «πειράματα». Από την επίσημη έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα το 1902 και έως το 1922 η χώρα βρίσκεται σε συνεχή πολεμική εγρήγορση, ενώ από το τέλος της δεκαετίας του 1890 και μέχρι την εποχή που εξετάζουμε η ελληνική κοινωνία βιώνει «μικρούς διχασμούς» (φράση του ίδιου του Βενιζέλου), χάσματα που με το βάθεμά τους συντείνουν σε μια μακρά και τραυματική εμφύλια διαμάχη.

Με λιγότερα λόγια, «εθνικό, «πολιτειακό» και «κοινωνικό» ζήτημα προσδιορίζουν, στη δυναμική τους αλληλεξάρτηση, την πολιτική/ιδεολογική και κοινωνική αρένα στην οποία ο Ελευθέριος Βενιζέλος συστήνεται και καθιερώνεται ως πρωταγωνιστικός μαχητής.

Σήμερα ο Ελ. Βενιζέλος απολαμβάνει τη γενική αποδοχή που δεν γνώρισε στον βιολογικό του βίο. Πόσο οικεία υπήρξε όμως για τους Έλληνες η μορφή αυτού του πολιτικού με το αριστοκρατικό παρουσιαστικό που παρέπεμπε μάλλον σε δυτικοευρωπαίους παρά σε Έλληνες πολιτικούς; Η πλούσια ιστοριογραφική παραγωγή που αναπτύχθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες στάθηκε κυρίως στο έργο των βενιζελικών κυβερνήσεων, στα οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα, στη μεταμόρφωση της Ελλάδας. Και ασχολήθηκε πολύ λιγότερο με τα συγκεκριμένα πρόσωπα και κυρίως με τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της περιόδου. Το υποκείμενο ωστόσο, ιδίως όταν πρόκειται για μια φυσιογνωμία όπως ο Ελ. Βενιζέλος, εισβάλλει στον πολιτικό βίο για να θυμίσει ότι οι χαρακτηριολογικές ιδιοτυπίες ενός ισχυρού πολιτικού αφήνουν τα ίχνη τους, όχι μόνο στη βραχεία αλλά και στη μακρά διάρκεια.

Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής), γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», έπειτα από πολυετή και κοπιώδη έρευνα καταθέτει στην ελληνική βιβλιογραφία την πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία (σε δυο τόμους) του Βενιζέλου. Για πρώτη φορά, ο πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος συναντά τον άνθρωπο, με όλες τις χαρές, τις λύπες, τις φιλοδοξίες και τις απογοητεύσεις, από τη γέννηση του στην Κρήτη, τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια στα Χανιά, στη Σύρο και την Αθήνα, μέχρι την απόπειρα δολοφονίας του, το αποτυχημένο κίνημα του 1935 και το τέλος της ζωής του στο Παρίσι. Μέσα από την πλήρη αφήγηση όλων των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της εποχής, σε πολλά από τα οποία ο Βενιζέλος δεν υπήρξε μόνο πρωταγωνιστής αλλά και διαμορφωτής τους, ο συγγραφέας αναδεικνύει άγνωστες και ξεχασμένες προσωπικές στιγμές του μεγάλου πολιτικού, ο οποίος αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ