Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΟΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

30.10.2016
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΟΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0676-7
Σελίδες
88
Η συζήτηση του Θανάση Θ. Νιάρχου με την αγαπημένη συγγραφέα, μεταξύ άλλων, παιδικών-εφηβικών μυθιστορημάτων όπως «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» και του αυτοβιογραφικού «Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2», Άλκη Ζέη, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 4 Απριλίου του 2016 και κυκλοφόρησε σε ένα μικρό βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Είναι μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που γνωρίζονται από το 1964, όταν η Άλκη Ζέη, ο σύζυγός της, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Σεβαστίκογλου και τα δύο παιδιά τους, η Ειρήνη και ο Πέτρος, επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Μόσχα.

Εξορία (έναν χρόνο στη Χίο), αναχωρήσεις, παλιννοστήσεις, συναντήσεις και χωρισμοί της οικογένειας, αυτοεξορία (στο Παρίσι, την περίοδο της δικτατορίας), πολιτική, καλλιτεχνική δημιουργία, ταξίδια, επιστροφές: αυτή είναι η ζωή της Άλκης Ζέη, της «συνισταμένης των ανοησιών της υφηλίου», όπως την αποκάλεσε ένας θείος της που, παρότι δεξιός, της έστελνε λεφτά από την Κρήτη, όταν βρέθηκε στην Ιταλία περιμένοντας δυο χρόνια να εκδοθεί η βίζα από τη Μόσχα για να ξανασμίξει με τον Γιώργο στη Σοβιετική Ένωση.

Ο Σεβαστίκογλου ζούσε από το 1948 στην Τασκένδη, ενώ η Άλκη πήγε εκεί το 1954. Είχαν γνωριστεί όταν τελείωνε το σχολείο, παντρεύτηκαν «ακριβώς γιατί ο Γιώργος είχε πάρει την υποτροφία που έδινε η γαλλική πρεσβεία για να φύγουν από την Ελλάδα, όπως και έφυγαν, πολλοί αριστεροί με το Ματαρόα» (σελ. 13). Απαραίτητες οι παρεμβάσεις του Θανάση Θ. Νιάρχου για να προσδιοριστούν ακριβώς οι χρονολογίες και να δοθεί ένα σαφές περίγραμμα της ζωής της. Πιο ανάλαφρη εκείνη, μιλάει για το πρώτο της βιβλίο, το «Καπλάνι της βιτρίνας», που βγήκε το 1963, έκανε δέκα χρόνια για να «βρει τον δρόμο του» (σελ. 13) και μεταφράστηκε σε τριάντα γλώσσες, απαντά απλά στις ερωτήσεις του χωρίς να υπεκφεύγει, με τη συγκρότηση ενός ανθρώπου που δοκιμάστηκε σε δύσκολες συνθήκες και στην Αριστερά παραμένοντας ένα ελεύθερο πνεύμα.

Αναπόφευκτα σκεφτόμαστε, όσοι δεν είχαμε την τύχη να την ακούσουμε εκείνο το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο του Πειραιά, πως η έντυπη αναπαραγωγή μιας συζήτησης ανάμεσα σε δύο πνευματικούς ανθρώπους μας προσφέρει πολλά: μπορεί να είναι μια περιήγηση σε τόπους και ιδέες, ένα ταξίδι στον χρόνο ταυτόχρονα με μια ομαλή επαναφορά στο παρόν και με την ενατένιση του μέλλοντος: «… δεν θέλω να μένω κολλημένη στα παλιά. Το θέμα είναι να πηγαίνουμε μπροστά και έτσι ελπίζω ότι θα υπάρξει στο βάθος του χρόνου κάτι καινούργιο που θα είναι συνδεδεμένο με την παλιά μας νοοτροπία» (σελ.60).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ