Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΓΩ, Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ

06.10.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΓΩ, Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Napoleon
Μετάφραση
Αλέξανδρος Βέλιος
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-449-7
Σελίδες
192
                                             «Τι μυθιστόρημα ήταν η ζωή μου!»

Με τον Βοναπάρτη ομολογώ ότι είχα να ασχοληθώ από το μάθημα της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά αυτό μικρό βιβλιαράκι που διάβασα στις διακοπές μου ˗στην εξαιρετική σειρά microMega από τις εκδόσεις Ροές˗, το βρήκα όχι απλά ενδιαφέρον, αλλά και απολαυστικό ανάγνωσμα.

Ο Ναπολέων «μιλά» σε πρώτο πρόσωπο: στο κείμενο συγκεντρώνονται αρκετές ρήσεις (ορισμένες πραγματικά εντυπωσιακές) αλλά και απόψεις του για διάφορα θέματα από την προσωπικότητά του έως τον πόλεμο και την πολιτική, αλλά επίσης για τη θρησκεία, τις τέχνες, τα πάθη και τις αρετές… Μοιάζει να δημιουργεί ο ίδιος μια τοιχογραφία της αληθινά μυθιστορηματικής ζωής του: από την ιδιοφυία του ώς το σύνδρομο μεγαλείου, από τον πολιτικό καιροσκοπισμό του ώς το «τρελό» θάρρος του απέναντι σε επικίνδυνες καταστάσεις, από τη θηριώδη προσωπικότητά του ώς ορισμένες εξαιρετικά διαυγείς και διαχρονικές παρατηρήσεις για την ανθρώπινη φύση.

Διαβάζοντας τις σκέψεις του και τις προσωπικές του εξομολογήσεις, επιβεβαιώνεται απόλυτα η άποψη ότι ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι τελικά η μοίρα του. Και είναι γεγονός ότι ο Βοναπάρτης σφράγισε την Ιστορία, αλλά σημαντικότερο κατά την άποψή μου είναι ότι η προσωπικότητά του καταγράφηκε για πάντα στη συλλογική μνήμη.

Η πολύ προσεγμένη έκδοση περιλαμβάνει χρονολόγιο, προλεγόμενα από τον Αλέξανδρο Βέλιο για «την κρυφή γοητεία του Βοναπαρτισμού» και ένα πραγματικά υπέροχο επίμετρο από τον Ralf Waldo Emerson, με τον επίλογο του οποίου θα κλείσω αυτήν παρουσίαση: «Όσον ο πολιτισμός μας στηρίζεται ουσιαστικά στην ιδιοκτησία, στους φραγμούς, στην αποκλειστικότητα, θα ξεγελιέται πάντα με ψευδαισθήσεις. Τα πλούτη μας θα μας αρρωσταίνουν, το γέλιο μας θα είναι πικρό και το κρασί θα μας καίει το στόμα. Το μόνο κέρδος που μας κάνει καλό είναι αυτό που μπορούμε να γευτούμε με όλες τις πόρτες ανοιχτές, αυτό που εξυπηρετεί όλους τους ανθρώπους».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ