Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΟΧΙ ΕΓΩ

05.01.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΟΧΙ ΕΓΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Joachim Fest
Μετάφραση
Αλεξάνδρα Παύλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-975-1
Σελίδες
400
Ο Joachim Fest (1926-2006) υπήρξε δημοσιογράφος και ιστορικός, συγγραφέας μιας από τις πιο σημαντικές βιογραφίες του Χίτλερ, «Η πτώση: Ο Χίτλερ και το τέλος του Γ’ Ράιχ». Από το 1973 έως το 1993 ήταν διευθυντής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Είχε δημοσιεύσει πλήθος άρθρα.

Το βιβλίο «Όχι εγώ, Ο Ναζισμός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού» αποτελεί μια μαρτυρία του δημοσιογράφου και ιστορικού για τα παιδικά του χρόνια στη ναζιστική Γερμανία, σε μια οικογένεια που αρνήθηκε τον ναζισμό. Ο συγγραφέας βιώνει την εμφάνιση και την άνοδο του ναζισμού. Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει: «Με τα χρόνια για τα οποία γίνεται λόγος στις επόμενες σελίδες ασχολήθηκα αναλυτικά σε πολλές ιστορικές αναφορές. Ως εκ τούτου στο παρόν βιβλίο μπόρεσα να αποφύγω σε μεγάλο βαθμό συλλογισμούς που είναι το αποτέλεσμα αφηρημένων αναζητήσεων: αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη να τους ανιχνεύσει. Σε κάθε περίπτωση δεν έγραψα την ιστορία της χιτλερικής εποχής, έγραψα απλώς για το αντικαθρέφτισμά της σε ένα οικογενειακό περιβάλλον» (σελ.13).

Περιγράφεται η αντίσταση των πιστών υπερασπιστών της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Συνεχείς συγκρούσεις, φιλίες διαλύονται και ανατροπές στη ζωή τους σε όσους αντιστέκονται σθεναρά στην εξουσία του Χίτλερ. «Στις 20 Απριλίου 1933 ο πατέρας μου κλήθηκε στο δημαρχείο του Λίχτενμπεργκ, όπου πληροφορήθηκε από κάποιον Φολτς, ‘’κρατικό επίτροπο, αρμόδιο για τις υποθέσεις της περιφέρειας’’, ότι έμπαινε αμέσως σε διαθεσιμότητα. Στην ερώτησή του για ποιο πράγμα τον κατηγορούσαν, ο επίτροπος και προϊστάμενος της υπηρεσίας απάντησε με ύφος λοχία: “Αυτό θα σας ανακοινωθεί εγκαίρως!”. Μα ήταν δημόσιος υπάλληλος, αντέτεινε ο πατέρας μου, για να του απαντήσει ο Φολτς: ΄΄Αυτό να το πείτε στον Φύρερ μας. Θα εντυπωσιαστεί πολύ’’» (σελ.58). Ο πατέρας του απολύεται, η οικογένεια περιθωριοποιείται και παντού επικρατεί το ναζιστικό πνεύμα. Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Η οικογένεια Fest αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά της, από ελλείψεις σε υλικά αγαθά, περιθωριοποίηση, απομόνωση , αποβολές στο σχολείο για τα παιδιά. Ο ίδιος ο συγγραφέας αποβλήθηκε γιατί χάραξε καρικατούρες του Χίτλερ στο θρανίο του.

Στον επίλογο του βιβλίου ο συγγραφέας κάνει μια αυτοαξιολόγηση και εκτίμηση της αυτοβιογραφικής του αφήγησης: «Διότι αυτά που διαφυλάττει η μνήμη ποτέ δεν είναι αυτά που έχουν πράγματι συμβεί στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι πάντα ένα μουσείο της φαντασίας. Να μη νομίζει κανείς ότι εκ των υστέρων καταγράφεται αυτό που έχεις ζήσει· όχι, καταγράφεις αυτό στο οποίο έχει στο μεταξύ εξελιχθεί αυτό που έχεις ζήσει – το αποτύπωμα του χρόνου, η αυξανόμενη προοπτικά μετατόπιση των γεγονότων, καθώς και η ίδια σου η θέληση να δώσεις μορφή σε ένα χάος μισοθαμμένων αναμνήσεων. Στο χαρτί αποτυπώνεις μάλλον την εξελικτική σου πορεία και όχι τα ίδια τα γεγονότα. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα αλλά και η δικαίωση των βιβλίων που μιλάνε για αναμνήσεις» (σελ. 397).

Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και με λεπτομερή περιγραφή ο Joachim Fest εξιστορεί τις αναμνήσεις του προβάλλοντας την ηθική του ακεραιότητα και την αντίστασή του απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ