Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

08.05.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΜΟΣ
Συγγραφέας
π. Φιλόθεος Φάρος,Γιώργος Σιγαλός
Κατηγορία
ISBN
978-960-527-761-1
Σελίδες
177

«…
Η ζωή με περιμάζεψε
σώο μέσ’ στη φτερούγα της
κι η τύχη μου πάντα βοηθάει
μα αυτό δε φτάνει.

Φύλλο δεν κάηκε
κλαδί δεν τσάκισε
καθαρή σαν το γυαλί είναι η μέρα
μα αυτό δε φτάνει.»
Αρσένι Ταρκόφσκυ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κάλεσμα για ενημέρωση γύρω από τη μέση ηλικία με απώτερο σκοπό τη βίωση μιας ζωής με πληρότητα και νόημα. Είναι γεγονός ότι κυκλοφορούν αρκετά βιβλία με θέμα τη νεότητα, αλλά ελάχιστα επικεντρωμένα σε όσους διανύουν τη μέση ηλικία. Ο π. Φιλόθεος Φάρος έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, νομικά και θεολογία. Έχει συγγράψει αρκετά άρθρα, μελέτες και είκοσι βιβλία που πραγματεύονται θέματα καίρια για τη ζωή του ανθρώπου. Από την άλλη, ο Γιώργος Σιγαλός σπούδασε νομικά και αργότερα εκπαιδεύτηκε στην τέχνη της ψυχοθεραπείας.

Αρχικά, γίνεται αναφορά σε κάποια χαρακτηριστικά της μέσης ηλικίας, όπως οι φυσικές και ψυχολογικές αλλαγές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η «μέση ηλικία είναι περισσότερο θέμα στάσης ζωής παρά ηλικίας» (σελ.30). Το συναίσθημα ανασφάλειας όσων βρίσκονται στη μέση ηλικία, οι διάχυτοι και αόριστοι φόβοι, η ματαίωση και η απογοήτευση από τη μη ικανοποίηση των στόχων και των φιλοδοξιών που είχαν θέσει χρόνια πριν, τους κυριεύουν και τους αφοπλίζουν καθιστώντας τους δέσμιους μιας ταχύτατης ροής γεγονότων και καταστάσεων. « Η απόσταση από τη ματαίωση στον κυνισμό είναι πολύ μικρή. Η λέξη κυνισμός λέγεται ότι προέρχεται από την εικόνα του ευερέθιστου σκύλου, που τριγυρίζει δαγκώνοντας και γρυλίζοντας σε όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Ο κυνικός είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή γενικά. Κανείς και τίποτε δεν είναι όπως θα ’πρεπε να είναι. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φαίνονται εντάξει μόνο εξωτερικά. Αλλά αν μπορούσες να δεις μέσα τους!» (σελ. 38).

«Με αυτό τον κυνισμό που επεκράτησε στην κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο δεν κερδίσαμε ‒εκτός από κάποια πρόσκαιρα και φαινομενικά κέρδη‒ αλλά οδηγηθήκαμε σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή, γιατί απ’ όλους τους κινδύνους ο κυνισμός είναι ο πιο θανάσιμος, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία. Είναι ο πιο καταστρεπτικός κίνδυνος, τόσο στη δική σου ζωή όσο και στις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός σου, ιδιαίτερα για τους νέους που μπορεί να επηρεάσης, γιατί μπορεί να σκεφθούν ότι η πείρα των χρόνων σου είναι εχέγγυο που τους υποχρεώνει να σε ακούσουν με σεβασμό» (σελ. 39). Μήπως ο κυνικός αυτός τύπος ανθρώπου δε θυμίζει στον καθένα μας αρκετά παραδείγματα κυνικής συμπεριφοράς στο κοντινό μας περιβάλλον, και όχι μόνο;

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που τείνουν να έχουν όσοι διανύουν τη μέση ηλικία είναι η ελλιπής διάθεση για αλλαγές με έντονη τάση προς τον συντηρητισμό. «Οι διαλυτικές συνέπειες της σύγχρονης κρίσης επιπίπτουν σκληρότερα στη μέση ηλικία παρά στους νεώτερους, γιατί ούτε τους μένει χρόνος, ούτε έχουν την προσαρμοστικότητα των νεωτέρων για να ξανακτίσουν μια θέση στη ζωή που έχει διασαλευθή» (σελ. 79). Είναι αποδεκτό ότι ο τύπος προσωπικότητας τον οποίο έχουμε στα είκοσι, στη βασική του συναισθηματική δομή είναι αυτός που θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. «Ασφαλώς κοινωνική, οικονομική και διανοητική επιτυχία στη νεανική ενηλικίωση δεν λύνει από μόνη της υποκείμενα συναισθηματικά προβλήματα της προσωπικότητος» (σελ. 84, 85). Σύμφωνα με τον Jung, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, στο πρώτο μισό της ζωής το έργο μας είναι να εγκαταστήσουμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας στη θέση μας στην κοινωνία, αλλά στο υπόλοιπο είναι να στραφούμε περισσότερο στο πνευματικό νόημα της ύπαρξής μας.

Ωστόσο, ποια είναι η βασική αιτία προβλημάτων όσων διανύουν τη μέση ηλικία, σύμφωνα με τους συγγραφείς; Η ύπαρξη προβλημάτων προσωπικότητας στη μέση ηλικία και όχι μόνο, προκύπτει από το γεγονός της ελλιπούς ανάπτυξης μιας στέρεης και με αυτοπεποίθηση προσωπικότητας. Μια συνεχής ανησυχία για την επάρκειά τους και διαρκής πίεση για να αντιμετωπίσουν ό,τι τους συμβαίνει. Τόσο η αδιαφορία κάποιων γονέων όσο και η υπερπροστατευτική συμπεριφορά κάποιων άλλων δημιουργούν άτομα μη λειτουργικά, ανίκανα να υποφέρουν δυσκολίες και αντιξοότητες.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο βοηθάει τον αναγνώστη να αποκτήσει χρήσιμες επιγνώσεις όσον αφορά την ανθρώπινη φύση, προσφέροντας εφόδια για την επίλυση προβλημάτων. Είναι ευανάγνωστο, με κατανοητό λόγο, παρέχοντας μια συσσωρευμένη εμπειρία για μια βαθύτατη κατανόηση της ζωής. Κλείνοντας, ας θυμόμαστε πάντα: «Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να επιλέγουμε ό, τι μας αρέσει και να προσπαθούμε να αγνοήσουμε ό, τι δεν μας αρέσει στο παρελθόν μας» (σελ. 171).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ