Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΠΛΑΝΑ

14.02.2018
facebook email
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΠΛΑΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΓΕΛΑΚΗ
Συγγραφέας
Βασίλης Καΐλας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5011-40-6
Σελίδες
204
Συγκινητική πρωτοπρόσωπη αφήγηση από ένα «τρομερό» παιδί-θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και της θεατρικής σκηνής και της μικρής οθόνης και των μεταγλωττίσεων!

Ο Βασίλης Καΐλας μεγάλωσε στα πλατό και στα κινηματογραφικά γυρίσματα, μπορεί να μην έπαιξε όσο ήθελε με τα άλλα παιδιά, όμως έπαιξε με τα ιερά τέρατα της υποκριτικής και συγκαταλέγεται επαξίως στην από αρχαιοτάτων χρόνων συντεχνία του Διονύσου. Παρακολούθησε την υποχρεωτική εκπαίδευση με μεγάλα διαλείμματα και πολλούς αντιπερισπασμούς, πήρε όμως εξαιρετική μόρφωση και το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο της ζωής, σε δύσκολους καιρούς, όταν η μετεμφυλιακή Ελλάδα περνούσε μία ακόμα από τις επώδυνες κρίσεις της. Και μόνο να ακούσεις αυτά τα θεατρικά κείμενα ξανά και ξανά, από το προσκήνιο κι από τις κουίντες… αν είχες την τύχη να παίξεις με ιερά τέρατα όπως η Παξινού κι ο Μινωτής στον σαιξπηρικό «Μάκβεθ», αν ευλογήθηκες από τη μοίρα να παίξεις δίπλα στον Χορν και να δίνεις με την καθοριστική παρουσία σου τη λύση του δράματος στον «Ταξιδιώτη χωρίς αποσκευές» του Ζαν Ανούιγ, αν έχεις ερμηνεύσει κλασικά κείμενα του διεθνούς ρεπερτορίου, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεμψιμοιρείς για μερικές χαμένες «μπαλιές», για κάποιες σχολικές ώρες ή αν διέλαθες μερικών πληροφοριών από την ούτως ή άλλως αχανή σε έκταση ανθρώπινη γνώση. Η αληθινή Γνώση και η Σοφία κερδίζεται, χαρίζεται, απονέμεται αλλά και κατακτιέται μέσα από την καθημερινή σύγκρουση με τον καθρέφτη του κόσμου, με τον κόλαφο της πραγματικότητας, στη διαχείριση μιας καθημερινότητας που έχει εξοντώσει πολλούς και σε πολύ τρυφερές ηλικίες…

Ο ηθοποιός Βασιλάκης Καΐλας άντεξε δεκαετίες καλλιτεχνικής μάχης και συνεχίζει να υπηρετεί την τέχνη του με τη μόνιμη ευσυνειδησία εκείνου που σαν πάψει να εργάζεται ασφυκτιά και δεν αρκεί το οξυγόνο που γεμίζει τα πνευμόνια να ποτίζει και τον εγκέφαλό του.

Με τη μορφή λευκώματος, ο λόγος σχεδόν επιγραμματικός, υπομνηματικός, επιγραφικός, οι εκδόσεις Αγγελάκη διάλεξαν αυτόν τον ευσύνοπτο και ψυχαγωγικό τρόπο να μας ξεναγήσουν στην καλλιτεχνική περιπέτεια του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα, που όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την αντιμετωπίζουν σαν Ελλαδίτσα, ή να την αποκαλούν ακόμα και «Ψωροκώσταινα» έβγαλε μεγάλες μορφές πνευματικού αναστήματος απαράμιλλου. Ενδιαφέρουσες είναι οι παρατηρήσεις του παλαίμαχου ηθοποιού για τις διεθνείς παραγωγές που έλαβε μέρος κι οι αναπόφευκτες συγκρίσεις για τις φτωχές δικές μας. Όμως η σύγκριση είναι υπέρ του μεγαλείου, του δαιμονίου εκείνου που μας επιτρέπει να μεγαλουργούμε από το τίποτα, ενώ οι άλλοι αρκούνται σε συστήματα, δομές, προγράμματα που τα ακολουθούν δουλικά και μηχανικά σαν τυφλοσούρτη.

Έμαθα μέσα από αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο περισσότερα για την Ιστορία του κινηματογράφου και του θεάτρου απ’ όσα συνήθως εκλαμβάνω από τα σχολαστικά συγγράμματα των «ειδικών» που χάνουν την μπάλα, αφού κατέχουν ικανοποιητικά μόνον ένα παίγνιον: «ο παραπέμψας του παραπέμψαντος»…

Όχι, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αυτό το αναμνηστικό μιας ζωής πλούσιας σε καλλιτεχνική προσφορά κι εμπειρίες κυρίως μέσα από τον ιερό χώρο της τέχνης του θεάτρου. Πέρα από κάθε απόπειρα συγγραφής απομνημονευμάτων, αυτό το λεύκωμα λειτουργεί ως ημερολόγιο, σαν ελιξίριο αειμνησίας, σαν ξόρκι κατά της Λήθης και της λησμονιάς. Κι αυτό έχει από μόνο του μιαν αξία λογοτεχνική κι αισθητική. Τα κείμενα που δεν λησμονιούνται είναι συνήθως γραμμένα με απλά λόγια, βγαλμένα «από καρδιάς», σαν να μιλάει ένα μικρό παιδί, που αντί να μετράει τα άστρα μετράει τα πλάνα, σαν τον Βασίλη Καΐλα που όσο κι αν ωρίμασε κι έγινε περήφανος οικογενειάρχης και «χαζομπαμπάς» όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του, κράτησε μέσα του αλώβητη την αθωότητα της παιδικής ματιάς, σε έναν κόσμο ούτως ή άλλως ακατάληπτο και στους μεγάλους. Του ευχόμαστε να μακροημερεύσει και να συνεχίσει τη δημιουργική του πορεία, ανεπηρέαστος από τον Χρόνο, που είναι συνήθως εχθρός για την όψη αλλά σύμμαχος στην εξέλιξή μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ